Η Μαρία Χρονιάρη είναι ποιήτρια και γεννήθηκε στην Αθήνα. Από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από τα Ανώγεια της Κρήτης και από την πλευρά της μητέρας της από το Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας για θέατρο και κινηματογράφο και εργάστηκε ως οπερατέρ.
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2010 με την πρώτη ποιητική συλλογή της «Εκεί που αλλάζω ζωές», εκδ. Απόπειρα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στην ανθολογία ποιητών του λογοτεχνικού περιοδικού «ΔΕΚΑΤΑ». Το 2012 από τις εκδ. Απόπειρα κυκλοφορεί τη συλλογή πεζών κειμένων «Επειδή Μαζί». Το βιβλίο επανεκδίδεται το 2014. Tον Νοέμβριο του 2014 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή της από τις εκδ. Απόπειρα, με τίτλο «Η σκιά μου κι εγώ». Ακολουθεί το 2015 η συμμετοχή της στη συλλογική ποιητική έκδοση με τον τίτλο «Ασκήσεις Ύφους», του συγγραφέα Σταύρου Σταυρόπουλου, εκδ. Βιβλιόραμα.
Το 2017 εκδίδεται η νέα της ποιητική συλλογή «Αγέννητη γη» από τις εκδ. Σοκόλη. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λαμβάνει χώρα η έκθεση φωτογραφίας «Αγέννητη γη» εμπνευσμένη από τα ποιήματα της συλλογής. Τον Μάϊο του 2019 συγγράφει και σκηνοθετεί στο θέατρο τον μονόλογο «Αγέννητη γη», βασισμένο στην ομότιτλη ποιητική συλλογή της από τις εκδ. Σοκόλη. Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο ΜΠΙΠ στην Κυψέλη και βραβεύεται από τον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art.
Θα βραβευτεί ξανά για την προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό από τον Πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art, σε ειδική τελετή που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο του 2020. Από τις εκδ. Σοκόλη, εκδίδεται τον Ιούνιο του 2020 η ποιητική της συλλογή «Μετά από αυτό που προηγήθηκε», σε συνεργασία με τον φωτογράφο Χάρη Τσιλόπουλο. Το βιβλίο τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκδίδεται το βιβλίο «'Εν ἀρχή ἦν τὸ τέλος» από τις εκδ. Ανεμόεσσα / Σκιπητάρης. Πρόκειται για μια συλλογική έκδοση διηγημάτων, μονολόγων και θεατρικών κειμένων δέκα διαφορετικών συγγραφέων με θέμα το τέλος του κόσμου, όπου η ίδια συμμετέχει με ένα διήγημα. Τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2020, ακολουθεί ακόμη μια βράβευση από τον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art για το ποίημά της «Ζωή υπό αίρεση», στον διαγωνισμό του ομίλου με θέμα τις επιπτώσεις του ιού Covid -19. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, αναλαμβάνει τη φιλολογική επιμέλεια και τις διορθώσεις στην ποιητική συλλογή «Εμφάνεια», από τις εκδ. Βακχικόν, του συγγραφέα Κωνσταντίνου Σύρμου.
Διατηρεί προσωπικές στήλες στα διαδικτυακά περιοδικά πολιτισμού Paspartou,gr και Ologramma.art, κι επίσης έχει συνεργαστεί και με τα διαδικτυακά περιοδικά Bibliotheque και Postmodern. Διατηρεί μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Η φωνή των Ανωγείων», ενώ κριτικές της και λογοτεχνικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Οδός Πανός», «Κουκούτσι» και «Διαβάζω». Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί επίσης στον Βιότοπο Πολιτισμού «Culture Book» και το περιοδικό λογοτεχνίας «Δίοδος 66100». Έχει συνεργαστεί και με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο ένθετό της «Βιβλιοθήκη». Εκτός από τη λογοτεχνία έχει συνεχή παρουσία και στο ραδιόφωνο από το 2012 με την εβδομαδιαία πολιτιστική εκπομπή της «Πάντα η Εκάτη», σε διάφορους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τελευταίο τον Grass.social. Έχει βρεθεί στη θέση της Διευθύντριας Προγράμματος και Ραδιοφώνου στον διαδικτυακό σταθμό Magazen, όπου για πέντε χρόνια είχε και τη θέση της ραδιοφωνικής παραγωγού. Στο θέατρο έχει συνεισφέρει σκηνοθετικά στην παράσταση της ομάδας IlluminArti «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου», τον Μάϊο του 2011, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Σταύρου Σταυρόπουλου από τις εκδ. Απόπειρα.