Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601401836
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο μύθος ξετυλίγεται στη διάρκεια της τυραννικής δυναστείας του Αμπντούλ Χαμίτ. Οι ήρωες, μέσα από βίους παράλληλους, κινούνται στα αρχοντικά των πασάδων της Κωνσταντινούπολης, στο παλάτι του σουλτάνου, στον τεκέ των μεβλεβήδων, στους αριστοκρατικούς κύκλους του Παρισιού και της Θεσσαλονίκης, όπου ξεκινούν οι συνωμοτικές κινήσεις των Νεοτούρκων που θα καταλήξουν στην επανάσταση του 1908.
Το μυθιστόρημα αρχίζει με το γάμο του σεΐχη στον τεκέ των μεβλεβήδων και την κατάληψη της Οθωμανικής Τράπεζας από τους Αρμένιους επαναστάτες. Με τρόπο που συναρπάζει και έντονη πυκνότητα συναισθημάτων, ο Αλτάν παρουσιάζει κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, πάθη και λάγνους έρωτες.
Η Σούλα Μπόζη είναι ερευνήτρια λαογραφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πόλη. Αποφοίτησε από το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Πόλης. Σπούδασε επίσης θεατρολογία και ενδυματολογία. Από το 1980 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1989 διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Πόλη εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Συμμετείχε επίσης ως ειδική σύμβουλος στην ταινία "Πολίτικη Κουζίνα", ως σύμβουλος τουρκολογίας στις "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη, και ως σύμβουλος λαογραφίας στις τηλεοπτικές παραγωγές "Τα παιδιά της Νιόβης", "Οι μάγισσες της Σμύρνης" και "Τα ματωμένα χώματα" του Κώστα Κουτσομύτη. Από το 1993 διευθύνει το Κέντρο Λαογραφικών και Ιστορικών Ερευνών "Βοσπορίς", το οποίο καταγράφει τον υλικό και πνευματικό βίο των Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών. Έχει γράψει τα βιβλία: "Οι σταμπωτές μαντήλες του Βοσπόρου" (1989), "Τα μεταξωτά της Προύσας" (1991), "Πολίτικη κουζίνα: Παράδοση αιώνων" (1994 - εμπλουτισμένη έκδοση 2003), "Καππαδοκία, Ιωνία, Πόντος: Γεύσεις και παραδόσεις" (1997), "Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης", "Κοινότητα Σταυροδρομίου-Πέραν" (2002), "Η ελληνική κοινότητα του Σταυροδρομίου-Πέραν" (σε CD-ROM), "Γλυκά πολίτικα και μικρασιάτικα" (2011) κ.ά.