Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789609736015
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το 1911 εγκαθίσταται ο συγγραφέας στο Djibuti με σκοπό να ασχοληθεί με το θαλάσσιο εμπόριο καφέ, με το ψάρεμα και την αλιεία μαργαριταριών. Έγραψε 12 βιβλία με τις περιπέτειές του. Το παρών, αφορά το ταξίδι του στην Ελλάδα τού 1915. Πελοπόννησος: Αγοράζει ελεύθερα ένα τόνο χασίς και το στέλνει νομίμως με το καράβι μέσω Μασσαλίας στο Djibuti, το φορτώνει στο καΐκι του και παρανόμως το μεταφέρει στην Αίγυπτο όπου τότε απαγορευόταν.
Ο Σωτήρης Χαλικιάς γεννήθηκε το 1947 στη Λευκάδα, όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Στη συνέχεια σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αθήνα και Πολεοδομία στο Παρίσι. Επί εικοσιπέντε χρόνια εργάστηκε ως μεταφραστής στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα ζει πάντα στις Βρυξέλλες, έχοντας στο μεταξύ ταξιδέψει και ζήσει και σε διάφορες άλλες χώρες. Ολοκλήρωσε τον κύκλο γλωσσικών μαθημάτων της Σχολής του Βελγοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας, που άρχισαν το 1989, και είναι ένας από τους λίγους Έλληνες που γνωρίζουν αρχαία κινεζικά. Βασική επιδίωξη της μεταφραστικής του δουλειάς ήταν από την αρχή το εγχείρημα να αποδοθούν στα ελληνικά ορισμένα από τα θεμελιώδη κείμενα της κινεζικής πνευματικής παράδοσης, ήτοι της σινικής γραμματείας, η οποία έχει περιλάβει ως σήμερα τα βιβλία (με την απαραίτητη εισαγωγή και ερμηνευτικά σχόλια): τα "Ανάλεκτα" του Κομφούκιου (2001), "Το Βιβλίο του Μέγγιου" (Meng Zi, 2006), "Η μεγάλη μάθηση" του Κομφούκιου (2010), "Το μέσον ως οικεία αρμονία" του Κομφούκιου (2010), "Το αληθινό κείμενο του τέλειου κενού" (Lie Zi, 2016). Σε μια παράλληλη προσπάθεια να κατανοηθεί τόσο η ιστορική πορεία όσο και η κοινωνική πραγματικότητα της σημερινής Κίνας μετέφρασε επίσης δύο συλλογές διηγημάτων νεότερων Κινέζων συγγραφέων, τις "Πολεμικές κραυγές" του Λου Σουεν (Lu Xun, 2003) και το "Η αυγή αρχίζει στα μισά της νύχτας" του Τσι Λι (Chi Li, 2015). Ως συγγραφέας, εξέδωσε το δοκίμιο "Παράδοση και νεωτερικότητα στην Κίνα" (2013), το μυθιστόρημα "Πριν και μετά τα τείχη" (2008), δυο συλλογές μικρών πεζών ("Ούτε Έλληνας ούτε ξένος", 2006, "Υπομνημάτια", 2012), μια συλλογή διηγημάτων ("Επιστροφές", 1998), ένα ταξιδιωτικό κείμενο ("Στο δρόμο του μεταξιού", 2004), και, πιο πρόσφατα, το δοκίμιο "Η πανωλεθρία της πολιτικής" (2017). Όλα τα βιβλία του έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ίνδικτος. Το 2008 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα. Η ομιλία του, στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων, είχε ως θέμα τη συσχέτιση της πορείας που ακολούθησαν η ελληνική και η κινεζική γλώσσα. Το 2011 ήταν μέλος της ομάδας των Ελλήνων συγγραφέων που προσκλήθηκαν από την Ένωση Κινέζων Συγγραφέων του Πεκίνου, και παρουσίασε ανακοίνωση με θέμα: "Τα ειδικά μεταφραστικά ζητήματα που θέτει η απόδοση των κινεζικών κειμένων στα ελληνικά". Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Ανρί ντε Μονφρέντ (1879-1975) γεννήθηκε στη Λα Φρανκί (νότια Γαλλία). Ήταν γιος του ζωγράφου Ζορζ-Ντανιέλ ντε Μονφρέντ, στενού φίλου των Πολ Γκογκέν και Ανρί Ματίς, και από παιδί ακόμα γνώριζε τους καλλιτεχνικούς κύκλους της Γαλλίας. Στην ηλικία των έξι ετών πραγματοποίησε το πρώτο θαλασσινό ταξίδι του στην Αλγερία, συνοδεία του πατέρα του, και η θάλασσα τον μάγεψε. Μέχρι το 1911 ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες (πωλητής καφέ, ελεγκτής γάλακτος κ.ά.), αλλά τελικά αποφάσισε να τις εγκαταλείψει για να ταξιδέψει στη θάλασσα, έχοντας ως πρώτο σταθμό το Τζιμπουτί. Τυχοδιωκτική φύση, δραστηριοποιήθηκε από το 1914 έως το 1930 στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό κόλπο, τις ανατολικές ακτές της Αφρικής και την Ινδία. Μετέφερε όπλα και ναρκωτικά, κατασκόπευε τους Τούρκους για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλίευε μαργαριτάρια, ασπάστηκε τον ισλαμισμό και απέκτησε μουσουλμανικό όνομα, συγκρούστηκε με το αποικιακό κατεστημένο, φυλακίστηκε αρκετές φορές λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων του και γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από εκτέλεση. Ο δημοσιογράφος Ζοζέφ Κεσσέλ τον έπεισε να εκδώσει τις αυτοβιογραφικές ιστορίες του με τίτλο "Τα Μυστικά της Ερυθράς Θάλασσας" το 1931 και το βιβλίο πολύ σύντομα έγινε ανάρπαστο. Μεταφράστηκε αμέσως σε αρκετές γλώσσες και το 1932 κέρδισε το βραβείο ΄Βίκινγκ΄. Από το 1947 κι έπειτα ο Μονφρέντ στράφηκε στη δημοσιογραφία, δημοσιεύοντας άρθρα σχετικά με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του. Πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Συνολικά εξέδωσε περισσότερα από 70 μυθιστορήματα και νουβέλες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα