Το ρεστωράν στο τέλος του σύμπαντος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ρεστωράν στο τέλος του σύμπαντος

Douglas Adams

Η ιστορία κάθε Γαλαξιακού Πολιτισμού τείνει να περνά από τρεις διαφορετικές και ευκρινείς φάσεις. Αυτές είναι η φάση της Επιβίωσης, η φάση της Έρευνας και η φάση της Επιτήδευσης, που είναι γνωστές σας φάσεις Πώς, Γιατί και Πού. Για παράδειγμα, η πρώτη φάση χαρακτηρίζεται από την ερώτηση Πώς μπορούμε να βρούμε φαγητό; Η δεύτερη από την ερώτηση Γιατί τρώμε; Και η τρίτη από την ερώτηση Πού θα πάμε να φάμε;
Αν γυρίσατε το γαλαξία με ωτο-στοπ, σας χρειάζεται ένα διαστημικό γεύμα στο ρεστωράν στο τέλος του σύμπαντος. Θα είναι όλοι εκεί: Ο γήινος Άρθουρ Ντεντ, ο μπετελγεζιανός Φορντ Έσκορτ, ο φυγόδικος πρόεδρος του γαλαξία Ζάφοντ Μπλήμπλιμπροξ, η Τρίλιαν και ο Μάρβιν, το καταθλιπτικό ρομπότ, έτοιμοι να αναστατώσουν το σύμπαν για μη καλά εξηγήσιμους λόγους.
Και είναι, εκτός των άλλων, μια πανέξυπνη σάτιρα για το ανθρώπινο είδος και το μέλλον του, γραμμένη από τον ιδιοφυή Douglas Adams, δεύτερο βιβλίο σε μια σειρά που επιθυμεί να σας ευθυμήσει εξαιρετικά.

Δημήτρης Αρβανίτης (Μεταφραστής)


Douglas Adams

Douglas Adams (Συγγραφέας)

Ο Ντάγκλας Άνταμς γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ στις 11 Μαρτίου του 1952. Σπούδασε στο Μπρέντγουντ του Έσεξ και στο Κολέγιο Σαιν Τζων. Αφού αποφοίτησε, άρχισε να γράφει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και επιθεωρήσεις για θέατρα του Λονδίνου, όπου μερικές φορές έπαιξε και ο ίδιος, κάνοντας αρκετές φορές και τη σκηνοθεσία. Στα ενδιάμεσα έκανε κι άλλες, περίεργες δουλειές, όπως τραυματιοφορέας, χτίστης, καθαριστής κοτετσιών, παραγωγός του ραδιοφώνου. Επίσης, για ένα διάστημα, είχε την επιμέλεια των σεναρίων που γράφονταν για την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Dr Who". Στις 8 Μαρτίου του 1978 παίχτηκε στο ραδιόφωνο του BBC το πρώτο επεισόδιο του "The hitchhiker΄s guide to the Galaxy", που έγραφε ο ίδιος. Από το 1971, όταν ήταν 18 χρονών και ταξίδευε στην Ευρώπη με ωτοστόπ μ΄ ένα αντίτυπο του "A hitchhiker΄s guide to Europe", είχε την ιδέα ενός παρόμοιου ταξιδωτικού οδηγού για τον Γαλαξία. Η σειρά γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Το 1979 ο Άνταμς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, βασισμένο στη ραδιοφωνική σειρά, και τον επόμενο χρόνο συνέχισε με το "The restaurant at the end of the universe". Οι περιπέτειες του Άρθουρ Ντεντ στον χαοτικό γαλαξία μας δημιούργησαν ένα κύκλο φανατικών οπαδών. Η σειρά διασκευάστηκε για την τηλεόραση και ο Άνταμς συνέχισε γράφοντας το τρίτο βιβλίο, "Life, the universe and everything" (1982). Το 1984 κυκλοφόρησε το τέταρτο και -θεωρητικά- τελευταίο βιβλίο, το "So long, and thanks for all the fish", έτσι ώστε να είναι η πρώτη τριλογία που αποτελείται από τέσσερα βιβλία. Τελικά, όμως, υπήρξε και πέμπτο βιβλίο, το "Mostly harmless" (1992). Ο Άνταμς έγραψε επίσης το εναλλακτικό λεξικό "The meaning of life" (1983, με τον Τζων Λόυντ), τα χιουμοριστικά μυθιστορήματα με τον καθόλου συνηθισμένο ντετέκτιβ Ντερκ Τζέντλυ, "Dirk Gently΄s Holistic Detective Agency" (1987) και "The long dark tea-time of the soul" (1988). Το 1998 η Ντίσνεϋ αγόρασε τα κινηματογραφικά δικαιώματα της σειράς κι έναν χρόνο αργότερα, αφού τελείωσε το γράψιμο του σεναρίου, ο Άνταμς μετακόμισε στην Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας με τη γυναίκα του Τζέην Μπέλσον και την κόρη του Πόλλυ, για να είναι πιο κοντά στο Χόλλυγουντ. Σε ηλικία 49 ετών, στις 11 Μαΐου 2001, ο Άνταμς έπαθε καρδιακή προσβολή σ΄ ένα γυμναστήριο της Σάντα Μπάρμπαρα και πέθανε λίγο αργότερα, στο σπίτι του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.344 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση