Το βιβλίο αυτό, όπως κάθε βιβλίο, είναι προϊόν συνεργασίας. Τα κείμενα έγραψε η Άννα Βιδάλη και ο Θανάσης Παπιώτης έκανε τα σχέδια. Όμως συμμετείχαν κυρίως σ` αυτό οι γυναίκες και οι άνδρες που κατέθεσαν τις ιστορίες τους.
Αποτελείται από τρία μέρη.
- Το πρώτο ασχολείται με το θέατρο και το τι σημαίνει για μια κοινότητα να διαλέγει και να ανεβάζει ένα θεατρικό έργο. Τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι ηθοποιοί και οι θεατές, οι διάφοροι άλλοι παράγοντες της θεατρικής παράστασης.
- Το δεύτερο μέρος αφορά τις γυναίκες και το πώς βιώνουν διάφορους σταθμούς στη ζωή τους: την παιδική ηλικία, την εφηβεία και το επάγγελμα.
- Το τρίτο μέρος αφορά την Ιστορία, ιδιαίτερα μια Ιστορία που έχει τραυματικές επιπτώσεις σ` αυτούς που την βιώνουν. Το τραύμα και τις θλιβερές συνέπειές του στη μετέπειτα ζωή, το πετρωμένο πένθος και τη διεργασία του πένθους.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Άννα Βιδάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια δούλεψε σε δημόσια νηπιαγωγεία του νομού Κιλκίς. Τη δεκαετία του 1980 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Υπέβαλε τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου υπό την εποπτεία της Valerie Walkerdine, η οποία και τη βοήθησε να γνωρίσει τη φεμινιστική σκέψη και την ψυχαναλυτική θεωρία. Αργότερα, συμπλήρωσε τον κύκλο των μεταπτυχιακών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brunnel με την Parveen Adams.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην προσέγγιση των βιογραφικών, κατά βάση, κειμένων από ψυχαναλυτική οπτική. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις «αφηγήσεις ζωής» και τη σχέση τους με τα τραυματικά γεγονότα του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου.
Η Άννα Βιδάλη έχει διδάξει στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στο ΔΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα