Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607998224
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στον παρόντα τόμο οι συγγραφείς πραγματεύονται τις μεταλλάξεις των ταξιδιών στη μακρά ιστορική πορεία του ανθρώπου: από τα αρχαία οδικά δίκτυα και τις θαλασσοκρατίες των πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου ως τα ταξίδια που απέφεραν πλούτη, δύναμη ή ακόμα και την αθανασία της ψυχής· από τους θαλασσοπόρους και τους σταυροφόρους της ιστορίας ως τα νοερά ταξίδια και τους ήρωες της λογοτεχνίας· από την αναζήτηση της διαφορετικότητας ως το εσωτερικό ταξίδι που ενυπάρχει σε κάθε μετακίνηση αλλά και το απαραίτητο της μνήμης στη διαδικασία αποταμίευσης των καρπών του, το ταξίδι, πράξη αντισυμβατική, έσυρε ανώνυμους ή επώνυμους στον συναρπαστικό και γεμάτο απρόβλεπτα αλλά συνάμα επισφαλή και ευπρόσβλητο πλάνητα βίο του ταξιδεύειν.
Ο Γιώργος Τόλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1993), έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα γύρω από την πρόσληψη του ελληνικού χώρου, την ιστορία της αρχαιολογίας και των ελληνικών σπουδών, την ιστορία της χαρτογραφίας και της γεωγραφικής σκέψης.
Η Αγγέλα Καστρινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι καθηγήτρια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις συλλογές διηγημάτων, ένα μυθιστόρημα, έναν τόμο με αυτοβιογραφικά δοκίμια και πολλές μελέτες για την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα. Έχει τιμηθεί με το «Βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί» για εργασίες σχετικές με την εικόνα του Τούρκου σε ελληνικά μυθιστορήματα και με το «Κρατικό βραβείο δοκιμίου» για τη μονογραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η οικονομική κρίση την παρακίνησε να σκεφθεί για τη Μεταπολίτευση, που έζησε στα εφηβικά και στα πρώτα νεανικά της χρόνια. Καρπός ήταν το αφήγημα Και βέβαια αλλάζει! (Κίχλη, 2014) και στη συνέχεια το …Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς; (Κίχλη, 2019).
Η Λουκία Δρούλια, απόγονος της παλιάς οικογένειας πολιτικών των Ζαΐμη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Σορβόννη, με θέμα τα φιλελληνικά κείμενα στην περίοδο του Αγώνα. Ερευνήτρια από το 1960 στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (ΚΝΕ), του οποίου διετέλεσε διευθύντρια (1981-1996). Δίδαξε αρχειονομία και ιστορία της γραφής στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων (ΧΕΝ) Αθηνών και νεότερη ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1987). Είχε συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ήταν υπεύθυνη σε ερευνητικά προγράμματα.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και την παιδεία στην περίοδο του νεοελληνικού Διαφωτισμού και στον 19ο αι., το κίνημα του φιλελληνισμού στον 19ο αι., την ιστορία του ελληνικού βιβλίου και των ελληνικών βιβλιοθηκών (15ος-20ός αι.), την ξενόγλωσση περιηγητική λογοτεχνία στη ΝΑ Ευρώπη και τη ΝΑ Μεσόγειο (15ος-19ος αι.), την ιστορία του ελληνικού Τύπου (1784-20ός αι.).
Έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 2019.
Ο Αλεξανδρινός Χάρης Τζάλας μας έδωσε δύο βιβλία για την πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Στο "Alexandrea ad Aegyptum: έντεκα Αλεξανδρινά διηγήματα" (1995) σεργιανίζει τον αναγνώστη στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια της εποχής του Δεύτερου Μεγάλου Πολέμου και της δεκαετίας που ακολούθησε. Προσεκτικός παρατηρητής βλέπει τη Μεγάλη Πόλη να χάνεται μαζί με τα παιδικά του όνειρα. Στο "Επτά ημέρες στην Αλεξάνδρεια" (2000), ώριμος πια, ο συγγραφέας επιστρέφει στην πόλη του υπομένοντας τη νοσταλγική επίθεση του χθες, αποδεχόμενος, όμως, την πραγματικότητα του σήμερα. Ανάμεσα στις διηγήσεις των δύο βιβλίων, από 1957 έως το τέλος του 20ου αιώνα, ο Χάρης Τζάλας έζησε στη Βραζιλία, στην Ελλάδα, στη Νότια Γαλλία. Ταξίδεψε και σε πολλές άλλες χώρες, όπως όριζαν οι απαιτήσεις του επαγγέλματος του ναυτικού πραγματογνώμονα και οι μελέτες και έρευνες για τη ναυπηγική του αρχαίου πλοίου, όπου εξειδικεύτηκε. Μνήμες αυτής της περιόδου χώρεσαν στις "Μεθυσμένες θάλασσες".
Ο πλοίαρχος Ε.Ν. Αναστάσιος Ι. Τζαμτζής παράλληλα με τη ναυτική του καριέρα ασχολήθηκε και με την έρευνα και μελέτη της Ναυτικής μας Ιστορίας και δημοσίευσε για περισσότερα από 30 χρόνια τώρα βιβλία και άρθρα. Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: "Τα Λίμπερτυ και οι Έλληνες" (1984), "Η ναυτιλία του Πηλίου στην Τουρκοκρατία" (1985), "Τα κοκκάλινα ομοιώματα της συλλογής Ωνάση" (1993), "Salem, η ναυταπάτη του αιώνα" (1995), "Τα ελληνικά υπερωκεάνια 1907-1977" (1996), "Ελληνική επιβατική ακτοπλοΐα 1830-1940", "Το ξεκίνημα της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, (2η έκδοση του βιβλίου "Τα Λίμπερτυ και οι ΄Ελληνες). Επιμελήθηκε τις εκδόσεις του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος "Αιγαιοπελαγίτικα καράβια", "Αιγαιοπελαγίτικοι Πορτολάνοι", "Στολές του Ναυτικού 1887", την έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου "Ονοματολόγιο ιστιοφόρων 1887" του Ηλία Κανελλόπουλου και την έκδοση του Ιδρύματος Επιφανειάδη "Τα Σκιαθίτικα καράβια". Συνεργάσθηκε επίσης με εκτεταμένες μελέτες στους τόμους "Ελληνική εμπορική ναυτιλία 1453-1850" εκδ. Εθνικής Τραπέζης 1972 και "Αιγαίο" εκδ. Μέλισσα.
Η Ευρυδίκη (Ρούρα) Σιφναίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Ιστορία στην Αθήνα και το Παρίσι. Εργάστηκε εθελοντικά στην Κεντρική Αμερική. Υπηρέτησε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών φθάνοντας στον βαθμό της διευθύντριας Ερευνών.
Έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου 2015 ύστερα από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 58 ετών.