Τον συγγραφέα!
zoom in

Στο "Σκέψεις, σκέψεις", ο Χένρι Τζέιμς είχε μια έντονη παρουσία μέσα από πάμπολλες αναφορές στο έργο του. Τώρα καταλαμβάνει το κέντρο της σκηνής -μερικές φορές και κυριολεκτικά...

Ένα βιβλίο που διαβάζεται εξίσου σαν βιογραφία και σαν μυθιστόρημα για τη φιλία, τη φιλοδοξία και τον πειρασμό του φθόνου. Και, κυρίως, για την ίδια τη φύση της δημιουργίας: για τις εμμονές, τις ελπίδες, τους θριάμβους και τις πικρές διαψεύσεις από τις οποίες είναι φτιαγμένη η ζωή κάθε μεγάλου συγγραφέα...

"Ένα συναρπαστικό βιβλίο. Ποτέ άλλοτε ένας χαρακτήρας -ο ίδιος ο Χένρι Τζέιμς- δεν υπηρετήθηκε τόσο καλά από έναν συγγραφέα."

("The Spectator")

"Μερικές φορές τα μυθιστορήματα ενδείκνυται να ξεκινούν με μια σημείωση που να λέει πως η ιστορία και οι χαρακτήρες είναι εντελώς πλασματικοί, ή κάτι παρεμφερές. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται μια μάλλον διαφορετική συγγραφική δήλωση. Σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν σ΄ αυτή την ιστορία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Με μια ασήμαντη εξαίρεση, όλοι οι κατονομαζόμενοι χαρακτήρες ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Τα αποσπάσματα από τα βιβλία τους, τα θεατρικά έργα, τα άρθρα, τις επιστολές, τα ημερολόγιά τους κ.λπ. παρατίθενται αυτολεξεί. Έκανα όμως χρήση της συγγραφικής άδειας κατά την αναπαράσταση όσων σκέφτονταν, αισθάνονταν και έλεγαν ο ένας στον άλλο· επιπλέον, επινόησα διάφορα περιστατικά και προσωπικές λεπτομέρειες που η ιστορία παρέλειψε να καταγράψει. Επομένως το βιβλίο αυτό είναι μυθιστόρημα και έχει δομηθεί ως τέτοιο. Ξεκινά από το τέλος της ιστορίας, ή κάπου εκεί κοντά, ύστερα πηγαίνει πίσω στην απαρχή της, προχωρά προς τη μέση, και έπειτα ξανασυναντά το τέλος, εκεί όπου βρίσκεται η αρχή του..."

"Σημείωμα του συγγραφέα", David Lodge

Χρίστος Τόμπρας (Μεταφραστής)


David Lodge

David Lodge (Συγγραφέας)

Ο Ντέηβιντ Λοτζ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1935. Διετέλεσε επίτιμος καθηγητής στην έδρα της Σύγχρονης Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, όπου δίδαξε για τρεις σχεδόν δεκαετίες (1960-1987), και είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Γραμμάτων και Ιππότης του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων. Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα και μία νουβέλα, που έχουν μεταφραστεί σε είκοσι πέντε γλώσσες. Ανάμεσά τους είναι τα "The Picturegoers" (1960), "Ginger you ΄re Barmy" (1962), "The British Museum is Falling Down" (1965), "Out of the Shelter" (1970), "Αλλάζοντας θέσεις" (1975, Βραβείο Hawthornden και Βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της Yorkshire Post), "How Far can you Go?" (1980, Διάκριση Whitbread ως βιβλίο της χρονιάς), "Μικρός που είναι ο κόσμος" (1984) και "Nice Work/Ούτε γάτα ούτε ζημιά" (1998), που ήταν και τα δύο υποψήφια για το Booker και μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην τηλεόραση, "Η θεραπεία" (1995), που ήταν το 1996 ανάμεσα στις τελικές υποψηφιότητες για το Βραβείο Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας, και "Σκέψεις, σκέψεις" (2001). Στο πλούσιο έργο του ως θεωρητικού της λογοτεχνίας συγκαταλέγονται τα "The Novelist at the Crossroads" (1971), "The Modes of Modern Writing" (1977), "Working with Structuralism" (1981), "After Bakhtin: Essays on Fiction and Criticism" (1990), "The Art of Fiction" (1992), "The Practice of Writing" (1996), "Consciousness and the Novel: Connected Essays" (2002), ενώ έχει επιμεληθεί και την έκδοση πολλών κλασικών μυθιστορημάτων και ανθολογιών κριτικής. Επίσης έχει γράψει θεατρικά έργα καθώς και τηλεοπτικά σενάρια που έχουν αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις. To 1998 του απενεμήθη ο τίτλος CBE (Commander of the British Empire) για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
477
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.486 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση