Εγκώμιο του ποδηλάτου
"Δεν μπορούμε να πλέξουμε το εγκώμιο του ποδηλάτου χωρίς να μιλήσουμε για τον εαυτό μας. Το ποδήλατο αποτελεί μέρος της ιστορίας του καθενός από εμάς. Η εκμάθησή του παραπέμπει σε ιδιαίτερες στιγμές της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Μέσω αυτού, ο καθένας ανακάλυψε πλευρές του σώματός του, των φυσικών ικανοτήτων του και δοκίμασε την ελευθερία που συνδέεται με αυτό."
Μ. Οζέ, «Το εγκώμιο του ποδηλάτου»
Ο Μαρκ Οζέ είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ανθρωπολόγους. Στο έργο του στρέφεται στην ανθρωπολογική προσέγγιση του σύγχρονου κόσμου. Το 2009 στο βιβλίο του «Ξανά στο μετρό» (εκδ. Νόβολι) παρακολουθήσαμε τις σκέψεις του γύρω από το μετρό και τη θέση που αυτό έχει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και κυρίως των Παριζιάνων. Πριν από λίγες μέρες, όμως, ένα νέο βιβλίο του μεταφρασμένο στα ελληνικά έρχεται να παρασύρει τόσο τους απλούς αναγνώστες όσο και τους φανατικούς ποδηλάτες. Ο λόγος για το «Εγκώμιο του ποδηλάτου» (εκδ. Αλήστου Μνήμης). Αλλωστε μετρό και ποδήλατο είναι δύο μέσα τα οποία αυξάνουν την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη.
Το εγκώμιο του ποδηλάτου περνάει από τρεις στιγμές: το μύθο, τη εποποιία και την ουτοπία. Το ποδήλατο διαθέτει μια μυθική διάσταση που είναι συγχρόνως ατομική και συλλογική. Στις μέρες μας, ο μύθος έχει υποστεί πλήγματα. Συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να ονειρεύεται και να χαράζει το περίγραμμα της ουτοπικής πόλης του μέλλοντος, όπου η δημόσια μετακίνηση και το ποδήλατο θα είναι τα μόνα μέσα μετακίνησης στην πόλη. Μπορούμε να ονειρευόμαστε έναν κόσμο όπου οι απαιτήσεις των ποδηλατών θα γονατίζουν τις πολιτικές δυνάμεις. Ολα αυτά δεν είναι παρά όνειρα και πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το ποδήλατο μας μαθαίνει να εναρμονιζόμαστε με το χώρο και το χρόνο. Χάρη σε αυτό ανακαλύπτουμε ξανά την αρχή της πραγματικότητας σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την εικονικότητα.
Ο Οζέ στο «Εγκώμιο του ποδηλάτου» δεν αφήνει τίποτα από την ιστορία του ποδηλάτου να περάσει απαρατήρητο. Ετσι, ο αναγνώστης μπορεί να μάθει για τη θέση του ποδηλάτου στον κινηματογράφο, στο τραγούδι, στη λογοτεχνία, αλλά και στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως των Γάλλων. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αν αναλογιστούμε το ρόλο που έχει παίξει ο Γύρος της Γαλλίας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο, εκτός από την ανθρωπολογική και ιστορική σκοπιά μέσα από την οποία εξετάζεται το ποδήλατο, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη-ποδηλάτη να μάθει τι είναι ο gregario, τα «κολλητήρια», η «Μεγάλη Μπούκλα», το jump και ένα πλήθος άγνωστων, αλλά γουστόζικων λέξεων!
Λένα Βλασταρά
αναδημοσίευση από: metropolispress.gr
Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε την συνέντευξη του συγγραφέα στο CaptainBook.gr