Ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους από το ΕΚΕΒΙ
Ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους από το ΕΚΕΒΙ
Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, ανοίγει επίσημα τις «σελίδες» του και ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ (http://www.mikrosanagnostis.gr/), ο πρώτος κόμβος για παιδιά και εφήβους που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου και τη χαρά της ανάγνωσης!
ΠΛΑΙΣΙΟ
Η προσβασιμότητα των μικρότερων ηλικιών στον κόσμο του Διαδικτύου είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία στην Ελλάδα («Έρευνα χρήσης τεχνολογιών και πληροφόρησης και επικοινωνίας ?Παιδιά και Νέες Τεχνολογίες» 2008):
* Για τους νέους κι εφήβους, το 94,1% των νέων ηλικίας 16-19 ετών και το 88,2% των εφήβων ηλικίας 12-15 ετών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
* Για τις πιο μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία ? ωστόσο, το ποσοστό γνωριμίας-επαφής-χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι υψηλό, δεδομένης της ύπαρξης ηλεκτρονικού υπολογιστή σε όλο και περισσότερα νοικοκυριά.
Η εμφανής απουσία ιστοσελίδων και διαδικτυακών κόμβων που θα καλύπτουν τα ενδιαφέροντα αυτών ηλικιών γύρω από τον κόσμο του βιβλίου, δημιουργεί τεράστιο κενό που έρχεται να καλύψει το ΕΚΕΒΙ με τον Μικρό Αναγνώστη.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο σκοπός του ΕΚΕΒΙ είναι να ξυπνήσει τη διάθεση των παιδιών για διάβασμα μιλώντας στη γλώσσα που τα γοητεύει-την ηλεκτρονική- και να διαλύσει την παγιωμένη αντίληψη που επικρατεί σε γονείς και παιδιά ότι το βιβλίο είναι μόνον διδακτικό εργαλείο και συνεπώς ένα είδος εξαναγκασμού. Επίσης, να δείξει ότι το διάβασμα εκτός σχολείου και εργασίας είναι καταρχήν ψυχαγωγία και διασκέδαση.
Ο Μικρός Αναγνώστης, πέραν της ψυχαγωγικής και επιμορφωτικής του διάστασης για όσα παιδιά έχουν πρόσβαση και άνεση στη χρήση νέων τεχνολογιών από το σπίτι, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο για τους δασκάλους ως συμπληρωματικό μέσο για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, καθώς και για τους γονείς που αποζητούν τρόπους να μυήσουν τα παιδιά τους σε μια πιο μόνιμη, πολύπλευρη και εποικοδομητική σχέση με το βιβλίο εκτός σχολικής αίθουσας.
ΣΤΟΧΟΙ
Οι επιδιώξεις του Μικρού Αναγνώστη είναι :
* να ενημερώσει τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, για όλα όσα συμβαίνουν για και γύρω από το βιβλίο.
Ερωτήσεις όπως?
- ποια βιβλία κυκλοφόρησαν τελευταία για την ηλικία μου;
- εάν μ΄ ενδιαφέρει το θέμα της οικολογίας μπορώ να βρω βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό;
- που μπορώ να βρω κοντά στο σπίτι μου μια βιβλιοθήκη;
- εάν είμαι μικρός και δεν ξέρω να διαβάζω μπορώ να ακούσω μια ιστορία στον κόμβο;
? βρίσκουν τις απαντήσεις τους στον νέο κόμβο.
* να συστήσει τους δημιουργούς των βιβλίων σε παιδιά και νέους ώστε να εξοικειωθούν με τα πρόσωπα πίσω από τα βιβλία και να γοητευθούν από τη δημιουργική διαδικασία.
- πώς γράφεται ένα βιβλίο;
- πώς οι λέξεις γίνονται εικόνες;
- πώς τυπώνεται;
- πως ψηφιοποιείται;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν κάθε μήνα συγγραφείς και εικονογράφοι που ανοίγουν την πόρτα του γραφείου ή του εργαστηρίου τους στα παιδιά.
* να δημιουργήσει ένα πλέγμα παιχνιδιών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βιβλίο και εξοικειώνουν το παιδί με τίτλους, δημιουργούς και ιστορίες δίνοντας έτσι ερεθίσματα για ανάγνωση.
* να ζυμώσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών μέσα από διαγωνισμούς γραφής, εικονογράφησης και συγγραφικά παιχνίδια.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Με ευρύ περιεχόμενο που εμπλουτίζεται και ανανεώνεται κάθε μήνα, ο Μικρός Αναγνώστης περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
* Πένες και χρώματα
: Κάθε μήνα, ένας συγγραφέας ή εικονογράφος συστήνεται μέσα από μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη και απαντά σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.
[Πρώτη μας υποδέχεται η συγγραφέας και εικονογράφος Βάσω Ψαράκη, που μας ξεναγεί στο εργαστήριό της και το έργο της. Ακολουθούν, τον Οκτώβριο ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου, τον Νοέμβριο οι εικονογράφοι Πέτρος Μπουλουμπάσης και Σοφία Τουλιάτου και έπονται πολλοί].
Βρες ένα βιβλίο: Η παιδική βιβλιοπαραγωγή παρουσιάζεται μέσα από μια έξυπνη μηχανή αναζήτησης με την οποία τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν βιβλία με προβλέψιμα και απρόβλεπτα κριτήρια: την ηλικία του αναγνώστη, το μέγεθος ή το χρώμα του εξωφύλλου του βιβλίου.
Βρες μια βιβλιοθήκη: Ένας πολύχρωμος χάρτης οδηγεί τον Μικρό Αναγνώστη στην κοντινότερη στο σπίτι του παιδική βιβλιοθήκη.
Εξερευνώντας ένα θέμα: Το κεντρικό θέμα του κόμβου, που ανανεώνεται κάθε μήνα, περιλαμβάνει ένα κείμενο γραμμένο από ειδικό συνεργάτη, καθώς και δραστηριότητες, πληροφορίες, βιβλιογραφικό οδηγό.
[Στο πρώτο τεύχος η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, γράφει για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Τον Οκτώβριο, έχει ετοιμαστεί ένα ποιητικό αφιέρωμα από τον ποιητή Στρατή Πασχάλη].
Να σου πω μια ιστορία: Ένας αγαπημένος παιδικός συγγραφέας αφηγείται μία ιστορία κάθε μήνα ενώ ο μικρός αναγνώστης ξεφυλλίζει εικονικά το βιβλίο του!
[Στο πρώτο τεύχος ο Μάνος Κοντολέων διαβάζει το παραμύθι του «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει». Ακολουθούν οι Αγγελική Βαερελά, Άλκη Ζέη, Λίτσα Ψαραύτη, Νικόλας Ανδρικόπουλος, και άλλοι πολλοί].
Γράψε και κέρδισε: Ο διαγωνισμός του μήνα καλεί τους μικρούς αναγνώστες να γίνουν συγγραφείς και εικονογράφοι και να κερδίσουν δώρα.
[Ο πρώτος διαγωνισμός συγγραφής έχει θέμα: «Ο ήρωας της φύσης»].
Μικρός συγγραφέας: Οι νικητές του διαγωνισμού «Γράψε και κέρδισε» βλέπουν δημοσιευμένες τις ιστορίες τους.
Πού θα πάμε σήμερα: Η ατζέντα των παιδικών εκδηλώσεων του μήνα στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια.
Ρίξε μια ματιά: κατάλογος χρήσιμων για τα παιδιά διαδικτυακών συνδέσμων.
Η γωνιά των δασκάλων: πληροφορίες και σύνδεσμοι για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς.
Παίζω και διαβάζω: Συγγραφείς και βιβλία σε διασκεδαστικά παιχνίδια μνήμης, ταχύτητας, γνώσεων για βιβλιόφιλους και όχι μόνον.
Από τις 13 Σεπτεμβρίου συνδεθείτε : http://www.mikrosanagnostis.gr/