Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608816305
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
"Εστιάζοντας στην Ελλάδα χαθήκαμε στο γαλάζιο της θάλασσας, θαυμάσαμε την ιστορία της, ξεχαστήκαμε μ΄ ένα ποτήρι κρασί στο Αττικό ηλιοβασίλεμα, γνωρίσαμε τους Έλληνες μέσα από την ευαίσθητη ματιά 50 φωτογράφων που ταξίδεψαν την πατρίδα τους για να ανακαλύψουν τα μυστικά της. Και μαζί μας 40 ξεχωριστοί Έλληνες και Ελληνίδες μας δίνουν το δικό τους στίγμα για την Ελλάδα που αγαπούν. Έτσι μάθαμε πως η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα όπου οι μύθοι δεν έχουν σύνορα, η φυσική ομορφιά προκαλεί την φαντασία και οι άνθρωποι χαίρονται για την καλή τους τύχη να είναι Έλληνες."
Η έκδοση αυτή έχει σκοπό την ενίσχυση του οργανισμού: "Special Olympics", που προωθεί τον αθλητισμό στα άτομα με διανοητική ανεπάρκεια.
Ο Γιώργος Μέης σπούδασε φωτογραφία-κινηματογράφο στο Παρίσι. Έκανε φωτογραφία μόδας, δημιουργώντας το Meis Studio. Στη συνέχεια πέρασε στις εκδόσεις, παρουσιάζοντας μια σειρά post-cards έξω από τα τουριστικά δεδομένα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.
Οι ονειρικές εικόνες του προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον σε τέτοιο βαθμό, που τα τελευταία δέκα χρόνια η δουλειά του έγινε δεκτή στο Διεθνές Fine Art (χώρος που περιλαμβάνει έργα μεγάλων ζωγράφων και συγκριτικά ελάχιστων φωτογράφων). Η συμμετοχή του σε Διεθνείς εκθέσεις όπως στη Ν.Υόρκη, στην Ατλάντα, στο Σύδνεϋ και κατ΄ επανάληψη στο Μπέρνμινγκχαμ, αποτελεί και τη μοναδική συμμετοχή της Ελλάδας στο χώρο του Fine Art.
Οι πανοραμικές φωτογραφίες του, προϊόν μακροχρόνιας έρευνας, φτάνουν μέχρι και τις 360°. Ο Γιώργος Μέης είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που δημιούργησε πλήρεις πανοραμικές φωτογραφικές συνθέσεις με διαφορετικά πλάνα τα οποία διαθέτουν ποικίλα βάθη πεδίου που αγγίζουν το άπειρο.
Γεννήθηκε στην Αιμυλιά της Ρόδου το 1951. Σπούδασε οικονομικά αλλά ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 1980. Το 1985 ίδρυσε το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ρόδου και δίδαξε σ΄ αυτό επί σειρά ετών. Το 1992 ίδρυσε την εταιρεία Rodos Image μέσω της οποίας έχει εκδώσει τρία αξιόλογα φωτογραφικά λευκώματα με πανελλήνια κυκλοφορία με θέματα τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου. Στο πρώτο λεύκωμα το νησί της Ρόδου προβάλλεται μέσα από τη δουλειά του Νίκου Κασέρη με ένα πρωτότυπο αισθητικό τρόπο αναδεικνύοντας την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση και τη φυσική ομορφιά του νησιού. Στο 2ο φωτογραφικό λεύκωμα παρουσιάζεται με εξαιρετικό τρόπο η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα των νησιών της Δωδεκανήσου. Παράλληλα με το λεύκωμα αυτό λειτούργησε πολυθέαμα και μεγάλη φωτογραφική του έκθεση για τη Δωδεκάνησο. Στο 3ο λεύκωμα σε συνεργασία με άλλους δύο γνωστούς φωτογράφους το Νίκο Οικονομόπουλο και τον Τάσο Βρεττό, αποκαλύπτεται ο άγνωστος χώρος της Θράκης, μέσα από τρεις διαφορετικές φωτογραφικές οπτικές.
Ο Σωκράτης Μαυρομμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από το 1979 δουλεύει στην Ακρόπολη, στα έργα αναστήλωσης των μνημείων.
Η Τζέλη Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1962. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης και διεύθυνση φωτογραφίας στον κινηματογράφο, στη Ρώμη. Το 1985 παρακολούθησε σεμινάριο για τον κινηματογράφο με δάσκαλο τον Michelangelo Antonioni μετά από υποτροφία του Univercita΄ Cattolica di Milano. Έχει δίπλωμα διερμηνέα της ιταλικής γλώσσας και πτυχίο video-montage. Εργάστηκε δέκα χρόνια στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως φωτογράφος πλατώ. Το 1996 εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Το άγιο νερό, οι ιαματικές πηγές της Λέσβου", Το 1997 εκδίδεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το λεύκωμα "39 κεφενεία και ένα κουρείο", Το 1998 εκδίδεται το αρχιτεκτονικό λεύκωμα "Σπίτια του 30, μοντέρνα αρχιτεκτονική στη προπολεμική Αθήνα", Το 2000 εκδίδεται πάλι από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το λεύκωμα "Κύθηρα". Πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας το 1995 στη Βενετία με τίτλο "La Grecia vista dalla finestra" και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Το 1999 εξέδωσε συλλογές καρτ-ποσταλ, με λεπτομέρειες ψηφιδωτών της Δήλου και παλιά παραδοσιακά μαγαζιά της Λέσβου που τείνουν να εκλείψουν. Ειδικεύεται στην φωτογράφιση έργων τέχνης και εσωτερικών χώρων, την αρχαιολογική φωτογραφία και συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης αναλαμβάνει τις επιμέλειες των εντύπων και βιβλίων που περιέχουν δικό της φωτογραφικό υλικό.
Ο Κωνσταντίνος Θωκταρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις καταδύσεις από το 1987 με εξειδίκευση στις βαθιές καταδύσεις με μείγματα αερίων. Από το 1992 έχει ιδρύσει την εταιρεία Planet Blue με αντικείμενο τις υποβρύχιες έρευνες και εργασίες.
Ο Γιάννης Μπολιάκης γεννήθηκε το 1956 στην Αλεξανδρούπολη, όπου ζει και εργάζεται ως φωτογράφος. Φωτογραφίζει από το 1975. Από το 1985 έως το 1997 δίδαξε αναλογική φωτογραφία και τεχνική σκοτεινού θαλάμου στα τμήματα της Λαϊκής Επιμόρφωσης του νομού Έβρου. Το 1993 ανοίγει το "Φωτόγραμμα", ένα εξειδικευμένο κατάστημα φωτογραφικών ειδών.
Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις σε Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, Σικάγο, Μυτιλήνη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Επίσης φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά κλαδικά περιοδικά, ενώ επί σειρά ετών συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες.
Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης.
https://boliakis.gr/about/
Ο Ηλίας Ηλιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Ασχολείται με την αρχαιολογική και τεχνική φωτογραφία καθώς και τη φωτογράφιση έργων τέχνης.
Ο Γιώργος Δεπόλλας γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και από το 1975 ασχολείται συστηματικά με την επαγγελματική και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι συνιδρυτής του Image Studio (1975), του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979) και της εκδοτικής εταιρίας Fotorama (1983). Από το 1984 διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Βακαλό, τις δραστηριότητές του αυτές τις συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δουλειά του, έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί επανειλλημένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Γιάννης Σκουλάς γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και εργάζεται στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από το 1996, έχει παρουσιάσει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε και ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1983. Δίπλωμα από το Middlesex University του Λονδίνου. Έχει κάνει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό (London-Hamilton΄s Gallery 1987, Κάτω Ιταλία 1991, Νάπολη 1992, Γενεύη 1997). Έχει δημιουργήσει 15 βιβλία-λευκώματα, τρία από τα οποία έχουν βραβευθεί: "Κηφισιά-ομορφιά και μνήμη" 1988, "Πόντος-Ανατολία-φωτογραφικό οδοιπορικό" 1989, "Κωνσταντινούπολη-Αναζητώντας τη Βασιλεύουσα" 1990 βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, "Τα κάστρα της Πελοποννήσου" 1991, "Καππαδοκία-Περιήγηση στη χριστιανική Ανατολή"1991, "Τα μεταξωτά της Προύσσας" 1991, "Συρία-ελληνικοί απόηχοι" 1993, "Κάστρα και φορτέτσες της Κρήτης" 1995. Το 1993 δημιούργησε τις εκδόσεις Αστερισμός και μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει επτά βιβλία. Τα θέματα των εκθέσεων και των βιβλίων της αφορούν, κυρίως, στην Ελλάδα και τις παλιές πατρίδες του ελληνισμού της διασποράς (Πόντος, Μικρά Ασία, Βόρειος Ήπειρος, Κάτω Ιταλία και Σικελία, Μέση Ανατολή) από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή εποχή, μέχρι τον 20ό αιώνα, θέματα που πρωτοξεκίνησε να παρουσιάζει από το 1987.
Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε και σπούδασε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή Scuola d΄ Arte Leonardo da Vinci το 1961. Το 1974 έγινε κάτοχος του πτυχίου φωτογραφικής τέχνης της Ecole ABC de Paris. Είναι διεθνής φωτογράφος, μέλος της μεγάλης καλλιτεχικής οικογένειας της FIAP.
O Γιάννης Μπεχράκης (1960-2019), γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στην Ελλάδα (Athens School of Arts and Technology) και στο Λονδίνο (Middlesex University). Άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος το 1985 και ως φωτορεπόρτερ το 1987 στο πρακτορείο Reuters, του οποίου στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του προϊστάμενου του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Βραβεύτηκε με διεθνή βραβεία, οργάνωσε ατομικές και συμμετείχε σε συλλογικές εκθέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2015 η εφημερίδα "Guardian" τον ανακήρυξε "φωτογράφο της χρονιάς", για τη φωτογραφική κάλυψη των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και στην ελληνική ενδοχώρα. Τον Απρίλιο του 2016, η φωτογραφική ομάδα του πρακτορείου Reuters (Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρος Αβραμίδης, Stoyan Nenov, Laszlo Balogh), μοιράστηκε διεθνώς το κορυφαίο βραβείο Pulitzer/Κατηγορία φωτογραφίας "έκτακτης επικαιρότητας", με τη φωτογραφική ομάδα της εφημερίδας "The New York Times" (Mauricio Lima, Sergey Ponomarev, Tyler Hicks, Daniel Etter), "για τις καθηλωτικές τους φωτογραφίες, καθεμιά με τη δική της φωνή, που ακολουθούν κινούμενους πρόσφυγες μέσα από εκατοντάδες μίλια αβέβαιων συνόρων προς άγνωστους προορισμούς". Την ίδια χρονιά, συμμετείχε με φωτογραφίες του στην έκθεση "Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ζωές/Άγνωστες οδύσσειες" του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενήθηκε στη συνέχεια και στην Αθήνα (Φεστιβάλ Αθηνών). Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.