Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786185139889
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η πολλαπλώς ενδιαφέρουσα παρουσία του Ανδρέα Στάικου ως θεατρικού συγγραφέα, μυθιστοριογράφου, μεταφραστή αλλά και σκηνοθέτη των έργων του στο θέατρο παραμένει έντονη εδώ και δεκαετίες. Στη δραματική και μυθιστορηματική του γραφή, όπως και στο μεταφραστικό του έργο, διαπιστώνονται, αφενός, μια αξιοπρόσεκτη θεματική συνάφεια, με επίκεντρο το ερωτικό παιχνίδι, το παιχνίδι με τον αρχαίο μύθο και την Ιστορία και, αφετέρου, ένας παιγνιώδης τρόπος χρήσης της γλώσσας, που αναδεικνύει τη γενικότερη παιδεία και βαθιά του καλλιέργεια, αλλά και αποκαλύπτει τη μακρά θητεία του στις γραμματειακές περιοχές του Γαλλικού Διαφωτισμού.Για τον λόγο αυτόν στο βιβλίο προτείνεται μια συστηματική προσέγγιση της δραματουργίας του Ανδρέα Στάικου με κύριο ερμηνευτικό εργαλείο το παιχνίδι και τη λειτουργία του ως προς το επίπεδο της θεματικής σύλληψης, της κατασκευής του δραματικού μύθου, της γλωσσικής χρήσης αλλά και των δραματουργικών μέσων και τεχνικών που διαπιστώνονται στο έργο του. Η ανατομία των πολλαπλών επιπέδων χρήσης του παιχνιδιού παρέχει ένα πλαίσιο ερμηνείας που διευρύνει σημαντικά το πεδίο αναφορών του θεάτρου του, φωτίζει τις καταβολές και το φιλοσοφικό του υπόβαθρο, καταδεικνύει τη συγγραφική στόχευση και εντάσσει το έργο του στα ιστορικοκοινωνικά και αισθητικά του συμφραζόμενα. Παράλληλα, στο βιβλίο διερευνάται και αναλύεται η ιδιότυπη διαδικασία συγγραφής των έργων του, που αναδεικνύει τη στενή σχέση σκηνοθεσίας-δραματουργίας στο θέατρο του Ανδρέα Στάικου, ενισχύοντας σημαντικά την ήδη έντονη θεατρικότητά του.
Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ολοκλήρωσε μετατυχιακές σπουδές θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Essex της Μ. Βρετανίας (ΜΑ) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ υπήρξε επίσης υπότροφος του Προγράμματος Erasmus στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris III, Sorbonne Nouvelle. Εκπόνησε το διδακτορικό της με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., απ’ όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ το 2007. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο ελληνικό μεταπολεμικό θέατρο, ιδιαιτέρως στο πεδίο της δραματουργίας αλλά και σε ζητήματα πρόσληψης του αρχαίου ελληνικού θεάτρου κατά την ίδια περίοδο. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα της σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Εργάστηκε ως θεατρολόγος στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (International Theatre Institute) από το 2004 έως το 2010.
Δίδαξε διάφορα θεατρολογικά αντικείμενα στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξε μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού του μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2012-2015) και Συντονίστρια της Ενότητας Ιστορία Θεάτρου και Δραματολογία κατά το ακ. έτος 2014-2015. Συνεργάζεται με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ως Καθηγήτρια Δραματολογίας και από το 2014 είναι επίσης μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα