Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600504712
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τρεις μανίες. Τρία νυχτερινά. Τρεις δαιμονοληψίες. Και οι τρεις μελέτες που συγκεντρώσαμε σε αυτόν τον τόμο αναφέρονται σε ακραίες περιπτώσεις, όπου, μέσα στη βία ή την αδράνεια, το άτομο υφίσταται το νόμο μιας ανώτερης δύναμης: ο Αίας που σφάζει τα ζωντανά, ο δαιμονισμένος της χώρας των Γερασηνών που κραυγάζει ανάμεσα στους βράχους και στα μνήματα, η κοιμωμένη που έχει παραδοθεί στον τρόμο. Τρεις τυραννικές δυνάμεις: η Αθηνά, ο δαίμονας Λεγεών, ο πνιγαλίων. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Παντελής Μπασάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για τη φιλοσοφία της γλώσσας. Διδάσκει φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η έρευνά του στρέφεται στη φιλοσοφία της γλώσσας και στη θεωρία του επιχειρήματος
Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις Η.Π.Α. (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια. Από το 1978 έχει δημοσιεύσει ποιητικά βιβλία, δοκίμια, ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκρισίες σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Από το 1986 ως το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από το Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου, από το Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του διευθυντή.
Ο Jean Starobinski (17 Νοεμβρίου 1920 - 4 Μαρτίου 2019) γεννήθηκε στη Γενεύη το 1920. Ακολούθησε σπουδές ιατρικής και ειδικεύθηκε στην ψυχιατρική και την ψυχανάλυση. Άσκησε την ιατρική και αργότερα στις ΗΠΑ δίδαξε γαλλική φιλολογία, πριν να επιστρέψει στην Ευρώπη ως καθηγητής της Ιστορίας των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Πέραν των ρηξικέλευθων μελετών του για τον Jean-Jacques Rousseau ("La transparence et l΄obstacle", 1957) και τον Montaigne ("Montaigne en mouvement", 1982), ασχολήθηκε επίσης με τον Montesquie, τον Diderot, τον Andre Chenier και τον Baudelaire και δημοσίευσε τους "Αναγραμματισμούς" του Ferdinand de Saussure. Το πολύπλευρο έργο του τον καθιέρωσε ως έναν από τους πλέον έγκριτους μελετητές του Διαφωτισμού και ως έναν εξέχοντα εκπρόσωπο της Συγκριτικής Φιλολογίας στην Ευρώπη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Αγγελάκος (1962-2019) γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Σπούδασε στο τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης· θέμα της διατριβή του ήταν "Το κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου. Εξέδωσε τα μυθιστορήματα "Η τελευταία εικόνα" (Κέδρος 1998), "Το δάσος των παιδιών" (Μεταίχμιο 2011, βραβείο μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature περιοδικού (δε)κατα 2012), "Ψεύτικοι δίδυμοι" (Μεταίχμιο, 2017), την ποιητική συλλογή "Τα φώτα απέναντι" (Ίκαρος, 2008), τα θεατρικά έργα "Οι δυο μας τώρα" (Ευρασία, 2014, Β΄ Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στα Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπ. Πολιτισμού, το 2009), "Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας" (Ευρασία, 2015), καθώς και τη μετάφραση των δοκιμίων του Jean Starobinski, "Τρεις μανίες" (Εστία, 1992). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: "Διαβάζω", "Λόγου Χάριν", "Εντευκτήριο", "Λογοτεχνικός Πολίτης", "oanagnostis.gr" και πιο πρόσφατα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", δημοσιεύοντας παρουσιάσεις, συνεντεύξεις με συγγραφείς και κριτικές λογοτεχνίας. Στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ παρουσίασε το έργο δώδεκα γνωστών ποιητριών και πεζογράφων της γενιάς του ΄70 σε ισάριθμες ωριαίες εκπομπές. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 24 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.