Ο σχοινοβάτης

της Φεντερίκα Ορτολάν

Ιδού, ο καλύτερος ακροβάτης τεντωμένου σχοινιού στον κόσμο. Πώς μπορεί να ισορροπεί πάνω σε μια τρίχα με τόση αυτοπεποίθηση; Κανείς δεν ξέρει πότε φτάνει, από πού έρχεται και πού πάει. Δεν έμεινε ποτέ πάνω από μια μέρα στον ίδιο τόπο. Πώς δουλεύει, πώς στήνει την παράστασή του, ποιο είναι το μυστικό του και τα καταφέρνει πάντα να φτάνει από τη μια μεριά της τρίχας στην άλλη, πώς τον επηρεάζουν τα πουλιά και τα κλαδιά της σημύδας; Τι θα κάνει όταν διαπιστώσει πως η καριέρα του πλησιάζει στο τέλος; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται σ’ ένα διαφορετικό βιβλίο για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

Η Federica Ortolan καταγράφει με προσεγμένες προτάσεις και σωστά μελετημένες εξελίξεις την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα ενός μυστηριώδους σχοινοβάτη που βλέπει την καριέρα του να τελειώνει από μέρα σε μέρα. Όλοι αγωνιούν για το μέλλον του, αναρωτιούνται τι θα κάνει στην τελευταία του παράσταση, πώς θα αποσυρθεί από τα φώτα. Η συγγραφέας στήνει ένα άκρως ρεαλιστικό σκηνικό με τέτοια λεπτομέρεια και προσοχή που το τέλος δεν έχει κάποια σημασία. Δείχνει τον ήρωά της να το παίρνει απόφαση και απλώς να δημιουργεί έναν αφηγηματικό κύκλο επιστρέφοντας στις πρώτες προτάσεις που χρησιμοποίησε. Ένα ολοκληρωμένο, συγκινητικό ταξίδι κι ένα απρόσμενο τέλος είναι δύο από τα προτερήματα του βιβλίου.

Η εικονογράφηση του Marco Leoni κινείται σε χρώματα σέπιας και δημιουργεί ένα άκρως ρεαλιστικό περιβάλλον με γραμμές που λες και απορροφούνται και αργοσβήνουν στις σελίδες. Γήινα χρώματα ζωντανεύουν τον σχοινοβάτη, απρόσμενες λεπτομέρειες τραβούν το βλέμμα σε σημεία που δεν περίμενα, ο άφθαστος ρεαλισμός στις φιγούρες και στις φυσιογνωμίες αντιδιαστέλλεται με τον σουρεαλισμό της αφήγησης. Μια διαφορετική ιστορία γεμάτη περιπέτειες και εκπλήξεις που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Πάνος Τουρλής