Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607360434
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
(...) Δε θα μιλήσω για το περιεχόμενο της συλλογής. Δικό σας το προνόμιο να τη φυλλομετρήσετε. Τα μοιρολόγια της Μάνης είναι το κελάρι όπου φυλάγονται τα διαμαντικά της ζωντανής γλώσσας. Αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ μοναχά σε ένα στίχο, που με τύφλωσε με τη φυσική λάμψη του, σαν ένα μονόπετρο -θα τον έλεγα- ανακατεμένο ανάμεσα στα υπόλοιπα διαμαντικά. Τέτοια μια εικόνα ή ποιητική σύλληψη δεν θα την αποτολμούσε (και δεν την αποτόλμησε, όσο ξέρω) κανένας επώνυμος ποιητής. Μπορεί άλλες πολλές, τέτοια όχι: «Σπαθιά να βρέξεις, ουρανέ, μαχαίρια να χιονίσεις». Μοναχά ο ανώνυμος λαός μπορούσε να προχωρήσει ως εκεί, δίχως (αφού την έχει) να υποψιάζεται την τέχνη του, όπως το παιδί (αφού την έχει) δεν υποψιάζεται την αθωότητα του. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Σωκράτης Κουγέας, γιος των γεωπόνων Βενέτη και Ήβης, εγγονός του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Παντρεμένος με τη Λένα Μπέλεση από το 1980, έχει δύο κόρες, την Ήβη και την Οδέττη. Αποφοίτησε από το κλασικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1980 και φοίτησε στο παπυρολογικό κέντρο Instituto Vitelli του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση και παράλληλα επιμελείται εκδόσεων αρχείων. Έργα του που έχουν εκδοθεί: "Τραγούδια του Heine", μετάφραση Νίκου Γεννηματά - Μόναχο 1913, εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 1997, "Τραγούδια του Κάτω Κόσμου - Μοιρολόγια της Μεσσηνιακής Μάνης", συλλογή του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα (1901-1904), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2000, "Η Γυναίκα Κυρία στη Μεσσηνιακή Μάνη μέσω προικώων και άλλων εγγράφων" (1745-1864), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2003, "Αγνάντια στο Βενέτικο - Στιγμές από την κοινωνική και οικονομική ζωή της ΒΔ Μάνης μέσω εγγράφων (1678-1849)" από το αρχείο του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα, εκδ. Ποταμός, Αθήνα 2008, "Το τηλεφώνημα της κυρίας Κ.Σ.", εκδ. Αstra, Αθήνα 2007.
Ο Σωκράτης Β. Κουγέας (Δολοί Έξω Μάνης 1877 - Αθήνα 1966) υπήρξε ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Έκανε σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Το 1910 έγινε γραμματέας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Υπηρέτησε σε σχολεία σαν καθηγητής στη μέση εκπαίδευση ως το 1918, οπότε διορίστηκε καθηγητής της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, θέση που κράτησε ως το 1947. Από το 1929 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Με τον Κ. Άμαντο ήταν συνεκδότης του έγκριτου ιστορικοφιλολογικού περιοδικού "Ελληνικά" (1928 - 1939). Τα επιστημονικά δημοσιεύματα του Κουγέα αναφέρονται κυρίως στην επιγραφική, στην παλαιογραφία, στην ιστορία της Μάνης και στη νεοελληνική ιστορία και φιλολογία.