Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600100594
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πόσες εικόνες πέρασαν από μπροστά μας και πόσες άλλες έπλασε η φαντασία μας ή είδαμε στο όνειρό μας. Άλλες κράτησαν πολύ κι άλλες χάθηκαν.
Οι εικόνες των ονείρων σβήνουν, εκείνες της φαντασίας γίνονται ίσως κίνητρα για δημιουργία. Και όσες αναπαράστησε ο άνθρωπος με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης (Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική) εξακολουθούν να υπάρχουν.
Οι αναπαραστάσεις αυτές μέσω της Τέχνης γίνονται ένα μέσο για επικοινωνία. Αυτό φαίνεται στην Ιστορία του Πολιτισμού και περισσότερο στην περίοδο του πρωτόγονου ανθρώπου. Επίσης, είναι φανερό στην επικοινωνία μεταξύ των λαών, όπου τα έργα τέχνης παίζουν το ρόλο μιας διεθνούς γλώσσας. Στο παιδί εξάλλου η αναπαράσταση στο χαρτί μιας εικόνας πραγματικής ή φανταστικής είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας του παιδιού να επικοινωνήσει με κάποιο προσωπικό τρόπο με τους άλλους.
Δεν είναι όμως η επικοινωνία ο μόνος λόγος που δημιουργεί κανείς. Υπάρχει μια φυσική τάση, κάτι σαν ψυχική παρόρμηση ή ένστικτο που μας οδηγεί να υλοποιούμε όσες εικόνες μας υπαγορεύει η φαντασία.
Αλλά η φαντασία δε λειτουργεί ανεξάρτητα από εξωτερικές επιρροές. Πολλές φορές καθημερινά βιώματα και ερεθίσματα από το περιβάλλον, αλλά περισσότερο τα ίδια τα υλικά που υπάρχουν στη διάθεσή μας, μας προκαλούν για δημιουργία. Και τελικά βέβαια το αποτέλεσμα της απόπειράς μας να αναπαραστήσουμε κάτι εξαρτάται από το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ο Απόστολος Ν. Μαγουλιώτης γεννήθηκε το 1953 στο Αγναντερό Καρδίτσας, σπούδασε ενδυματολογία, είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και ανακηρύχθηκε διδάκτορας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε στη δημοτική και μέση εκπαίδευση, στο δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας και στα ΚΕΚ Καρδίτσας (Ενιαίο και Ευρο-Ιδέα), στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και σε προγράμματα (Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικής Εκπαίδευσης και Εξομοίωσης των Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Σήμερα είναι μέλος ΔΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Παν. Θεσσαλίας και κατέχει την έδρα των "Εικαστικών τεχνών - Υλικά και τεχνικές μικροκατασκευών". Πέρα από τις διδακτικές του υποχρεώσεις στο ευρύ πεδίο της εκπαίδευσης, δίδαξε κατά διαστήματα σε διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια (εικαστικού και κουκλοθεατρικού περιεχομένου) του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Οι έρευνές του ανακοινώθηκαν σε ημερίδες και ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ άλλες δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης η καλλιτεχνική και διδακτική του εμπειρία εμφανίζεται στα συγγράμματα: Αρχή του σχεδίου και μέσα έκφρασης (Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1989), Κατασκευές για κολλάζ - Αρχιτεκτονική - Θέατρο (Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1989), Ζωγραφική - Γλυπτική - Χαρακτική (Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1989, τελευταία ανατύπωση το 2001), Οι γραμμές της φαντασίας (Καρδίτσα 1993), Το μπλοκ της φαντασίας (Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1994), Κουκλοθέατρο Ι - Πώς στήνεται ένα έργο (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα