Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604100897
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μια ήταν βασίλισσα για χίλιες μέρες. Η άλλη για πάνω από σαράντα χρόνια. Και οι δυο, γυναίκες με δυνατή προσωπικότητα και έντονα πάθη, αγαπήθηκαν αλλά και μισήθηκαν από τον ίδιο άντρα, το βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Η΄. Ήταν μητέρα και κόρη - η Άννα Μπόλεϋν και η Ελισάβετ Α΄.
Ο Ερρίκος, ήδη παντρεμένος με την Αικατερίνη της Αραγωνίας, γνωρίζει την Άννα και την ερωτεύεται παράφορα. Και όταν ο πάπας αρνείται να του δώσει διαζύγιο, εκείνος δεν διστάζει να διακόψει τους δεσμούς του με τη Ρώμη και να ιδρύσει την αυτοκέφαλη Αγγλικανική Εκκλησία. Η ΄Αννα, όμως, αντί για τον πολυπόθητο γιο, θα φέρει στον κόσμο μια κόρη. Τότε το πάθος του Ερρίκου αρχίζει να σβήνει. Σύντομα η βασίλισσα πέφτει στη δυσμένεια του βασιλιά, που την κατηγορεί για μοιχεία και την καταδικάζει σε θάνατο.
Χρόνια μετά, η Ελισάβετ, βασίλισσα στα είκοσι τρία της μόλις χρόνια, κληρονομεί το μυστικό ημερολόγιο της Άννας. Εκεί θ΄ ανακαλύψει το αληθινό πρόσωπο της συκοφαντημένης μητέρας της. Την ακλόνητη αποφασιστικότητά της. Το δράμα να είσαι γυναίκα σ΄ έναν κόσμο όπου κυβερνά ένας δεσποτικός άντρας. Τη βαθιά της αγάπη για τη μονάκριβη κόρη της, που την πήραν, βρέφος ακόμη, από την αγκαλιά της.
Στις πολύτιμες σελίδες του κρυφού ημερολογίου η Ελισάβετ αναγνωρίζει τον εαυτό της και βρίσκει έναν πολύτιμο σύμβουλο. Είναι η ώρα να χαράξει το δικό της δρόμο, χωρίς δισταγμούς και αμφιβολίες. Για να γίνει η πιο σεβαστή απ΄ όλους τους μονάρχες της Αγγλίας, η πιο ισχυρή, ίσως, γυναίκα όλων των εποχών.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, ο Γιάννης Σπανδωνής εργάστηκε σ΄ επιτελικές θέσεις μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην τηλεόραση. Το 1985 οργάνωσε με τη συνεργασία κι άλλων δημοσιογράφων το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιογραφικών πληροφοριών, για λογαριασμό του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Μπότση. Με το πρώτο του βιβλίο "Κάποτε στο Αιγαίο" αποσπά το βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα του 1983. Ακολούθησαν "Ο θρήνος" (1984, Α Βραβείο Παρνασσού), "Οι Γραικοί" (1985, Α Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - Ροταριανού Ομίλου), το "Προς άγνωστη κατεύθυνση" (1986, προηγούμενος τίτλος του Έτσι τα ΄φερε η μοίρα) και η μυθιστορηματική βιογραφία "Ρήγας Βελεστινλής. Ο επαναστάτης με τα τραγούδια" (Ωκεανίδα, 1995).
Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του Γιάννη Σπανδωνή, εξάλλου, έχουν αποσπάσει ευμενή σχόλια κι επαίνους τόσο από τους κριτικούς όσο κι από πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού. Πιστεύοντας ότι "λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του", ο Σπανδωνής ασχολείται κυρίως με το διαχρονικό ιστορικό μυθιστόρημα.
Η Ρόμπιν Μάξουελ έκανε το συγγραφικό ντεμπούτο της το 1997 με το ιστορικό μυθιστόρημα "Χίλιες μέρες βασίλισσα" (ελλ.: εκδόσεις Ωκεανίδα), που η έρευνα για τη συγγραφή του κράτησε έξι χρόνια. Σ΄αυτό το βιβλίο, μ΄ ένα έξυπνο εύρημα, με τη μορφή ενός κρυφού δήθεν ημερολογίου, μιλάει για δυο βασίλισσες, μητέρα και κόρη, δυο μεγάλες προσωπικότητες που πέρασαν από τον αγγλικό θρόνο - την ΄Αννα Μπόλεϋν και την Ελισάβετ Α΄. Ο "Νόθος της βασίλισσας" είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, ιστορικό κι αυτό, εξίσου συναρπαστικό και κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του πρώτου. Η Ρόμπιν Μάξουελ ζει με τον άντρα της στην Καλιφόρνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα