Το «Πριγκιπάτο του Μορέως», η Νέα Γαλλία, όπως είχε ονομάσει ο Πάπας την ηγεμονία που ίδρυσαν οι Γάλλοι ιππότες της Δ’ Σταυροφορίας στην Πελοπόννησο, είναι πολύ λίγο γνωστό στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. (. . .) Το βιβλίο αυτό είναι μια συνάντηση με πρόσωπα και πράγματα του παλαιού - μεσαιωνικού - κόσμου. Είναι η φωνή της υποκειμενικής ψυχής μέσα όμως από μιά, όσο μου ήταν δυνατόν, τεκμηριωμένη πληροφόρηση (. . .) Δύο αιώνων συμβίωση Φράγκων και Ελλήνων δεν μπορείς να την προσπεράσεις βιαστικά. Οι Φράγκοι αναντίρρητα «ήρξαν χειρών αδίκων», ήταν οι εισβολείς. Αλλά δεν ήταν μόνο εισβολείς. Ήταν και οι φορείς ενός άλλου πνεύματος, ενός άλλου τρόπου ζωής. Η ιστορία τους είναι ενσωματωμένη στη δική μας ιστορία, στις δικές μας υστεροβυζαντινές καταβολές. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Δημήτρης Κατσαφάνας γεννήθηκε στην Παλαιοπαναγιά Λακωνίας (1928). Μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται στη Σπάρτη, την οποία δεν θέλησε ποτέ να εγκαταλείψει. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης καί διετέλεσε διαδοχικά Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι ενεργό μέλος της "Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών" και του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".
Παράλληλα προς το διδακτικό του έργο, τη σκέψη του απασχόλησε ο σύγχρονος φιλοσοφικός στοχασμός και η ιστορικότητα των Ελλήνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα