Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789600332773
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Σταύρος Μέντζος προσφέρει στον αναγνώστη μια πολύπλευρη προσέγγιση των υστερικών φαινομένων αναφερόμενος σε πολλές κλινικές περιπτώσεις. Τον απασχολούν τόσο η συχνότητα εμφάνισής τους, όσο και ο σχηματισμός των συμπτωμάτων, ο αμφιλεγόμενος υστερικός χαρακτήρας, το αμυντικό περιεχόμενο του υστερικού τρόπου επίλυσης της σύγκρουσης, το πρωτογενές και δευτερογενές όφελος του υστερικού, οι σχέσεις μεταξύ υστερικών και ιδεοψυχαναγκαστικών συμπτωμάτων. Αναφέρεται επίσης διεξοδικά σε συγκεκριμένες μορφές υστερικής επικοινωνίας και υστερικών σχέσεων, καθώς και στις θεραπευτικές όψεις της ψυχαναλυτικής θεραπείας υστερικών σύμφωνα με τις σημερινές μας γνώσεις. Βασικά πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η πλούσια αναφορά σε κλινικές περιπτώσεις και ο αβίαστος τρόπος με τον οποίο οι ψυχαναλυτικές έννοιες συνδέονται με το κλινικό υλικό. Εκτός από μια ουσιαστική κατανόηση των υστερικών φαινομένων, ο συγγραφέας μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μια άμεση και γόνιμη σύνδεση των ψυχαναλυτικών εννοιών με την κλινική πράξη, με σημαντικές προεκτάσεις για την ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ιωάννης Βαρτζόπουλος είναι ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, Διδάσκων αναλυτής της Ελληνικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Σωτηρία και Λέκτωρ Ψυχιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκδίδει το ψυχαναλυτικό περιοδικό Οιδίπους και επί τρία χρόνια ήταν εκδότης του Greek Annualτου International Journal of Psychoanalysis. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πάντειο και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς και στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά όπως το International Journal of Psychoanalysis και το Psychoanalytic Quarterly. Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή και επιμέλεια βιβλίων με ψυχιατρική και ψυχαναλυτική θεματολογία.
Ο Σταύρος Μέντζος γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις ιατρικές του σπουδές. Ειδικεύθηκε στο Αμβούργο στην Ψυχιατρική και τη Νευρολογία και το 1960 αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Το 1967 έγινε υφηγητής στον τομέα Ψυχιατρικής και Νευρολογίας και ολοκλήρωσε την ψυχαναλυτική του εκπαίδευση. Το 1971 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης. Είναι διδάσκων αναλυτής του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου της Φρανκφούρτης και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Έχει συγγράψει σειρά επιστημονικών άρθρων και μονογραφιών που αναφέρονται στην Ψυχιατρική και την Ψυχανάλυση. Βιβλία του, όπως: Ψυχοκοινωνική Διευθέτηση, ο νευρωτικός τρόπος επεξεργασίας των ενδοψυχικών συγκρούσεων, Κατάθλιψη και μανία, Η αγχώδης νεύρωση, Ψυχοδυναμικά μοντέλα της Ψυχιατρικής, Διαπροσωπική και θεσμοθετημένη άμυνα, Ο πόλεμος και οι ψυχοκοινωνικές του λειτουργίες, έχουν τύχει ιδιαίτερα μεγάλης ανταπόκρισης και συζητούνται ευρύτατα στο γερμανόφωνο χώρο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα