Υπόμνημα για την παρούσα κατάσταση του πολιτισμού στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Υπόμνημα για την παρούσα κατάσταση του πολιτισμού στην Ελλάδα

Αδαμάντιος Κοραής

14.31€ -10% 12.88€
Το Υπόμνημα για την παρούσα κατάσταση του πολιτισμού στην Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αδαμάντιου Κοραή, παρόλο που οι τύχες του δεν επικυρώνουν εντελώς τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Αναγνώστηκε από τον ίδιο μπροστά στα μέλη της Société des Observateurs de l’Homme (Εταιρείας των Ανθρωποτηρητών), της οποίας ήταν μέλος και ο ίδιος, τα Χριστούγεννα του 1802. Στην «άρθρωση του 1800», ο Κοραής είναι ήδη ένας αναγνωρισμένος ιατροφιλόσοφος της σχολής του Μονπελιέ. Ταυτόχρονα όμως, ως ευαίσθητος και πολιτικοποιημένος διανοούμενος, ο Κοραής, στην ώριμη ηλικία των 52 ετών το 1802, επανεφευρίσκει σταδιακά την ταυτότητά του και αυτοσυστήνεται στο λόγιο κοινό του Παρισιού ως ο πιο αξιόπιστος και δραστήριος διαμεσολαβητής των ελληνικών πραγμάτων στη Δύση και ταυτόχρονα ο εμπνευστής και ο διαχειριστής της φωτισμένης ευρωπαϊκής ταυτότητας του νέου ελληνισμού. Ο Κοραής του Υπομνήματος «θα έλξει τους Γραικούς στον ευρωπαϊκό σχηματισμό, δηλαδή θα τους προετοιμάσει για ένταξη στο πολιτικά λειτουργικό ιδεολογικό σχήμα της ‘ευρωπαϊκής οντότητας’». Τι καθιστά, λοιπόν, το Υπόμνημα ένα «μανιφέστο του νέου ελληνισμού»; Η εναρκτήρια πρόταση του προλόγου/αφιέρωσης της έκδοσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαφορετικής ερμηνείας: «Το παρόν Υπόμνημα αποτελεί επίσημη διακήρυξη προς τη φωτισμένη Ευρώπη σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να γίνουμε και εμείς κοινωνοί των φώτων».
Αδαμάντιος Κοραής

Αδαμάντιος Κοραής (Συγγραφέας)

Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833). Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στη Σμύρνη και η οικογένειά του καταγόταν από τη Χίο. Μεγάλωσε σε περιβάλλον λογίων και αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή επί διευθύνσεως του Ιερόθεου Δενδρινού. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκμάθηση ευρωπαϊκών γλωσσών. Το 1772 έφυγε για το Άμστερνταμ, τυπικά για να εργαστεί στις επιχειρήσεις του εμπόρου Στάθη Θωμά, ουσιαστικά όμως για να διευρύνει τους πνευματικούς και κοινωνικούς του ορίζοντες. Δέκα χρόνια αργότερα κατόρθωσε παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της οικογένειάς του να φύγει στο Μομπελιέ της Γαλλίας για σπουδές ιατρικής (τις οποίες ολοκλήρωσε το 1787, οπότε αναγορεύτηκε διδάκτωρ). Εκεί μυήθηκε στο πνεύμα του γαλλικού Διαφωτισμού και αφοσιώθηκε στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γραμματείας. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετώπισε μετά το θάνατο των γονιών του ένα χρόνο αργότερα, τον ανάγκασε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μετάφραση. Από το 1788 και ως το τέλος της ζωής του έζησε στο Παρίσι και έζησε από κοντά τη Γαλλική Επανάσταση, τα γεγονότα της οποίας επηρέασαν καθοριστικά τη σκέψη του. Μέλος της Εταιρείας των Παρατηρητών του Ανθρώπου, ανέπτυξε φιλογαλλική δράση, μετέφρασε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλα φιλελεύθερα νομικά και πολιτικά κείμενα. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική κατάσταση στο νέο ελληνικό κράτος, αν και από απόσταση, τον συντρόφεψε ως τα τελευταία χρόνια του, οπότε τήρησε πολεμική στάση έναντι της διακυβέρνησης του Καποδίστρια. Παράλληλα ο Κοραής εξελίχθηκε σε κεντρική μορφή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, εμβαθύνοντας περισσότερο στις φιλολογικές και γλωσσολογικές μελέτες και διευρύνοντας τον κύκλο των γνωριμιών του με γάλλους και έλληνες ομογενείς. Στις αρχές του 19ου αιώνα οδηγήθηκε σταδιακά στη διαμόρφωση μιας θεωρίας για το νεοελληνικό γλωσσικό ζήτημα, γνωστής ως θεωρία της «μέσης οδού», η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς και είχε ποικίλες επιπτώσεις στη μετέπειτα εξέλιξη της νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας. Αποτέλεσμα συνειδητής και εκ των έξω επέμβασης στη φυσική λειτουργία της γλώσσας, η «καθαρεύουσα» του Κοραή χαρακτηρίζεται θεμελιακά από τον τεχνητό χαρακτήρα της και ο ρόλος της στη λύση του μακρόχρονου ελληνικού γλωσσικού ζητήματος υπήρξε μάλλον ανασταλτικός παρά βοηθητικός. Στο χώρο της λογοτεχνίας τοποθετείται με το όψιμο αφηγηματικού χαρακτήρα κείμενό του Ο Παπατρέχας, τυπικό δείγμα απόπειρας συγγραφής με διδακτικό διαφωτιστικό στόχο. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Αδαμάντιου Κοραή βλ. Κεχαγιόγλου Δημήτρης, «Αδαμάντιος Κοραής», Η παλαιότερη πεζογραφία μας. Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο Β΄,2, σ.80-96. Αθήνα, Σοκόλης, 1999. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάιος Ντάφος (Μεταφραστής)

Ο Βάιος Φ. Ντάφος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών και είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης Le-MirailII. Το 2015 ιδρύει τις εκδόσεις Αμολγός με κύριες θεματικές: Φιλοσοφία, Θέατρο και Ξένη Λογοτεχνία.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
160
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.25 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση