Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604455843
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Από την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος (εφεξής ΟπΑ) το 1988 μέχρι σήμερα, το ΟπΑ έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες πηγές αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πλήθους αιματολογικών και ανοσολογικών ασθενειών.
Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή έρευνα, τόσο προκαταρκτική όσο και βασική, τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τις εφαρμογές των βλαστικών κυττάρων ΟπΑ αποτέλεσαν την αιτία για τη δημιουργία `τραπεζών` συλλογής και αποθήκευσης αυτών, με σκοπό τη χρήση τους για μελλοντική αλλογενή ή αυτόλογη μεταμόσχευση. Με τον τρόπο αυτό, οι εν λόγω `τράπεζες`, δημόσιες και ιδιωτικές, μετατράπηκαν σε μία βασική συνιστώσα του προγράμματος μεταμόσχευσης ΟπΑ παγκοσμίως.
Η ίδρυση, ωστόσο, των `τραπεζών` ΟπΑ, και ειδικά των ιδιωτικών, εγείρει μια σειρά από κρίσιμα βιολογικά, ηθικά και νομικά ερωτήματα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης επεξεργασίας και ανάλυσης.
Στη μελέτη αυτή, επιχειρείται ο εντοπισμός των κρίσιμων διεπιστημονικών προβλημάτων που εγείρονται από την αποθήκευση των βλαστικών κυττάρων ΟπΑ, και μέσα από την ανάλυση της ελληνικής περίπτωσης επιδιώκεται ο εμπλουτισμός του αντίστοιχου προβληματισμού που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στο διεθνή επιστημονικό χώρο.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Θ. Κ. Παπαχρίστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Αστικό Δίκαιο και Κοινωνιολογία Δικαίου. Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έχει συγγράψει βιβλία Αστικού Δικαίου και Κοινωνιολογίας Δικαίου.
Η Λίλιαν Μήτρου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1982-1987) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Φραγκφούρτης, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ Νομικής (1993). Από το 1999 είναι αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ο Θανάσης Ξηρός είναι διδάκτορας του τμήματος πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα για το δίκαιο των πολιτικών κομμάτων, το εκλογικό δίκαιο, το πολιτικό χρήμα, τα θεμελιώδη δικαιώματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιστορία των συνταγματικών θεσμών σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το έργο του μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: "Ζητήματα δικαίου των πολιτικών κομμάτων" (2003), "Ζητήματα εκλογικού δικαίου" (2007), "Τα οικονομικά του εκλογικού αγώνα" (2007), όλα από τις εκδόσεις "Αντ. Σάκκουλα", Αθήνα - Κομοτηνή.