Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786188222953
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο παρών τόμος αφιερώνεται στον Παντελή Μπασάκο, έναν χαρισματικό δάσκαλο και πρωτότυπο στοχαστή, ο οποίος υπηρετεί τη φιλοσοφία με αφοσίωση, επιμέλεια και ευθύνη. Περιέχει κείμενα μαθητών του, συναδέλφων και φίλων του, και απηχεί το φάσμα των ενδιαφερόντων του. Κυρίως όμως αντανακλά έναν ιδιαίτερο τρόπο του φιλοσοφείν, εκείνον που ο ίδιος καλλιεργεί με τρόπο συστηματικό και γνήσιο: μια ελεγκτική προσέγγιση θέσεων και επιχειρημάτων. Με διαφορετικούς τρόπους, οι συμβολές που φιλοξενούνται στον τόμο διασταυρώνονται με τη σκέψη και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα. Ως κατακλείδα θελήσαμε να συμπεριλάβουμε μια συνέντευξη με τον ίδιο, στην οποία αποτυπώνονται οι σταθμοί και τα εμπόδια της δικής του διαδρομής, που παρακολουθεί τις περιπέτειες της φιλοσοφίας στη χώρα μας.
Η σκέψη του Παντελή Μπασάκου, έχοντας ως οδηγό την έννοια της αμφισβήτησης και της κρίσης, διατρέχει την ιστορία της φιλοσοφίας: από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη έως τον Husserl, τον Wittgenstein, την Anscombe και τον Derrida. Μελετώντας και αναβαθμίζοντας τη ρητορική έναντι του νεωτερικού επιστημονιστικού αποκλεισμού της, ο Παντελής Μπασάκος επιστρέφει στον Αριστοτέλη, αλλά και στον Ερμαγόρα και τον Ερμογένη, τον Κικέρωνα, τον Κοϊντιλιανό, τον Petrus Ramus, τον Hobbes, τον Descartes. Στρέφει τους μαθητές του στην κριτική ανάλυση του πολιτικού λόγου, με εργαλείο τη φιλοσοφικά αναστοχασμένη ρητορική.
Την ευθύνη για τη συγκέντρωση των κειμένων είχαμε από κοινού οι τρεις επιμελητές - παλιοί φίλοι και συνεργάτες του Παντελή Μπασάκου. Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη και το έργο του συντονισμού και της επιμέλειας απαιτητικό. Για πρακτικούς λόγους, συχνά επιλέξαμε την εσωτερική συνέπεια στο κάθε κείμενο έναντι της συνολικής ομοιομορφίας.
Καθοριστική για την υλοποίηση της έκδοσης του βιβλίου υπήρξε η απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης να το εντάξει στη σειρά των παραρτημάτων του περιοδικού Αριάδνη (με την ευγενή χορηγία του κληροδοτήματος Ι. Σφακιανάκη), καθώς και η γενναιόδωρη προσφορά της Μαρίας Καΐρη να συμβάλει στη γλωσσική επιμέλεια και τη διόρθωση των δοκιμίων.
Ο τίτλος του τόμου παραπέμπει ασφαλώς στα "Τοπικά" του Αριστοτέλη και την παράδοση που το έργο αυτό εκπροσωπεί για την ιστορία της φιλοσοφίας. (Από το εισαγωγικό σημείωμα των επιμελητών)
Η Βίκυ Ιακώβου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Μια αντιπαράθεση: Χάννα Άρεντ και κριτική θεωρία" στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot. Διδάσκει στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη νεώτερη και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία, την Κριτική Θεωρία και την επιρροή της ψυχανάλυσης στη σύγχρονη φιλοσοφία. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά και στα γαλλικά ενώ έχει μεταφράσει βιβλία και άρθρα πολιτικής θεωρίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Βασίλης Κάλφας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διευθύνει το περιοδικό "Υπόμνημα στη φιλοσοφία" και τη σειρά "Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι" στις εκδόσεις Πόλις.
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
- "Επιστημονική πρόοδος και ορθολογικότητα" (Σύγχρονα Θέματα 1983· β΄ έκδ. Νήσος 1997)
- Πλάτων, "Τίμαιος" (κριτική έκδοση, Πόλις, 1995)
- Αριστοτέλης, "Περί Φύσεως" (κριτική έκδοση, Πόλις, 1999)
- "Φιλοσοφία και επιστήμη στην αρχαία Ελλάδα" (Πόλις, 2005)
- (μαζί με τον Γιώργο Ζωγραφίδη), "Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι" (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2006)
- Αριστοτέλης, "Μετά τα Φυσικά, Βιβλίο Α΄ (κριτική έκδοση, Πόλις, 2009)
- Αριστοτέλης, "Περί γενέσεως και φθοράς" (κριτική έκδοση, Νήσος, 2011), κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Παύλος Σούρλας γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1945. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότρoφoς τoυ Iδρύματoς Alexander von Humboldt. Υφηγητής της Φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1982 και καθηγητής από το 1990, είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής. Εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακό επίπεδο φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ηθική και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Έχει δημoσιεύσει οκτώ βιβλία και πoλυάριθμα άρθρα σε επιστημoνικά περιoδικά και συλλoγικoύς τόμoυς σε θέματα ιδιωτικoύ δικαίoυ, φιλoσoφίας και μεθoδoλoγίας τoυ δικαίoυ, ηθικής θεωρίας και πoλιτικής φιλoσoφίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γρηγόρης Μολύβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο University College London με ερευνητικό αντικείμενο τις έννοιες της ελευθερίας και των φυσικών δικαιωμάτων στην αγγλική πολιτική σκέψη του 18ου αιώνα. Τα κατοπινά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στον ωφελιμισμό, τον κοινοτισμό, τον φιλελευθερισμό και τις σύγχρονες θεωρίες διανεμητικής δικαιοσύνης και ισότητας. Από το 2010 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Πρωτοπαπά - Μαρνέλη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Παρίσι IV) και ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συγγράψει σημαντικά άρθρα και μελέτες και συμμετείχε σε ποικίλα προγράμματα ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων καθώς και με ανακοινώσεις της σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πεδίο έρευνας με το οποίο κυρίως έχει ασχοληθεί είναι η Στωική Φιλοσοφία. Το βιβλίο της "La rhetorique des Stoiciens" κυκλοφορεί ήδη στη γαλλική γλώσσα από τις εκδόσεις L΄ Harmattan.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Βούλα Τσούνα είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας (Distinguished Professor of Philosophy) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα. Διετέλεσε Εταίρος του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές (Fellow of the National Endowment for the Humanities, 1993), Εταίρος του Ιδρύματος Ωνάση (2010), Overseas Visiting Scholar του St John’s College του Καίμπριτζ (2015), Centenary Fellow της Σκωτικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2016), καθώς και Distinguished Visiting Scholar του Christ’s College του Καίμπριτζ (2016).
Τρία από τα βιβλία της είναι αφιερωμένα στο έργο και στην ανάλυση του ηθικού συστήματος του Φιλόδημου: [Philodemus] On Choices and Avoidances (Bibliopolis Press, Νάπολη 1995), για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Theodor Mommsen· The Ethics of Philodemus (Oxford University Press, Οξφόρδη 2007)· Philodemus, On Property Management (Society of Biblical Literature, Ατλάντα 2012). Εκτός των έργων αυτών, έχει δημοσιεύσει περί τις ογδόντα μελέτες για τους Σωκρατικούς και τον κύκλο του Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τους ελληνιστικούς φιλοσόφους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Φαράκλας γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Έχει διδάξει στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Iστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Άλλα έργα του: "Machiavel. Le pouvoir du prince", PUF, Παρίσι 1997· "Θέση και αλήθεια", Κριτική, Αθήνα 1997· "Αλληλονοηματοδότηση και εις άτοπον απαγωγή", Δευκαλίων 18/2, 2000 ("Donation mutuelle de sens et raisonnement par l΄ absurde", Fr. Dagognet - P. Osmo (επ.), Autor de Hegel, Vrin, Παρίσι 2000)· "Γνωσιοθεωρία και μέθοδος στον Έγελο", Εστία, Αθήνα 2000. "Αυτό το πράγμα", Νήσος, Αθήνα 200, "Νόημα και κυριαρχία: Νοηματική συγκρότηση και κριτική της κυριαρχίας", Εστία, Αθήνα, 2007 Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την πολιτική φιλοσοφία και την θεωρία της γνώσης.
Η Βάσω Κιντή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας του 20ού αιώνα στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Χημείας από το ΕΚΠΑ και διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το ΕΜΠ. Το ερευνητικό έργο της, σε θέματα φιλοσοφίας της επιστήμης, φιλοσοφίας της ιστορίας, φιλοσοφίας της γλώσσας και ηθικής, έχει δημοσιευθεί σε βιβλία και ακαδημαϊκά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε Visiting Fellow του PrincetonUniversity και Visiting Scholar του University of Chicago. Είναι Editor-in-Chief του ακαδημαϊκού περιοδικού International Studies in the Philosophy of Science, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων, και ήταν υπεύθυνη σύνταξης του ελληνικού φιλοσοφικού περιοδικού Cogito (2004-2010). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (2012-2015). Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών. Αρθρογραφεί συχνά στον τύπο για θέματα φιλοσοφίας του δημοσίου χώρου και για θέματα ακαδημαϊκής πολιτικής.