Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600110333
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στόχος των μελετών που περιλαμβάνονται στον παρόντα συλλογικό τόμο είναι η διερεύνηση βασικών ζητημάτων οικογενειακής πολιτικής, και η σύνδεσή τους με τις σύγχρονες θεωρητικές αναφορές και τις τρέχουσες πρακτικές στην Ελλάδα. Το εμπειρικό υλικό της μελέτης συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού προγράμματος IPROSEC (Improving Policy Responses and Outcomes to Socio-Economic Challenges) με αντικείμενο την αλληλεπίδραση των πολιτικών για την οικογένεια με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των σύγχρονων οικογενειών στις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Από τα ερευνητικά ερωτήματα του προγράμματος επελέγησαν εννέα, που συνδέονται με τη χάραξη και την εφαρμογή της οικογενειακής πολιτικής - αυτής της εν πολλοίς άρρητης ελληνικής οικογενειακής πολιτικής. Οι συγγραφείς των αντίστοιχων Κεφαλαίων χρησιμοποίησαν κατά βούληση το εμπειρικό υλικό, όχι απλώς καταθέτοντας τις προσωπικές «αναγνώσεις» τους, αλλά και εντάσσοντάς το στα συμπεράσματα δικών τους σχετικών ερευνών. Τα Κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται σε πτυχές της οικογενειακής πολιτικής που άπτονται της δημογραφίας, του συνδυασμού εργασίας και οικογένειας, των ατομικών κύκλων οικογενειακής ζωής, της μονογονεϊκότητας, της φροντίδας των ηλικιωμένων, των σχέσεων με τους συγγενείς, της απασχόλησης των γυναικών, της κοινωνικής στήριξης της οικογένειας και των προσδοκιών από το Κράτος.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Δήμητρα Κογκίδου είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Στρατηγάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει οικονομικά και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία.Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα φύλου και κοινωνικής πολιτικής και στις δημόσιες πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Εργάστηκε στη Μονάδα Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991-1999) και ως Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (1999-2002). Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος EQUAPOL, για την ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές σε οκτώ χώρες, και συμμετέχει σε διακρατικά ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕ.Κ.ΜΟ.ΚΟ.Π.)
Η Λουκία Μ. Μουσούρου είναι Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διεξάγει έρευνες και έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σε θέματα οικογένειας, παιδιού, μετανάστευσης και γυναικείας απασχόλησης.