Ζητείται: ένα θαύμα για την Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ζητείται: ένα θαύμα για την Ελλάδα

Ημερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλμένου, 20 Ιανουαρίου - 27 Φεβρουαρίου 1947

Paul A. Porter

Η καταγραφή και ερμηνεία των εσωτερικών πολιτικών πραγμάτων από τη σκοπιά του εξωγενούς παρατηρητή αποτελεί πάντα μια ενδιαφέρουσα παράμετρο στο κεφάλαιο "Εμφύλιος Πόλεμος". Κι αυτό γιατί -πολύ συχνά, αλλά όχι πάντα- τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικούς χρωματισμούς και πολιτικές αγκυλώσεις.

Ο Paul A. Porter, επικεφαλής της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής στην Ελλάδα το 1947, επιτυγχάνει ακριβώς αυτό: να δώσει μια "κλινική" περιγραφή της εγχώριας πολιτικοκοινωνικής κατάστασης, μακριά από στερεότυπες αντιλήψεις για πολιτικά πρόσωπα και παρατάξεις, εν μέσω μάλιστα του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, δεν διστάζει να κατακεραυνώσει τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της εποχής, μιλώντας για καιροσκόπους πολιτικούς που νέμονταν την εξουσία, ενώ εντυπωσιάζει η ακρίβεια με την οποία προσδιορίζει τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής νοοτροπίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ημερολόγιο του Paul A. Porter συνιστά έναν "καθρέφτη" της Ελλάδας της εποχής, αλλά ταυτόχρονα και μια "προφητική" καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών παθογενειών, που κληροδοτήθηκαν και διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτικό τοπίο.

Μιχάλης Μ. Ψαλιδόπουλος

Μιχάλης Μ. Ψαλιδόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Μιχάλης Μ. Ψαλιδόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από 29/6/2015, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κατά το παρελθόν δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διατέλεσε υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και του ιδρύματος Fulbright και επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Duke, Princeton και στο King΄s College του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία της Οικονομικής Σκέψης του 19ου και του 20ου αιώνα, καθώς και στη σχέση μεταξύ οικονομικής σκέψης και οικονομικής πολιτικής. Έχει γράψει βιβλία, μελέτες και άρθρα σε θέματα οικονομικής ιστορίας και ιστορίας οικονομικών θεωριών με έμφαση στη σχέση μεταξύ οικονομικής σκέψης και οικονομικής πολιτικής. Το έργο του "Διεθνής σύγκρουση και οικονομική σκέψη: Διεθνές εμπόριο και εθνικό συμφέρον 17ος-20ός αιώνας", τιμήθηκε το 2006, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Σπύρος Α. Βρετός

Σπύρος Α. Βρετός (Επιμέλεια)

Ο Σπύρος Α. Βρετός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Ήταν δημοσιογράφος και μεταφραστής. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε οικονομικά περιοδικά ("Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Κεφάλαιο", "Επιλογή", "Οικονομική Επιθεώρηση") και ως αρχισυντάκτης σε ηλεκτρονικά μέσα ("Kapa-Tel", www.i-note.gr, www.economia.gr). Συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Είχε συνεργαστεί με τα περιοδικά "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Κεφάλαιο", "Επιλογή" και "Οικονομική Επιθεώρηση", εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην ιστοσελίδα σχολιασμού "www.i-note.gr". Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης "Σαμιζντάτ". Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου "Biotechnological and Medical Themes in SF" (Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2002), στον συλλογικό τόμο "Jahrbuch zur SF 2004" (Βερολίνο: Shayol Verlag, 2005) και στην επιθεώρηση "The New York Review of SF" (Νέα Υόρκη: Dragon Press, Σεπτέμβριος 2008, τεύχος 241). Κείμενά του έχουν επίσης δημοσιευθεί στα περιοδικά "Διαβάζω", "9 [Εννέα]", "NPQ"-Ελληνική Έκδοση και στα fanzines "Big Bang", "Brazil", "Οι Δραματουργοί των Γιαν", "Πολιορκία", "Φανταστικά Χρονικά", και έχουν φιλοξενηθεί στους ιστότοπους www.alef.gr, www.altfactor.ath.cx και www.lexima.gr. Έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, λίγους μήνες αφότου έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο.

Παντελής Βούλγαρης

Παντελής Βούλγαρης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου του 1940. Το 1960 γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να σπουδάσει κινηματογράφο, ενώ από το 1961 μέχρι το1965 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 35 ταινίες της Φίνος Φιλμ. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, τον "Κλέφτη", και την επόμενη χρονιά την επίσης μικρού μήκους "Τζίμης ο Τίγρης". Το 1971 γύρισε το ντοκιμαντέρ "Ο χορός των τράγων" και την ίδια χρονιά μοντάρισε στο Παρίσι την αντιδικτατορική ταινία "Ce n΄est qu΄ un debut..." Το 1972 ολοκλήρωσε την ταινία μεγάλου μήκους "Το προξενιό της Άννας", που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, μετά από πρόταση του Μάνου Χατζιδάκι, γύρισε τον "Μεγάλο Ερωτικό", μια ποιητική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου δίσκου. Το 1974 εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο. Το 1975 σκηνοθέτησε το πρώτο τηλεοπτικό του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Οι ψάλτες", ενώ το 1976 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Χάππυ Νταίη". Την ίδια χρονιά γύρισε για την τηλεόραση το ντοκιμαντέρ "Κάρολος Κουν" και την επόμενη μια σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο "Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας", με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1978 γύρισε επτά ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εικόνες από τη Βόρεια Ελλάδα". Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την προετοιμασία της ταινίας "Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927" και σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στο θέατρο. Το 1980 ολοκληρώθηκε ο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που όμως δίχασε κριτικούς και κοινό, με αποτέλεσμα ο Π. Βούλγαρης να αποσυρθεί προσωρινά από τον κινηματογράφο και ν΄ ασχοληθεί αποκλειστικά με την τηλεόραση: πέντε ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη" και τα σίριαλ "Ο κήπος με τα αγάλματα" και "Οι απόμαχοι". Παράλληλα, συνέχισε να σκηνοθετεί για το θέατρο, ενώ ασχολήθηκε ευκαιριακά και με τη διαφήμιση. Το 1985 επανήλθε στον κινηματογράφο με τα "Πέτρινα χρόνια", που αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Το 1987 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο και το 1988 την ταινία "Η φανέλα με το εννιά". Το 1991 παρουσίασε τις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου", το 1995 την ταινία "Ακροπόλ" και το 1998 το "Όλα είναι δρόμος". Το 2004, μετά από πολλές περιπέτειες, ολοκλήρωσε το φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα των "Νυφών", το οποίο προετοίμαζε από το 1999, και το 2009 την τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του, για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, "Ψυχή βαθιά".

Νερίνα Κιοσέογλου (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
356
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.232 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση