Χρυσός Ευελπίδης
zoom in
5.00€
Στη μνήμη του Χρυσού Ευελπίδη, μιας σπουδαίας, αλλά εν πολλοίς λησμονημένης σήμερα μορφής του 20ού αιώνα με πολύπλευρο επιστημονικό, πολιτικό και πνευματικό έργο, είναι αφιερωμένος ο τόμος που μόλις κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ο Χρυσός Ευελπίδης υπήρξε κορυφαίος Έλληνας γεωπόνος και πολιτικός με σημαντική συμβολή στο αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα και από τους πρωτεργάτες του Αγροτικού Κόμματος, βουλευτής (1933-1934, 1951-1952) και υπουργός σε κυβερνήσεις του Θ. Σοφούλη (1945-1946) και του Νικολάου Πλαστήρα (1951-52) –με θητεία στο Υπουργείο Γεωργίας και στις επιτροπές Ανταλλαγής Πληθυσμών με τη Βουλγαρία και την Τουρκία–, καθηγητής και πρύτανης στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Επιπλέον, παρουσίασε πλούσιο συγγραφικό έργο για την οικονομία και την κοινωνία των βαλκανικών κρατών, τους ανατολικούς πολιτισμούς, την κοινωνιολογική ανάλυση της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής. Στην έκδοση περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο του Κύκλου Ειδικά Αφιερώματα, σε μια απόπειρα χαρτογράφησης του έργου του. Γράφουν οι: · Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών · Ισμήνη Κριάρη, τ. πρύτανις, Πάντειο Πανεπιστήμιο / μέλος, Εκτελεστική Επιτροπή, Ίδρυμα της Βουλής · Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών · Κατερίνα Γιουέ Γου, διδάκτωρ Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης (Συγγραφέας)

Ο Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2000 έλαβε Master's από το School of Slavonic and East European Studies. Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King' s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2009 αναγορεύτηκε λέκτορας της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Μάρτιο του 2015 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντά του εστιάζονται στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και στην ιστορική κοινωνιολογία του ελληνικού εθνικισμού.
Στις κύριες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες:
"Εθνοτική συμβίωση στα Βαλκάνια: Έλληνες και Βούλγαροι στη Φιλιππούπολη 1878-1914", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2006.
"Η ελληνοβουλγαρική κρίση του 1924-25: Ο πόλεμος της ζωοκλοπής", εκδ. Γόρδιος, Αθήνα 2006.
"Έδαφος και μνήμη στα Βαλκάνια: Ο 'γεωργικός εθνικισμός' στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (1927-46)", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2011.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Γ. Παναγιωτόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ισμήνη Κριάρη - Κατράνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα (Γιουέ) Γου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
133
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.272 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση