Δύο μοναξιές

των Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργας Γιόσα

Τον Σεπτέμβριο του 1967 ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Μάριο Βάργας Γιόσα συναντιούνται στο Εθνικό Πολυτεχνείο του Περού στη Λίμα για να συζητήσουν για το λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα. Οι δύο εξέχοντες εκπρόσωποι της ισπανόφωνης λογοτεχνίας τότε ήταν δύο νέοι άνθρωποι που ξεκινούσαν τη σταδιοδρομία τους ως μυθιστοριογράφοι. Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι το ότι έχουμε δύο διαφορετικές λογοτεχνικές ιδιοφυίες με διαφορετικούς τρόπους κατανόησης της λογοτεχνίας, ακόμη και δύο διαφορετικούς τρόπους αφήγησης.

Εκτός από την ουσία του κειμένου, που είναι οι παρατηρήσεις πάνω στη λογοτεχνία γενικότερα, στο λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα ειδικότερα, το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως από το 1967 έχουν αλλάξει τα πάντα και στη λογοτεχνία και στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το «Εκατό χρόνια μοναξιά» έχει επηρεάσει, αλλάξει και ανατρέψει πολλά και ταυτόχρονα ο πολιτικός κόσμος της Λατινικής Αμερικής έχει υποστεί απανωτούς μετασχηματισμούς. Οι λέξεις τού τότε έχουν καταστραφεί και επανεφευρεθεί στο σήμερα ενώ ταυτόχρονα η συζήτηση αντικατοπτρίζει μια εποχή που το φαινόμενο μόλις που αρχίζει να αποκτά σχήμα και παρ’ όλες τις κουβέντες αυτών των δύο συγγραφέων δεν του αποδίδεται ούτε μια φορά κάποιο όνομα. Ναι, είναι αυτό που θα ονομαστεί αργότερα μαγικός ρεαλισμός ενώ εδώ πρωτογνωρίζουμε το μεταγενέστερο «μπουμ» («άνθηση») του λατινοαμερικάνικου μυθιστορήματος. Ανατρίχιασα μάλιστα με την αίσθηση πως οι δυο τους μιλάνε τη στιγμή που τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» είναι απλώς στον πάγκο με τις νέες κυκλοφορίες!

Πώς ξεκίνησε η αλληλογραφία μεταξύ των δύο αντρών, πόσα γεγονότα συντάραξαν τη Λατινική Αμερική μέχρι να βρεθούν, πώς κατάφερε ο ιθύνων νους αυτής της συνάντησης Χοσέ Μιγκέλ Οβιέδο να τους φέρει σε επαφή εκείνη την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 1967, τι έχουν βιώσει και τι έχουν γράψει ως τότε, ποιες οι καταβολές τους, ποιος ο τρόπος σκέψης τους, όλα αυτά αναφέρονται σε μια συνοπτική εισαγωγή που μας βάζει στο απαραίτητο κλίμα της συζήτησης, η οποία είναι μια μαγεία, μια απόλαυση! Ο σχολαστικός, μεθοδικός στην αντιπαράθεση Βάργας Γιόσα έρχεται σε αντίθεση με το εκρηκτικό και παράδοξο χιούμορ, την καυστική ευφυία, τη ζωτικότητα του Γκαρσία Μάρκες κι έτσι δημιουργείται ένα απολαυστικό κείμενο γεμάτο αλήθειες, «μυστικά» και αναγνωστικές εκπλήξεις. Ζωή και λογοτεχνία, θεωρία και πρακτική, φαντασία και πραγματικότητα, κατευθύνσεις γύρω από το μυθιστόρημα και τη συγγραφή όλα χαρίζονται αφειδώς και ανέλπιστα σε μια συζήτηση στην οποία πραγματικά θα ήθελα να είμαι παρών!

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργας Γιόσα, δύο γίγαντες της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, συναντιούνται στα πρώτα τους βήματα και αναμετριούνται σε μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη συνομιλία που συνεπαίρνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη! Λόγος που ρέει, έξυπνες αντιπαραθέσεις και διαξιφισμοί, βαθιά και διαχρονικά μηνύματα για τη λογοτεχνία, για τη συγγραφή, για τη ζωή, για τη Λατινική Αμερική, σε ένα κείμενο που δεν ήθελα να τελειώσει! Το βιβλίο περιέχει επίσης κείμενα κάποιων ανθρώπων που ήταν μάρτυρες του διαλόγου, οι οποίοι αναπαριστούν με ποικιλομορφία και διαφορετικές οπτικές γωνίες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα της συνέντευξης, τις εντυπώσεις που αποκόμισαν ως θεατές από τους δύο συγγραφείς, πώς επηρεάστηκαν κι αυτοί αργότερα ως άνθρωποι και ως ενασχολούμενοι με το βιβλίο κλπ. Τέλος, υπάρχουν δύο συνεντεύξεις με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και σπάνιες φωτογραφίες του, καθώς και μια αποτίμηση του έργου του από τον Μάριο Βάργας Γιόσα! Ένα εξαίρετο από κάθε άποψη βιβλίο, πολύτιμο απόκτημα όχι μόνο για τους φανατικούς των δύο συγγραφέων αλλά και για όποιον αγαπάει πραγματικά τη λογοτεχνία!

Πάνος Τουρλής