Μια ομαδική έκθεση αποτέλεσμα τετραήμερου σεμιναρίου και πολλών ωρών μοναχικής φωτογράφισης. Η φωτογραφία αποκαλύπτει τη δύναμή της όταν επιτρέπει πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, χωρίς να εγκλωβίζεται στην απεικόνιση του θέματος που νομιμοποίησε τη λήψη. Για τους φωτογράφους το "πώς" μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από το "τι", αλλά και πάλι το ένα δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το άλλο. Και αν η σύζευξη αυτών των δύο στοχεύει στη δημιουργία ενός ποιητικού οπτικού γεγονότος, τότε η επιλογή ενός απλού περιγραφικού θέματος συνιστά πολύτιμη πρόκληση για τον φωτογράφο. Συνήθως μάλιστα τα πιο πρόσφορα φωτογραφικά θέματα είναι όσα προβάλλουν τη συγκεκριμένη φτωχή παρουσία τους, αλλά κρύβουν την πλούσια αφαιρετική τους δύναμη. "Το Χαμόγελο" είναι ένα από αυτά. Δηλώνει με σαφήνεια λίγα και υποδηλώνει με ασάφεια πολλά.
Η επιλογή του θέματος αυτού ως αφορμής για την πραγματοποίηση ενός τετραήμερου σεμιναρίου φωτογραφίας περιέχει ένα αμφίσημο στοιχείο έκπληξης, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι χορηγός του σεμιναρίου, όσο και της έκθεσης που συμπλήρωσε την πραγματοποίησή του, είναι μια μεγάλη εταιρεία οδοντιατρικών προϊόντων, η Ivoclar Vivadent, της οποίας σκοπός είναι η ανάδειξη του χαμόγελου. Το θέμα αποκαλύπτει εν προκειμένω την πολυπλοκότητα των στόχων και των προσεγγίσεων. Η επιστήμη και η τέχνη ανιχνεύουν τα όριά τους και τις αλληλοεπικαλύψεις τους. Οι βεβαιότητες της πρώτης τροφοδοτούν τις αμφιταλαντεύσεις της δεύτερης.
Οι πενήντα πέντε φωτογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση -άλλοι με δύο έργα και άλλοι με τέσσερα- εκφράζουν διαφορετικές -αν και ενίοτε συγγενικές- απόψεις για ένα θέμα που μπορεί να μοιάζει κοινός τόπος, αλλά που όλοι ξέρουν ότι περικλείει τη γοητεία και την αμηχανία ενός μυστηρίου. Ο κατάλογος φιλοξενεί μία μόνον φωτογραφία από κάθε φωτογράφο. Περιορίζεται έτσι η υποστήριξη των διαφορετικών προσεγγίσεων, αλλά τονίζεται η διάσταση ενός καλειδοσκόπιου, ενός ψηφιδωτού της μαγικής δύναμης του χαμόγελου.
(Πλάτων Ριβέλλης, Εισηγητής του σεμιναρίου και επιμελητής της έκθεσης με θέμα "Το Χαμόγελο")
Πέρα από βασικό στοιχείο γοητείας, ένα χαμόγελο, μπορεί να κάνει θαύματα στην επικοινωνία των ανθρώπων βελτιώνοντας την διάθεση και χαρίζοντας ευτυχία. Η αποστολή της εταιρείας Ivoclar Vivadent είναι να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν! "Το Χαμόγελο" περιλαμβάνεται στο πεντάπτυχο αξιών της εταιρείας μαζί με τον Σεβασμό, την Δράση, την Προσήλωση και την Ανάπτυξη. Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να παραμένει πρώτη στην εκτίμηση των πελατών.
Το πάθος για υπεροχή και διαφοροποίηση είναι βασικός άξονας της επιχειρησιακής στρατηγικής της Ivoclar Vivadent. Έτσι, η προσπάθεια για αριστεία σε όλες τις δραστηριότητες συνάντησε τον δάσκαλο και θεωρητικό της φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη. Στην οδοντιατρική βιομηχανία αποτελεί καινοτομία η προσέγγιση του χαμόγελου από την καλλιτεχνική πλευρά του. Σεμνό, αμήχανο, ένοχο, παιδικό, θριαμβευτικό, υπεροπτικό, πονηρό, φαρδύ, υπαινικτικό, ειρωνικό, αθώο, λαμπερό. Ας είναι αυτή η έκδοση αφορμή για ακόμη καλύτερα χαμόγελα και μια ευχάριστη έκπληξη για όλους τους επισκέπτες των οδοντιατρείων.
(Γεράσιμος Τσέπας, Περιφερειακός Διευθυντής Μεσογείου της Ivoclar Vivadent)
Πλάτων Ριβέλλης (Συγγραφέας)
Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1963-1968), πολιτικές επιστήμες στο παρίσι (1968-1970) και φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε σαν δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983). Από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 στο Μουσείο Μπενάκη). Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne της Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια σε νησιά των Κυκλάδων (παλιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο). Από το 2001 παραδίδει σειρά σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο. Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και δίδαξε τους επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990). Επιμελήθηκε σειρά από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Έχει παραδώσει πολυάριθμα σεμινάρια και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη Λευκωσία της Κύπρου. Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Είναι τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες και σε περιοδικά. Ίδρυσε μαζί με μαθητές του το 1988 το σωματείο "Φωτογραφικός Κύκλος", καθώς και τις εκδόσεις "Φωτοχώρος", οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εξήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο και ένα φωτογραφικό περιοδικό ("Φωτοχώρος") που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα