Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602215609
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Παρά το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί διεθνώς σημαντική βελτίωση στο επίπεδο υγείας και στην κάλυψη του πληθυσμού από τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, οι ανισοτιμίες τόσο μεταξύ των χωρών όσο και ανάμεσα στις κοινωνικοοικονομικές ομάδες αλλά και τις γεωγραφικές περιφέρειες εξακολουθούν να υφίστανται και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διευρυνθεί.
Τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες νοσηρότητας, θνησιμότητας και αναπηρίας, χρησιμοποιούν σε μικρότερο βαθμό τις υπηρεσίες υγείας από ότι θα ήταν αναμενόμενο με βάση τις ανάγκες τους και πολλές φορές αναγκάζονται να συμμετέχουν στο κόστος παροχής ορισμένων υπηρεσιών υγείας, με ένα υψηλό μερίδιο του εισοδήματός τους.
Οι πολιτικές σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας που προωθείται από φιλελεύθερης έμπνευσης μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο παρών τόμος επιδιώκει να συνοψίσει τη βασική συζήτηση που λαμβάνει χώρα διεθνώς και να σκιαγραφήσει την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιάννης Τούντας είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και σπούδασε Ιατρική και Δημόσια Υγεία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προαγωγής και Αγωγής Υγείας και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Κοινωνία και Υγεία και εκδίδει το περιοδικό Νέα Υγεία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Νικολάου Υφαντόπουλος είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα της Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο York της Αγγλίας στα Δημόσια Οικονομικά, Οικονομία της Κοινωνικής Ευημερίας και Οικονομία Υγείας, από όπου έλαβε το 1980 το διδακτορικό του δίπλωμα (D. Phil.) Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας καθώς επίσης και Πρόεδρος του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού. Υπήρξε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ).
Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε οικονομικά της υγείας και κοινωνική πολιτική στα Πανεπιστήμια Clark (Μασαχουσέτης ΗΠΑ), Tilburg (Ολλανδίας), Katholike University Leuven (Βελγίου), The Moscow School of Economics (Ρωσία), Ακαδημία Επιστημών της Σιβηρίας (Ρωσία). Εργάστηκε ωs εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Έχει εργαστεί, επίσης, ως ειδικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και έχει συμμετάσχει στην Συμβουλευτική Επιτροπή της Π.Ο.Υ. για την διδασκαλία και την έρευνα των Οικονομικών της Υγείας διεθνώς. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις και αποστολές και συμμετέχει σε επιστημονικά προγράμματα του Ο.Ο.Σ.Α και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργασθεί με την V Γενική Διεύθυνση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την έκδοση του: Social Situation Report in Europe (2000, 2001, 2002, 2003). Επιπλέον στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται βιβλία από τα οποία τα πλέον πρόσφατα είναι: "Ο Προγραμματισμός του Τομέα Υγείας στην Ελλάδα, Οικονομικές και Κοινωνικές Διαστάσεις" (έκδοση Α & Β), "Ειδικά Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής", "Διαστάσεις της Φτώχειας στην Ελλάδα" (έκδοση Α & Β), "Blood Donorship and the Challenge of Aids in Greece, Medical and Economic Aspects", "Social Protection for Dependency in Old Age", "Η Κοινωνική Ασφάλιση του ΤΣΑΥ", "Disability and Social Exclusion in the European Union". Τέλος επιστημονικά άρθρα και μελέτες του έχουν εκδοθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Ρουμανικά, Αζέρικα και στα Ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1945 από γονείς Κεφαλλονίτες και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο και έγινε διδάκτωρ και υφηγητής-άμισθος επίκουρος καθηγητής της παθολογίας. Έχει γράψει αρκετά ιατρικά βιβλία κι έχει δημοσιεύσει μόνος ή με συνεργάτες πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα βιοϊατρικά περιοδικά. Είναι ή έχει διατελέσει πρόεδρος ή μέλος ΔΣ σε πολλές επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και διευθυντής σύνταξης ή μέλος σύνταξης ιατρικών περιοδικών. Ασκεί την ειδικότητα του Παθολόγου-Ογκολόγου. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της ιατρικής κι έχει δημοσιεύσει περί τις 100 εργασίες και αρκετά βιβλία στα πιο πάνω αντικείμενα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χαράλαμπος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το 1997 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής και της πολιτικής υγείας. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και στα αγγλικά για ζητήματα πολιτικής και συστημάτων υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Επιπλέον διδάσκει μαθήματα σχετικά με την πολιτική και οικονομία της υγείας και τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ (2000-2001) και στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αττικής (2002-2004), Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (2002-2006) και Διοικητικός Διευθυντής στο Μητέρα-Όμιλος Υγεία (2006-2007).
Από το 2007 μέχρι το 2010 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και επικεφαλής της Ομάδας Έργου για τη Βιωσιμότητα του Ταμείου Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ).
Από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ από τον Μάιο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Είναι Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες και της Συντονιστικής Επιτροπής για τις Σπάνιες Παθήσεις.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 22 βιβλία και περισσότερα από 150 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά με κριτές, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των ανισοτήτων στην υγεία, της ενδυνάμωσης των ασθενών κ.ά.
Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 300 επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής άρθρων σε πλήθος διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μάμας Θεοδώρου είναι καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Βιομηχανική Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Newcastle και Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Ασχολείται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και τις επιπτώσεις της απορρύθμισης στην ηθική της εργασίας και την κοινωνική ταυτότητα των εργαζομένων. Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής της σειράς "Κοινωνιολογία και Εργασία" (Παπαζήσης). Πρόσφατο βιβλίο του είναι: "Οικιακή εργασία των μεταναστριών και κοινωνική προστασία" (Παπαζήσης, Αθήνα 2008· σε συνεργασία με τον Χρ. Σκαμνάκη). Επίσης, πρόσφατα έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τους συλλογικούς τόμους: "Μετανάστευση εργασίας και κοινωνική πρόνοια" (2000, "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη", ειδικό τεύχος), "Contemporary Social Inequalities" (2011, "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", ειδικό τεύχος) και το βιβλίο του M. Sandel "Ενάντια στην τελειότητα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011).
Ο Χαράλαμπος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το 1997 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στο γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής και της πολιτικής υγείας. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά και στα αγγλικά για ζητήματα πολιτικής και συστημάτων υγείας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.