Το ξέρατε ότι μιλώντας ελληνικά μιλάμε και ξένες γλώσσες; Μπορείτε να φανταστείτε πόσες από αυτές τις λέξεις έχουν παρεισφρήσει στην καθημερινή μας ομιλία και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Ελάτε λοιπόν να ανακαλύψουμε τις πιο γνωστές λέξεις-δάνεια που υπάρχουν στο ελληνικό λεξιλόγιο μέσα από το νέο διασκεδαστικό παραμύθι της Αλέκας Ζωγράφου!
Ο Αλέξης που αγαπούσε τις λέξεις μαθαίνει από τη μητέρα του, Γραμματική, ότι στην ελληνική γλώσσα έχουν παρεισφρήσει και ξένες λέξεις εδώ και χρόνια. Ο Αλέξης θυμώνει: «-Και τι με αυτό; Είναι ξένες! Έχουν διαβατήριο; Εισιτήριο; Πώς έγιναν Ελληνίδες»; Δεν τις θέλει, προτιμάει τις δικές μας, η μητέρα του όμως του δείχνει πώς και αυτές έγιναν ελληνικές με τον δικό τους τρόπο! Μαζί τους σιγοντάρει η αδελφή του Αλέξη, Καλλιρόη, που διασκεδάζει πολύ με αυτήν την εξερεύνηση κι έτσι ταξιδεύουμε στον κόσμο χωρίς να κουνηθούμε από τη θέση μας. Μέσα από ένα πλούσια εικονογραφημένο δισέλιδο τα παιδιά μαθαίνουν ιταλικές (ώπα, εδώ έχουμε δύο δισέλιδα, δεν παίζω!), τούρκικες, γαλλικές, αγγλικές και ισπανικές λέξεις μέσα από συνεχόμενα μαθήματα με την κυρά-Γραμματική και η μάθηση γίνεται παιχνίδι.
Η συγγραφέας μέσα από τη συναρπαστική ιστορία αλλά και τις χιλιάδες λέξεις που διαλέγει κάθε φορά ως παράδειγμα βοηθάει τα μικρά παιδιά να καταλάβουν καλύτερα τον πλούτο του ελληνικού λεξιλογίου, τις καταγωγές μερικών από αυτές τις λέξεις και πόσο αρμονικά εντάσσονται στην καθημερινότητά μας, εμπλουτίζοντας και όχι δυσχεραίνοντας τη γλώσσα μας ενώ ταυτόχρονα οι χαρακτήρες και η συμπεριφορά των παιδιών θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να ταυτιστούν μαζί τους. Η ώρα κυλάει πολύ γρήγορα κι ευχάριστα, ο τρόπος μάθησης είναι εύληπτος κι όταν φτάνουμε στο τέλος ανακαλύπτουμε πως και η ελληνική με τη σειρά της δάνεισε στον κόσμο λέξεις (τις λεγόμενες «δάνειες») κι αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τα παιδιά.
Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι παραστατική, λεπτομερής, γεμάτη χρώματα και ζωντανεύει με ρεαλισμό το σπίτι και την οικογένεια του Αλέξη. Η φαντασία της απογειώνεται όταν σχεδιάζει το όνειρο του Αλέξη και τον τρόπο που αποτυπώνονται οι αφίξεις των τουριστριών λέξεων στη γλώσσα μας! Μα τι όμορφα και έξυπνα δοσμένη ιστορία! Ως προς τα δισέλιδα με το λεξιλόγιο η εικονογράφηση για λόγους κατανόησης περιορίζεται στις βασικές γραμμές που αναπαριστούν τα αντικείμενα αλλά παραμένει ελκυστική και όμορφη.
«Απλώς ήρθαν πολλές ξένες λέξεις για τουρισμό. Τους άρεσε η Ελλάδα μας και είπαν να μείνουν μόνιμα. Ζουν ανάμεσά μας πια, όμορφα και ορθογραφημένα. Τι πειράζει να είμαστε όλοι μαζί και αγαπημένοι»; Αυτό είναι το κεντρικό νόημα της ιστορίας που έγραψε η Αλέκα Ζωγράφου, η οποία ιστορία ζωντανεύει με ενδιαφέρουσες εξελίξεις, χιούμορ και βοηθητικό τρόπο εκμάθησης των λέξεων. Ελπίζω σύντομα να έχουμε κι άλλες περιπέτειες του Αλέξη!
Πάνος Τουρλής