Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604582303
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι οικονομίες και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε και να ευημερούμε, πρέπει να δώσουμε προσοχή στα μοντέλα σκέψης που ζωντανεύουν τις ιδέες και τα συναισθήματα των ανθρώπων, τα ζωικά πνεύματά τους. Ουδέποτε θα κατανοήσουμε όντως σημαντικά οικονομικά γεγονότα αν δεν αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι οι αιτίες τους είναι κυρίως νοητικής φύσεως. Δυστυχώς, οι περισσότεροι οικονομολόγοι και συγγραφείς σε θέματα επιχειρήσεων εμφανώς δεν το εκτιμούν αυτό, και, επομένως, συχνά καταφεύγουν στις πιο κοινότυπες και επίπλαστες ερμηνείες των οικονομικών γεγονότων. Υποθέτουν ότι οι διακυμάνσεις στα ατομικά συναισθήματα, τις εντυπώσεις και τα πάθη δεν έχουν σημασία συνολικά, και ότι τα οικονομικά γεγονότα κατευθύνονται από μυστηριώδεις τεχνικούς παράγοντες ή ακανόνιστη κυβερνητική δράση. Στην πραγματικότητα, όπως θα ανακαλύψουμε σε τούτο το βιβλίο, η αφετηρία αυτών των γεγονότων είναι γνωστή και βρίσκεται στον καθημερινό τρόπο σκέψης μας. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Κώστας Π. Αναγνωστόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην επιχειρησιακή έρευνα και τα πληροφοριακά συστήματα διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δ.Π.Θ. Διετέλεσε Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Υπήρξε μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης το 1973 και φυλακίστηκε από τη δικτατορία. Το επιστημονικό έργο του περιλαμβάνει περί τις διακόσιες εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει επίσης έξι διδακτικά εγχειρίδια, περισσότερα από διακόσια άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλων τις ελληνικές εκδόσεις βιβλίων των J. March και H. A. Simon, A. O. Hirschman, G. A. Akerlof και R. J. Shiller, και έχει μεταφράσει το βιβλίο H. A. Simon, The Sciences of the Artificial, MIT Press, 1996 ("Οι επιστήμες του τεχνητού", Εκδόσεις Επίκεντρο, 2006). Δημοσίευσε επίσης "Το αόρατο και το ορατό χέρι" (Επίκεντρο, 2011),
Ο Ρόμπερτ Τζ. Σίλερ είναι καθηγητής οικονομικών στην έδρα Stanley B. Resor του Πανεπιστημίου Γέιλ. Έχει γράψει τα βιβλία Market Volatility και Macromarkets, για το οποίο τιμήθηκε το 1996 με το βραβείο Paul A. Samuelson.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα