Ένα γράμμα

της Ιρένε Βερντού

Ένας ταχυδρόμος λόγω μιας καταιγίδας χάνει ένα γράμμα που το βρίσκει ο άνεμος. Με σβησμένα τα στοιχεία του παραλήπτη, ο άνεμος το αφήνει να βρει μόνο του τη μοίρα του κι έτσι προσγειώνεται στο σπίτι ενός καθαρού και νοικοκυρεμένου γάτου που δεν είχε φίλους: «Καλύτερα μόνος παρά με κακή παρέα»! Να όμως που το γράμμα τον παρακινεί να ψάξει τον παραλήπτη κι έτσι αρχίζει μια σειρά από καλές πράξεις που ξαφνιάζουν τον κόσμο αλλά σύντομα θα τον γεμίσουν από χαρά χάρη σε μια απρόσμενη έκπληξη.

Είναι μια υπέροχη, τρυφερή και συγκινητική ιστορία που με απλά λόγια δείχνει στα παιδιά τα πλεονεκτήματα της καλοσύνης και της βοήθειας. Η χήνα, η κλώσα, το τσοπανόσκυλο δέχονται την απρόσμενη βοήθεια του γάτου και ανταποδίδουν με πολλή αγάπη, βοηθώντας τον έτσι να καταλάβει πως η γκρίνια, η ξεροκεφαλιά και το πείσμα δε βοηθούν τη συμπεριφορά μας και την κοινωνικοποίησή μας. Αντίθετα, η αγάπη, η φιλία, η παρέα είναι μεγάλα προτερήματα και τα χρειαζόμαστε όλοι.

Η εικονογράφηση της Veronica Aranda είναι απλή και ταυτόχρονα παραστατική, γεμάτη χρώματα και γλυκές εκφράσεις! Μ’ άρεσε πολύ το γράμμα όπως ήταν σχεδιασμένο, με τα λουλουδάκια του και τις περικοκλάδες του και πώς πέταγε πάνω από την πόλη. Τι ενδιαφέρουσα προοπτική! Έτσι γίνεται και με τις υπόλοιπες εικόνες όπου παρακολουθούμε μέσα από ποικίλες οπτικές γωνίες τα δρώμενα ενώ ταυτόχρονα απρόσμενες λεπτομέρειες ελκύουν το βλέμμα και ωθούν τα παιδιά σε ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού.

Πάνος Τουρλής