Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789602212172
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τον Αύγουστο του 1974 οι περισσότεροι κάτοικοι του Αργακιού, ενός πλούσιου χωριού στη δυτική Κύπρο, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μπροστά στην προέλαση του τουρκικού στρατού. Μέσα σε λίγες μέρες είχαν γίνει πρόσφυγες πολέμου. Το βιβλίο αυτό εξιστορεί τη ζωή τους στο Αργάκι πριν το ΄74 τα γεγονότα εκείνης της χρονιάς -το πραξικόπημα κατά του Μακάριου και την τουρκική εισβολή- που οδήγησαν στη φυγή τους, τέλος τον αγώνα τους για την επιβίωση και την οδυνηρή τους συνειδητοποίηση πως δεν επρόκειτο να γυρίσουν σύντομα στον τόπο τους, πως ήταν αναγκασμένοι να επωμιστούν την ταυτότητα του πρόσφυγα. Έλκοντας την καταγωγή του από το Αργάκι (όπου γεννήθηκε ο πατέρας του) κι έχοντας ήδη πραγματοποιήσει εθνογραφική έρευνα εκεί πριν το ΄74, ο Λοΐζος μπόρεσε να συνδυάσει την ανθρωπολογική οπτική και μεθοδολογία με την προσωπική ματιά τού συγγενή των χωριανών. Η σύνθεση των παρατηρήσεων "από τα έξω" και "από τα μέσα", που ο ίδιος ήταν σε θέση να κάνει, με τις αφηγήσεις των προσφύγων, που κατέγραψε σε προσωπικές συνεντεύξεις, δίνει μια ζωντανή, συγκινητική και διεισδυτική περιγραφή της δραματικής δοκιμασίας τους. Κανένας ανθρωπολόγος μέχρι τώρα δεν έχει καταδείξει με τόση οξύτητα τις εμπειρίες των θυμάτων πολέμου, αποκαλύπτοντας τι σημαίνει να γίνεται κανείς πρόσφυγας, να χάνει σπίτι, γη και περιουσία και μαζί τούς οικείους τρόπους της καθημερινής ζωής του.
Ο Σπύρος Μαρκέτος είναι ιστορικός, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κοινωνική Ανθρωπολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο London School of Economics, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1988. Από το 1987 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
O Peter Loizos είναι ιρλανδικής και ελληνοκυπριακής καταγωγής. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης ντοκυμαντέρ για την τηλεόραση του BBC. Από το 1969 διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο London School of Economics. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της ανθρωπολογικής επιθεώρησης Man. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την ανθρωπολογία και για τη σχέση της με την εικόνα και την επικοινωνία. Εκτός από τις μελέτες του για το Αργάκι της Κύπρου, έχει αρθρογραφήσει στον βρετανικό τύπο και έχει μιλήσει στην World Service του BBC για το κυπριακό ζήτημα και τα προβλήματα των προσφύγων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει δύο εθνογραφικά ντοκυμαντέρ σχετικά με την Κύπρο: Life chances: Four families in a changing cypriot village και Sophia΄ s people: Eventual lives. Έργα του είναι: The greek gift: Politics in a cypriot village (1975), The heart grown bitter. A chronicle of cypriot war refugees (1981), Contested identities: Gender and kinship in modern Greece (επιμ. με τον Ε. Παπαταξιάρχη, 1991), Innovation in ethnographic film: from innocence to self-conciousness, 1955-1985 κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα