Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607980984
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Μαρία Σκαμάγκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει γράψει διηγήματα και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη μετάφραση δοκιμίων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Ο συγγραφέας, μεταφραστής και δημοσιογράφος Ανταίος Χρυσοστομίδης (1952-2015), γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Σοφιανού Χρυσοστομίδη και της Ειρήνης, γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης και εργάστηκε μέχρι το 1982 ως αρχιτέκτονας. Στην Ιταλία οργανώθηκε πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος της νεολαίας του κόμματος, "Ρήγας Φεραίος", και η δημοσιογραφική του διαδρομή ξεκίνησε από το περιοδικό της "Θούριος". Στη συνέχεια εργάστηκε σε περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας και συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Αυγή", όπου υπέγραφε τη λογοτεχνική σελίδα "Περιδιαβάζοντας". Το 1998 ανέλαβε τη διεύθυνση της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη, όπου επιμελήθηκε την έκδοση έργων συγγραφέων απ΄ όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντάς την σε πρότυπο για τα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα. Μετέφρασε στα ελληνικά έργα του Ίταλο Καλβίνο, του Αντόνιο Ταμπούκι (όλα τα έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά), του Κούρτσιο Μαλαπάρτε, του Αλμπέρτο Μοράβια, του Ντάριο Φο, του Λεονάρντο Σάσα, του Ντίνο Μπουτζάτι και άλλων σπουδαίων Ιταλών συγγραφέων. Το 1999 δημοσίευσε μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο "Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες" (Εκδόσεις Άγρα). Επίσης εξέδωσε τα βιβλία "Λεωνίδας Κύρκος, η δυναμική της ανανέωσης" (2011), "Οι κεραίες της εποχής μου", τόμος Α΄ και Β΄ (2012 και 2013, αντίστοιχα), και τα τρία στις εκδόσεις Καστανιώτη. Από το 2006 έως το 2013 ήταν υπεύθυνος μαζί με τη Μικέλα Χαρτουλάρη της σειράς ντοκιμαντέρ "Οι κεραίες της εποχής μας", στην ΕΡΤ, η οποία παρουσίασε στο ελληνικό κοινό σημαντικούς εν ζωή ξένους συγγραφείς στο περιβάλλον ζωής και δημιουργίας τους. Ως μεταφραστής δίδαξε μετάφραση σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (ΕΚΕΜΕΛ). Το 2003 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το μυθιστόρημα του Αντόνιο Ταμπούκι, "Είναι αργά, όλο και πιο αργά". Το 2004 το Ιταλικό Κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας, τιμώντας τον για την προσφορά του στην εξάπλωση του ιταλικού πολιτισμού. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στην Αθήνα στις 14 Αυγούστου 2015, μετά από επιπλοκές στην υγεία του. Η πολιτική κηδεία του, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του, έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο.
Η Ματούλα Σκαλτσά (Μεγάλο Πεύκο Αττικής, 1950), ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει γράψει βιβλία για την τέχνη και τα μουσεία· έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη μουσειολογία, την τέχνη, τα οικονομικά της τέχνης και την εκπαίδευση σε συλλογικές επιστημονικές εκδόσεις, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικά περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες τέχνης και καταλόγους εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει εικαστικές εκθέσεις (θεματικές, ομαδικές, ατομικές ή αναδρομικές, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών), συνεργαζόμενη με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς· ακόμη είχε την εποπτεία σύλληψης και συγγραφής εκπαιδευτικών εικαστικών προγραμμάτων για παιδιά. Προϊόν της συνεργασίας της με τις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Το Βήμα της Κυριακής", για θέματα πολιτισμού και μουσειολογίας αποτελεί τον κύριο πυρήνα της παρούσας έκδοσης. Το 1995 ήταν υπεύθυνη Εικαστικών Εκδηλώσεων και συντονισμού του Προγράμματος Εκδηλώσεων Πολιτισμού στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997". Το 1997 συνέταξε για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Διαχείριση Πολιτισιτκών Μονάδων" και έκτοτε μετέχει στην επιστημονική του οργάνωση και παρακολούθηση ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος. Ως μουσειολογικός σύμβουλος συμμετέχει σε μελέτες μουσείων, καθώς και στη διαχείρισή τους. Είναι μέλος της AICA, του ICOM και των επιτροπών Εκπαίδευσης και Μουσειολογίας της Museum Association (UK), της American Association of Museums, του Icomos, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Μουσειακής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και στο Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής της Πεσκάρα. Την περίοδο 1990-1991 μετέβη για σπουδές στη Νέα Υόρκη, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fullbright. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία και συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Το 1987, μαζί με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Biennale του Sao Paulo και συμμετείχε σε δύο διαδοχικές Biennale της Βενετίας, το 1993 και το 1995, στο πλαίσιο παράλληλων εκθέσεων της κεντρικής διοργάνωσης. To 1999 εκπροσώπησε την Eλλάδα (μαζί με δύο νεαρές καλλιτέχνιδες, τη Δ. Στράτου και την E. Tσαντήλα) στην Biennale της Bενετίας. Eίναι καθηγητής εικαστικών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα