Τρεις και ο Ηρακλής

της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου

Τρεις έφηβοι φίλοι θα ξεκινήσουν μια εργασία για το σχολείο σχετική με τους άθλους του Ηρακλή. Θα καταφέρουν οι τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες τους να συγκεντρωθούν στη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και να γράψουν το κείμενο που τους ανατέθηκε; Πώς ταίριαξαν μεταξύ τους αυτά τα παιδιά; Τι θα αναλάβει ο καθένας και πώς θα αλληλοσυμπληρωθούν;

Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου μας συστήνει με συμπυκνωμένο τρόπο και με γρήγορους, στακάτους διαλόγους τους άθλους του Ηρακλή από την αρχή ως το τέλος. Με αφορμή τη βραδιά που θα περάσουν στο σπίτι του, ο επιμελής Ηλίας, ο κυνικός Άρης και η ρομαντική Ρέα θα ψάξουν, θα ρωτήσουν, θα γράψουν, θα μασουλήσουν και θα μάθουν πολλά πράγματα γύρω από την ελληνική μυθολογία. Θα γνωρίσουν τον Ηρακλή και όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του, πώς και πότε γεννήθηκε, γιατί τον έβαλε στο μάτι η Ήρα, γιατί ανέλαβε τους άθλους, τι σκοπούς είχε ο Ευρυσθέας που του τους ανέθεσε, τι κατάφερε και πολλά άλλα. Οι άθλοι του Ηρακλή κρύβουν πολύτιμες αλήθειες και η συγγραφέας δε χάνει στιγμή να τις τονίζει στα μικρά κεφάλαια που αφορούν τον κάθε άθλο χωριστά. Με σύγχρονη γλώσσα και μοντέρνες φράσεις τα κατορθώματα του ημίθεου γίνονται κτήμα του αναγνώστη χωρίς να τον κουράζουν ενώ η μέθοδος των ερωτοαπαντήσεων βοηθάει αρκετά στην εκμάθηση των πληροφοριών και στην απόλαυση του κειμένου. Φυσικά, το πάντα καλοδεχούμενο χιούμορ είναι πανταχού παρόν για να ελαφραίνει την κατάσταση είτε με δηκτικά σχόλια είτε με ατάκες μεταξύ των παιδιών: «-Τι ήθελε πάλι ο Ευρυσθέας; -Μια ζώνη. -Τον πονούσε η μέση του;» (σελ. 51). Ή: «Παίζει πολύ η διαφορετικότητα στην ιστορία. Όλοι πειραγμένοι..» (σελ. 63). Θα αναφερθώ ξεχωριστά στο αισθητικό κομμάτι του βιβλίου, μιας και το στήσιμο των σελίδων και του κειμένου είναι αξιέπαινα. Η Βέρα Κολοκούρη έκανε μια εκπληκτική εικονογράφηση με κολάζ και ζωγραφική που δίνει μια άλλη διάσταση στην απεικόνιση των μύθων. Συμβολισμοί και ρεαλισμός, επιχρωματισμένες φωτογραφίες, έμφαση σε απρόσμενες λεπτομέρειες στήνουν ένα άκρως σουρεαλιστικό σύμπαν που τραβάει το μάτι του αναγνώστη. Ταυτόχρονα, μέσα στο κείμενο, οι τρεις φίλοι έχουν κι από ένα συγκεκριμένο χρώμα, οπότε αποφεύγεται η φράση «είπε ο τάδε», «είπε ο δείνα», με αποτέλεσμα το κείμενο να γίνεται γρήγορo, κινηματογραφικό, με γρήγορη πλοκή.

Το «Τρεις και ο Ηρακλής» είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο για τους άθλους του Ηρακλή και για τα διαχρονικά μηνύματα που αυτοί συμβολίζουν, όπως για παράδειγμα το δέρμα του λιονταριού της Νεμέας που φορούσε ο ήρωας μετά τον πρώτο άθλο αντιπροσωπεύει το γεγονός πως μια δυσκολία ή ένα πρόβλημα που λύσαμε πάντα το κουβαλάμε μαζί μας για ενθύμιο. Έξυπνος, ευέλικτος, επιδέξιος, εφευρετικός ο Ηρακλής, έβαλε τη δύναμη του μυαλού όπου χρειαζόταν και νικούσε τη δύναμη του σώματος. «…το να επιλέξεις τον σωστό δρόμο είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο σημαντικός άθλος», τονίζει η συγγραφέας ενώ σε άλλο σημείο του βιβλίου διαβάζουμε πως αν θρέφεις το κακό, θα έρθει η στιγμή που θα στραφεί εναντίον σου, όπως στην περίπτωση του Διομήδη που τον έφαγαν τα ανθρωποφάγα άλογά του. Ένα απολαυστικό, διαφορετικό, ξεκούραστο και επιμορφωτικό βιβλίο για έφηβους και όχι μόνο αναγνώστες που μιλάει για την ελληνική μυθολογία με ευσύνοπτες πληροφορίες και ταυτόχρονα για τα σημαντικά διαχρονικά μηνύματα που κρύβονται πίσω από αυτήν.

Πάνος Τουρλής