Τοπική εκπαιδευτική ιστορία: Δάσκαλοι και δασκάλες μιλούν για την ιστορία των σχολείων τους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τοπική εκπαιδευτική ιστορία: Δάσκαλοι και δασκάλες μιλούν για την ιστορία των σχολείων τους

Πρακτικά συνεδρίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 11-12 Νοεμβρίου 2006

Συλλογικό έργο

15.28€ -27% 11.15€

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει εργασίες εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής για την ιστορία σχολείων της περιοχής της Μακεδονίας μέχρι το τέλος του μεσοπολέμου.
Πρόκειται για μια προσπάθεια «εμπλοκής» των μάχιμων εκπαιδευτικών στην τοπική εκπαιδευτική ιστορία, στην έρευνα των αρχείων και την ανάδειξη της ιστορίας των σχολείων που υπηρετούν, υπηρέτησαν ή φοίτησαν, όπως και στη χρήση του αρχειακού υλικού για την εκπόνηση προγραμμάτων με τους/τις μαθητές/τριές τους. Μέσα από τις εργασίες των εκπαιδευτικών θα δούμε να παρελαύνουν στατιστικά του τοπικού μαθητικού πληθυσμού, αφηγήσεις πρώην μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών, ζητήματα συμπεριφορών εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση, τις διώξεις ή τον εξαναγκασμό των εκπαιδευτικών σε δράσεις, κτιριακά προβλήματα και αρχιτεκτονικές των σχολικών κτιρίων, θα δούμε να αναδύεται ο αγώνας και το μεράκι γονέων και κοινοτήτων για την ίδρυση σχολείων, θα εμφανιστούν οι συγκλήσεις και οι αποκλίσεις από τις κεντρικές κρατικές ρυθμίσεις. Τέλος, θα δούμε να ενσωματώνονται ζητήματα της προσφυγιάς, της φτώχειας, των εθνικιστικών αντιπαραθέσεων με γειτονικούς λαούς, της κατοχής και της αντίστασης, ζητήματα που επηρέασαν την οργάνωση και την εξέλιξη των σχολείων στην περιοχή της Μακεδονίας από το 19ο αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Γ. Χουρδάκης (Εισηγητής)

Ο Αντώνης Χουρδάκης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης των Παρισίων (Paris-V Rene Descartes, Sorbonne). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Ιστορίας της Παιδείας και στην παιδαγωγική προσέγγιση της Ιστορίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πολλών μελετών και άρθρων στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ρωσική, ισπανική και αραβική γλώσσα. Έχει συνεργαστεί σε προγράμματα σχετικά με τη διδασκαλία της Ιστορίας, της Γλώσσας και του Πολιτισμού και στην παραγωγή διδακτικού υλικού για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και παγκόσμια συνέδρια στην Ελλάδα (ΠΕΕ, WAER, CESE), την Ευρώπη (WHA, IAHE) και τις ΗΠΑ (CIES, AERA). Είναι μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ιστορία (WHA), της Διεθνούς Ένωσης για την ιστορία της Παιδείας (ΙΑΗΕ), της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος (ΠΕΕ), της Διεπιστημονικής Ένωσης Αρχαίου Θεάτρου (GITA, Montpellier III), της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου (ΙΛΕΡ) και άλλων εταιρειών. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης των Επιστημών της Αγωγής (Association Mondiale des Sciences de l΄ Education, AMSE/WAER). Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Saint John της Νέας Υόρκης και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ιστορίας και Ιστορίας της Παιδείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής.

Αστέριος Ι. Κουκούδης

Αστέριος Ι. Κουκούδης (Εισηγητής)


Ιωάννης Κασκαμανίδης (Εισηγητής)

Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Μυτιλήνης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Παιδαγωγικής (Διδακτική της Ιστορίας με νέες τεχνολογίες). Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Π.Τ.Δ.Ε. Φλώρινας. Υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το 1990. Είναι γνώστης της αγγλικής και της τουρκικής γλώσσας. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα Ιστορίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, διδακτικής και νέων τεχνολογιών. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία· μετά από επιτόπια έρευνα έχει καταγράψει, τεκμηριώσει και ψηφιοποιήσει υλικά αντικείμενα-κειμήλια· έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις για τη συλλογή προφορικού υλικού που αφορά στον προσφυγικό ελληνισμό. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσει εργασίες του σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και εφημερίδες.

Δημήτριος Αθ. Σιαμάγκας (Εισηγητής)


Ελένη Παταρίδου (Εισηγητής)


Γιώργος Χαλκιάς (Εισηγητής)


Κατερίνα Σαραφίδου (Εισηγητής)


Κωνσταντίνος Μαργαριτόπουλος (Εισηγητής)


Ιωάννης Α. Παπαθεμελής (Εισηγητής)


Μελαχροινή Αραμπατζή (Εισηγητής)


Ευαγγελία Γκράνα (Εισηγητής)


Αικατερίνη Παπαγεωργίου (Εισηγητής)


Στέργιος Λεβέντης (Εισηγητής)


Κωνσταντίνος Παναγόπουλος (Εισηγητής)


Βασίλης Αμανατίδης

Βασίλης Αμανατίδης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Αμανατίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1970. Μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακό και εκπονεί το διδακτορικό του στην ιστορία της τέχνης. Δίδαξε ιστορία της τέχνης στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε., εργάζεται ως επιμελητής στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται ως μεταφραστής με εκδοτικούς οίκους. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1991, δημοσιεύοντας ποίηση στο περιοδικό "Εντευκτήριο". Στο ίδιο περιοδικό έχει δημοσιεύσει ποίηση, διηγήματα, θεατρικούς μονολόγους, μικρά δοκίμια και κριτική, σχόλια για τις εικαστικές τέχνες και τη λογοτεχνία, καθώς και μεταφράσεις. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί και στα περιοδικά "Ποίηση", "Η Λέξη", "Οδός Πανός", "Να Ένα Μήλο", "Μπιλιέτο", "Μανδραγόρας", "Το Δέντρο", "Ο Παρατηρητής", "Hellenic Quarterly", "Δέλεαρ", "Αντί", καθώς και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή". Μετέφρασε από τα αγγλικά την ποιητική συλλογή του Γιάννη Γκούμα "Λίγο πριν τα μεσάνυχτα" (Μπιλιέτο, 2003) καθώς και τα βιβλία: "Σαγκάλ" της Μονικα Μπομ Ντούχεν και "Το κορίτσι με το τατουάζ" της Τζόις Κάρολ Όουτς (μυθιστόρημα) για τις εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία με ποιήματα: "Υπνωτήριο & εννιά νυχτικές παραβολές" (Εκδόσεις Εντευκτηρίου, 1999), "Σπίτι από πάγο όλο" (Κέδρος, 2001), "Τριαντατρία" (Γαβριηλίδης, 2003), "Καλοκαίρι στο σπίτι + έξι αποδείξεις ικανοτήτων" (Το Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου, τ. 43-44, 2004), "4-D: ποιήματα τεσσάρων διαστάσεων" (Γαβριηλίδης, 2006). Το 2005 κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων "Μη με φας" και το 2007 το "Ο σκύλος της Χάρυβδης". Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα σουηδικά και στα σερβικά, έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές, ιταλικές και βαλκανικές ανθολογίες, και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά περιοδικά της Αγγλίας, της Αμερικής, του Καναδά, της Σουηδίας, και της Ιταλίας. Το θεατρικό του έργο "Ο νιπτήρας" παρουσιάστηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Τζήκας (Επιμέλεια)

Ο Χρήστος Τζήκας είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και έχει στο χώρο αυτό πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
271
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.493 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση