Χειρόγραφα από το αρχείο του Αλέξανδρου Ίσαρη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Χειρόγραφα από το αρχείο του Αλέξανδρου Ίσαρη

Ο αδελφός: Άγιος Γεώργιος: Μετείκασμα: Επιστολές

Γιώργος Χειμωνάς

30.29€ -27% 22.11€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608399273

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια , Βιογραφίες

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Ίκαρος

Τα χειρόγραφα του Γιώργου Χειμωνά (για την ακρίβεια, τα αυτόγραφά του) που παρουσιάζονται σε αυτή την έκδοση είναι τα αστραφτερά κατάλοιπα της πολύχρονης "εμπαθούς" φιλίας του με τον ποιητή και ζωγράφο Αλέξανδρο Ίσαρη. Το χρονικό αυτής της εικοσάχρονης φιλίας (1970-1990) αναπτύσσεται από τον Ίσαρη στον "Πρόλογό" του στο ανά χείρας βιβλίο, όπου ο αναγνώστης πληροφορείται πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ο Χειμωνάς έγραψε τα κείμενα που έστειλε, έδωσε ή δώρισε στον Ίσαρη. Στην παρούσα έκδοση τα κείμενα αυτά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες χειρογράφων, οι οποίες διατάχθηκαν με την εξής σειρά: Α. "Ο αδελφός", Β. "Άγιος Γεώργιος", Γ. "Μετείκασμα" και Δ. "Επιστολές". Η σειρά αυτή ανατρέπει τη χρονολογική τάξη των ενοτήτων, επειδή υιοθετήθηκε η κατάταξη σύμφωνα με τη σημασία τους. Ωστόσο μια αναδρομή στη χρονολογική σειρά, με παράθεση και των πραγματολογικών στοιχείων, θα βοηθήσει να αντιληφθούμε τι συνδέει αυτούς τους τέσσερις σταθμούς μιας πνευματικής φιλίας και, συνάμα, αυτές τις τέσσερις κειμενικές μαρτυρίες ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής και της μεταπολιτευτικής περιόδου. [...] (από το επίμετρο του βιβλίου)
Ευριπίδης Γαραντούδης

Ευριπίδης Γαραντούδης (Επιμέλεια)

O Eυριπίδης Γαραντούδης είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Γεννήθηκε το 1964 στην Kαβάλα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1986 έως το 1989 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Aπό το 1995 έως το 2003 δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης (επίκουρος καθηγητής το 1999). Διετέλεσε επίσης ερευνητής του Iνστιτούτου Mεσογειακών Σπουδών του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας, με αντικείμενο τη συγγραφή ιστορίας της νεοελληνικής μετρικής. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Aρχαία και νέα ελληνική μετρική. Iστορικό διάγραμμα μιας παρεξήγησης", Πάδοβα 1989, "Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου", Hράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης - Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995, και "Aνθολογία νεώτερης ελληνικής ποίησης 1980-1997. Oι στιγμές του νόστου", Aθήνα, Eκδόσεις Nεφέλη 1998. Eπιμελήθηκε τα βιβλία: "Γεράσιμος Σπαταλάς, H στιχουργική τέχνη. Mελέτες για τη νεοελληνική μετρική", Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Kρήτης 1997 (σε συνεργασία με την Άννα Kατσιγιάννη) και "Tάκης Σινόπουλος, Xρονικό αναγνώσεων. Bιβλιοκρισίες για τη μεταπολεμική ποίηση", Αθήνα, Σοκόλης 1999 (σε συνεργασία με τη Δώρα Mέντη). Bιβλιοκρισίες και μελέτες του για θέματα της νεοελληνικής φιλολογίας δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.


Γιώργος Χειμωνάς

Γιώργος Χειμωνάς (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Χειμωνάς (1938-2000) γεννήθηκε στην Καβάλα. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Παρισιού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1960 με το αφήγημά του "Ο Πεισίστρατος" που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε ακόμα τα πεζογραφήματα : "Η εκδρομή" 1964, "Μυθιστόρημα" 1966, "Ο Γιατρός Ινεότης" 1971, "Ο γάμος" 1974, "Ο αδελφός" 1975, "Οι χτίστες" 1979, "Τα ταξίδια μου" 1984, "Ο εχθρός του ποιητή" 1990. Ακόμα έχουν εκδοθεί τα δοκίμιά του : "6 μαθήματα για τον Λόγο" 1984, "Έβδομο μάθημα για τον Λόγο: Λόγος, ο Χρόνος και το Σύμβολο" 1984, "Η δύσθυμη Αναγέννηση: Όγδοο μάθημα για τον Λόγο" 1987, "Τα όνειρα της αϋπνίας" 1994, "Ένατο μάθημα για τον Λόγο" 2001. Επίσης μετέφρασε την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, τις "Βάκχες", τη "Μήδεια" και τον "Ορέστη" του Ευριπίδη, τον "Άμλετ" και τον "Μάκβεθ" του Σαίξπηρ. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας "Πυλάδης" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Διονύση Φωτόπουλου και μουσική Γιώργου Κουρουπού. Πέθανε στο Παρίσι, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στις 27 Φεβρουαρίου 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
243
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.893 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση