Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606619182
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο βιβλίο αυτό αναλύεται η 25χρονη "ζωή" της Τράπεζας Εργασίας, που ξεκίνησε με την υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού της, στις 8 Νοεμβρίου 1975, και έληξε με την απορρόφησή της από τη Eurobank, στις 9 Σεπτεμβρίου 2000.
Όπως περιγράφεται και στη μελέτη, τις πρώτες ημέρες του 1975, η ιδρυτική ομάδα, αποτελούμενη από ανώτατα τραπεζικά στελέχη, με επικεφαλής τον Ντίνο Καψάσκη, ξεκίνησε την παρουσίαση της μελέτης για την ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας σε συγκεντρώσεις και επισκέψεις σε χώρους εργασίας πελατών, φίλων και συγγενών, στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.
Η ιδέα κινούσε ζωηρό ενδιαφέρον στους υποψηφίους μετόχους. Δεν ήταν όμως λίγοι κι αυτοί, κυρίως συνάδελφοι των άλλων τραπεζών, που μας αντιμετώπισαν με δυσπιστία, αδιαφορά, αλλά και ειρωνεία για το εγχείρημα και εξέφραζαν πολλές αμφιβολίες για την επιτυχία του. Ούτε έλειψαν οι αντιδράσεις από διάφορες πλευρές "αρμοδίων", οι οποίες όμως εξέλιπαν ύστερα από την επιμονή μας, τα επιχειρήματα και την καθαρότητα του σκοπού. Έτσι, την 27η Ιουνίου 1975, η Νομισματική Επιτροπή μας κοινοποίησε την έγκρισή της για την άδεια λειτουργίας της Τράπεζας.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)
Η Μαργαρίτα Δρίτσα γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Αμερική. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Οικονομικής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Paris Ι (Sorbonne-Pantheon) και είναι Fellow του Robinson College του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι Καθηγήτρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ευρώπης, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος του Προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Εργάστηκε επίσης ως ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και διηύθυνε, εκπόνησε ή συνεργάστηκε με ερευνητικές ομάδες για θέματα Οικονομικής Ιστορίας και Ιστορίας των Τραπεζών και των Επιχειρήσεων καθώς και Ιστορίας του Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει κείμενα για το Μουσείο Τουρισμού και μετέχει συστηματικά σε διεθνή συνέδρια.
Κυριότερα έργα της: "Βιομηχανία και Τράπεζες στην Ελλάδα τον Μεσοπολέμου", ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1990. L΄ Enterprise en Europe et en Grece XIX-XXee siecles, (επιμ. με τους Alice Teichova & Hakan Lindgren), Sophis, 1991. " Το χρώμα της επιτυχίας, η ελληνική βιομηχανία χρωμάτων 1830-1990", εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. European Enterprise, Strategies of Adaptation and Renewal in the Twentiech Century, (επιμ. με τον Terry Gourvish), εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. "Το Αρχείο Κωνσταντίνου Αντ. Βοβολίνη", τόμ. Ι, Αθήνα 1997. "Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ό αιώνα: Πρόσωπα και δραστηριότητες", (επιμ.), εκδ. Κέρκυρα, Αθήνα, 1999). "Δεζαμίνή - Λυκαβηττός: Ανθρώπινες Ροές", εκδ. Φερενίκη, Αθήνα, 2004.
Είναι επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό και ιδρυτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών για την Οικονομική Ιστορία και την Ιστορία των Επιχειρήσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα