Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608202290
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Διονύσιος Βίτσος είναι εκδότης, γεννήθηκε το 1956 στην Ζάκυνθο και σπούδασε Οικονομικά και, στη συνέχεια, Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 μέχρι το 1993 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, από όπου παραιτήθηκε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εκδόσεις, αφού από το 1984 είχε ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο "Περίπλους", ο οποίος αρχικά εξέδιδε το πανελλήνιας κυκλοφορίας ομώνυμο περιοδικό για τα Γράμματα και τις Τέχνες. Παράλληλα διετέλεσε Γενικός Διευθυντής μεγάλης αθηναϊκής εκδοτικής εταιρείας και Διευθυντής Επτανησιακής Εκδοτικής Σειράς σε αθηναϊκό εκδοτικό οίκο. Eπίσης Κριτικός Θεάτρου αθηναϊκής εφημερίδας, Παραγωγός ραδιοφωνικών πολιτιστικών εκπομπών στην κρατική και ιδιωτική ραδιοφωνία, Διοργανωτής εικαστικών εκθέσεων και συνεδρίων, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ζακυνθινές και αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά.
Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας (1983-1993), Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ζακυνθιακών Σπουδών και μέλος του Δ.Σ. επί δεκαετία, Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας ζακυνθινών Πολιτιστικών Ερευνών. Ιδρυτής και Διοργανωτής Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Ζακυνθίων (1988-1990). Επίσης συμμετείχε σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δίδαξε την τέχνη των εκδόσεων σε σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Mέλος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Από το 1993 οι "Εκδόσεις Περίπλους" επεκτάθηκαν και στις εκδόσεις βιβλίων σε πανελλήνια κλίμακα. Το 1999 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία βιβλίων, την "Π Εκδοτική ΑΕΕΕ", η οποία εντάχθηκε στον Όμιλο επιχειρήσεων Ιmako του Πέτρου Κωστόπουλου και είχε το δικαίωμα της χρήσης της επωνυμίας "Εκδόσεις Περίπλους". Από το 2005 οι "Εκδόσεις Περίπλους" αποδεσμεύτηκαν από την Imako και επανήλθαν εξολοκλήρου στον Διονύση Βίτσο. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 850 και πλέον τίτλους βιβλίων και 53 τεύχη του περιοδικού "Περίπλους". Έχει μεταφράσει 20 βιβλία και έχει γράψει τα:
(1997) "Κονεμένος Νικόλαος: Τα ματογυάλια", Ωκεανίδα
(2002, 2016) "Ζακυθινά φαγιά, ψωμιά και γλυκίσματα", Περίπλους
(2008) "Ιδού ο μαλάκας", Περίπλους
(2017, 2019) "Οι ζακυνθινοί εβραίοι (15ος -20ος αι.) και η διάσωσή τους από τους ναζί", Περίπλους
(2014) Στην αυλή του Σουλεϊμάν, Περίπλους
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Λούλα Βάλβη - Μυλωνά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο την περίοδο του μεσοπολέμου. Συμμετείχε ιδεολογικά και ενεργά στο κίνημα της προοδευτικής ανανεωτικής αριστεράς, ζώντας στην Αθήνα από το 1952 ως το 1981. Από τότε και μέχρι σήμερα κατοικεί μόνιμα στην ιδιαίτερη κατοικεί μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Από το 1963 έχει εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές, ενώ ποιητικές συνθέσεις ή ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί σ΄ εφημερίδες, περιοδικά και άλλες εκδόσεις (Ημερολόγια κ.λ.π.). Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, συγγραφέας, κριτικός, διευθυντής του περιοδικού "Ιστορία". Εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων από το 1995. Την δεκαετία του 1980 εργάστηκε στο Κέντρο Τύπου Μείζονος Ελληνισμού.
Έχει δημοσιεύσει, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, σειρά μελετημάτων και άρθρων που αφορούν τα νεοελληνικά γράμματα και το θέατρο, καθώς και κριτικές. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Μελετήματα, δοκίμια και κριτικές του -άνω των 1.200- έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες, πρακτικά συνεδρίων, επετειακούς, αφιερωματικούς τόμους, συλλογικά έργα, κ.α. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εφημερίδες "Η Καθημερινή", "Το Βήμα", "Ελευθεροτυπία", και οι περιοδικές εκδόσεις: "Ελληνικός Κόσμος", "Επίλογος", "Επτανησιακά Φύλλα", "Πόρφυρας", "Κεφαληνιακά Χρονικά", "Νέα Εστία", "Οδός Πανός", "Περίπλους", "Κ(Περιοδικό Κριτικής Λογοτεχνίας και Τεχνών)", "Διαβάζω", "Ιστορία Εικονογραφημένη", "Επίλογος", "Ακτή", "Πάροδος", "Μουσικός Ελληνομνήμων", "Ιονικά Ανάλεκτα", "Σίσυφος", "Φρέαρ" κ.ά. Έπιμελήθηκε αφιερώματα για τους Διονύσιο Σολωμό, Ανδρέα Κάλβο, Ούγκο Φόσκολο, Νίκο Καββαδία, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και για το ιστορικό μυθιστόρημα, το αστυνομικό μυθιστόρημα, την ταξιδιωτική λογοτεχνία κ.ά. στο περ. "Διαβάζω" και την εφ. "Ελευθεροτυπία". Αρθρογραφεί επίσης και στον τοπικό Τύπο της ιδιαίτερης πατρίδας του Ζακύνθου από το 1975. Από το 2000 έως το 2002 εξέδιδε την ετήσια έκδοση "Ζάκυνθος, Λογοτεχνικό Ιστορικό και Λαογραφικό Ημερολόγιο". Έχει ανθολογήσει στο "Ελληνομουσείον / Ακτή" ζακυνθινούς ποιητές.
Είναι μέλος πολλών εταιρειών, επιστημονικών σωματείων, οργανισμών και πολιτιστικών φορέων, όπως της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου "Ωδείον Αθηνών", του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο, κ. ά. ενώ έχει εκλεγεί στα Δ. Σ. της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Eλληνικού P. Ε. Ν. και του Συλλόγου "Ούγος Φώσκολος". Συμμετέχει επίσης ως σύμβουλος στα Δ. Σ. ιδρυμάτων. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη για το βιβλίο του "Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα".
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Μελέτες, δοκίμια
- Το θέατρο στην πόλη της Ζακύνθου 1901-1915, εκδ. Μπάστας 1999.
- Γρηγόριος Ξενόπουλος (1867-1951). Χρονολόγιο και Λεύκωμα, εκδ. Περίπλους 2001.
- Ο Ρώμας και το θέατρο, εκδ. Πλατύφορος, 2002.
- Ο Πίος Μαρτζώκης και το ζακυνθινό κωμειδύλλιο, εκδ. Τρίμορφο 2006.
- Ο Ξενόπουλος το Αριστείον η απεργία και οι Φοιτηταί, εκδ. Τρίμορφο 2006.
- Ο Ξενόπουλος ο Μαλάνος και η θεατρική Αλεξάνδρεια, εκδ. Γαβριηλίδης 2007.
- Επιστολές του Διονύση Ρώμα στον Κωστή Μπαστιά και στον Αλέξη Μινωτή, εκδ. Τρίμορφο 2007.
- Ο Σταθάτειος Δραματικός Διαγωνισμός της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, (σε συνεργασία με την Κυριακή Πετράκου), "Παράβασις 6", Επιστημονικό Δελτίο Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδ. Ergo 2008.
-Ο Τιμολέων Αμπελάς η Λίνα Δράκα και η Ζάκυνθος, εκδ. Τρίμορφο 2009.
-Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα, εκδ. Τρίμορφο 2010.
- Η Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, ο Γιάννης Ψυχάρης και ο Ούγκο Φόσκολο, εκδ. Ευθύνη / Αναλόγιο 2012.
Επιμέλειες
- Ζάκυνθος, από τη δεύτερη στην τρίτη χιλιετία. Ζακυνθινό Ημερολόγιο-Εορτολόγιο 2000, εικονογραφημένο, εκδ. Μπάστα, 1999.
- Ζάκυνθος 2001, Λογοτεχνικό ιστορικό και Λαογραφικό Ημερολόγιο, εκδ. Εξερευνητής, 2001.
- Ζάκυνθος 2002, Λογοτεχνικό ιστορικό και Λαογραφικό Ημερολόγιο, εκδ. Περίπλους, 2002.
- Γρηγόριος Ξενόπουλος, 50 χρόνια μετά... Συμβολή στην έρευνα του έργου του, Πρακτικά Συνεδρίου (Ζάκυνθος 16-18.11. 2001), Πλατύφορος, Ζάκυνθος, 2005.
- Δέκα γραφές για τον Διονύση Σέρρα και την ποίησή του, εκδ. Ραπόρτο, 2006.
- Διονύσης Ρώμας, Το θέατρο υπό κρίσιν (Κριτικές και επιφυλλίδες), εκδ. Τρίμορφο, Ζάκυνθο 2007.
Ανθολογήσεις
- Διονύσης Σέρρας, Ελληνομουσείον / Ακτή, 78 [2009].
- Διονύσης Φλεμοτόμος, Ελληνομουσείον / Ακτή, 85 [2010].
- Παναγιώτης Καποδίστριας, Ελληνομουσείον / Ακτή, 89 [2011].