Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608852037
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, φιλοδοξώντας να συμβάλει με τον τρόπο του στη θεατρική, καλλιτεχνική και την πνευματική εν γένει δημιουργία και παιδεία έχει καθιερώσει τις Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος που επαναλαμβάνονται ανά διετία και διακρίνονται και χαρακτηρίζονται από την πολυπλευρικότητά τους: συμπόσια, θεατρικές παραγωγές, θεατρικά εργαστήρια και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Η συμμετοχή και οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις όχι μόνον ακαδημαϊκών και ερευνητών του αρχαίου δράματος αλλά και δημιουργών, σκηνοθετών, σκηνογράφων, ηθοποιών και ανθρώπων της τέχνης, προσδίδει στα συμπόσια ζωντάνια και αμεσότητα ενώ δίνει στους μετέχοντες τη δυνατότητα για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό, ενισχύοντας διαλεκτικά τον επιστημονικό τους χαρακτήρα.
Στον ανά χείρας τόμο δημοσιεύονται τα πρακτικά των συμποσίων της Χ και XI Συνάντησης Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που πραγματοποιήθηκαν το 2000 και το 2002 αντίστοιχα. Όπως και σε προηγούμενους τόμους πρακτικών, οι εισηγήσεις δημοσιεύονται στη γλώσσα που παρουσιάστηκαν.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Η Μαριάννα ΜακΝτόναλτν είναι καθηγήτρια κλασικού πολιτισμού και θεάτρου στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο και συγγραφέας πολλών έργων πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Διεθνώς γνωστή, η ΜακΝτόναλτν έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο των Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις έχει λάβει το UIC Medal, χρυσά μετάλλια από τους δημάρχους των Αθηνών και του Πειραιά, τιμητική πλακέτα από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η Μαριάννα ΜακΝτόναλτν διαμένει στο Σαν Ντιέγκο όπου και ασχολείται με το συγγραφικό της έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελένη Βαροπούλου είναι θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μεταφράστρια, δοκιμιογράφος.
Από το 1974 εργάστηκε ως κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος σε διάφορες ελληνικές εφημερίδες (κυρίως "Το Βήμα") και σε ευρωπαϊκά περιοδικά. Αρθρογράφησε βασικά για ευρωπαϊκά πολιτιστικά θέματα και τις σύγχρονες τάσεις στο διεθνές θέατρο.
Μετέφρασε κείμενα των Χάινερ Μύλλερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Χέρμαν Μπροχ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γκαίτε. Δίδαξε θεατρολογία στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας και θεατρολογία στο Institut fur Theater-, Film- und Medienwissenschaft του J. W. Goethe Universitat (Φρανκφούρτη, Γερμανία).
Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1986-1992). Δημιούργησε και διηύθυνε το Φεστιβάλ Άργους (1992-1997). Ως κριτικός τέχνης οργάνωσε εκθέσεις όπως "16 Βιβλία - 16 Απόψεις" 1980, "Πορτρέτο του καλλιτέχνη και κοινωνικός περίγυρος" 1981, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, την Ελληνική Συμμετοχή στην "Quatennial of Architecture and Theatre Design", Πράγα 1991, κ.ά.
Ειδική σύμβουλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος. Ειδική συνεργάτις καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παντελής Μιχελάκης είναι επίκουρος καθηγητής στην κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Bristol.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σπούδασε θέατρο και Βιολογία στο Παν/μιο Αθήνας. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες. Ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει έργα Pinter, Strindberg, Arden, Genet, B. Strauss, Heiner Muller, Brecht, Shakespeare, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αισχύλου κ.ά. Από το 1992 διευθύνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σεμινάρια πρακτικής του ηθοποιού βασισμένα στη Βιοενεργητική Μέθοδο, ενώ τα τελευταία χρόνια εστιάζει το ενδιαφέρον του στο ζήτημα του Χορού στο αρχαίο και στο σύγχρονο δράμα. Δίδαξε επί πενταετία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών και τώρα διδάσκει υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελοποννήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα