Υπερεθνικές κοινωνικές πολιτικές την εποχή της παγκοσμιοποίησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Υπερεθνικές κοινωνικές πολιτικές την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Η κοινωνική πολιτική των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Θεόδωρος Δ. Σακελλαρόπουλος

25.50€ -27% 18.62€

Ποιες είναι οι κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΔΟΕ, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά; Πώς συνδέονται με την πρακτική πολιτική αυτών των οργανισμών και πώς επηρεάζουν τις κυβερνήσεις; Αποτελούν οι εθνικές κοινωνικές πολιτικές σε ζητήματα απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, κοινωνικού αποκλεισμού, κ.τ.λ. εθνικές επιλογές ή συνιστούν προσαρμογή σε υπερεθνικά μεταρρυθμιστικά σχέδια; Προς τα πού κατευθύνεται το πείραμα της κοινωνικής Ευρώπης;
Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που θέτει και απαντά το παρόν βιβλίο. Χρησιμοποιώντας πλούσιο υλικό, ο συγγραφέας παρουσιάζει τους βασικούς άξονες των πολιτικών υπερεθνικών οργανισμών και φορέων σε βασικά κοινωνικά ζητήματα. Παράλληλα, διατυπώνει τη θέση ότι, χωρίς υπερεθνικού χαρακτήρα κοινωνικές ρυθμίσεις, η οικονομική παγκοσμιοποίηση απειλεί τη συνοχή όχι μόνο των εθνικών κοινωνιών, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα (εργασιακό, ασφαλιστικό) καθιστά το βιβλίο απαραίτητο έργο σύγκρισης και αναφοράς για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τον σχεδιασμό και το μέλλον της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Θεόδωρος Δ. Σακελλαρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος είναι καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ. Από το 2006 εκδίδει τη δίγλωσση επιστημονική επιθεώρηση "Κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη". Έχει συγγράψει ή εκδώσει πάνω από δέκα βιβλία και μονογραφίες καθώς και πληθώρα επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σήμερα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, τις δημόσιες πολιτικές και τις ευρωπαϊκές κοινωνικές πολιτικές. Αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο για θέματα επικαιρότητας. Διδάσκει οικονομική ιστορία, κοινωνική πολιτική και ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εκπρόσωπησε την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συνδιασκέψεις. Δημοσιευμένα βιβλία του: - Θεσμικός μετασχηματισμός και οικονομική ανάπτυξη. Εξάντας, Αθήνα, 1991. - Οικονομία, κοινωνία, κράτος στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, Πληροφόρηση, Αθήνα 1991. - Νομισματικές κρίσεις και η κρατική διαχείρισή τους στην Ελλάδα 1880-1930 (σε συνεργασία με τους Ζ. Δεμαθά, Θ. Καλαφάτη), Θεμέλιο, Αθήνα 1991. - Οικονομία και πολιτική στην σύγχρονη Ελλάδα (επιμέλεια), Πληροφόρηση, Αθήνα 1992. - Νεοελληνική κοινωνία: Ιστορικές και κριτικές προσεγγίσεις (επιμέλεια) Κριτική, Αθήνα, 1993. - Προβληματικές επιχειρήσεις: Κράτος και κοινωνικά συμφέροντα τη δεκαετία του ΄80, Κριτική, Αθήνα 1993. - Οι κρίσεις στην Ελλάδα (1830-1860): Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές όψεις. 2 τόμοι, Κριτική, Αθήνα 1993-1994. - Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, Κριτική, Αθήνα 1993. - Η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους (επιμέλεια), Κριτική, Αθήνα 1999.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
479
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.719 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση