Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789603480846
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι επίμονες αναφορές στην αντιστροφή της ιδιότητας της Ελλάδας ως χώρας αποστολής μεταναστών και στην απουσία πολιτικής για την `υποδοχή ξένων`, θέτουν πολλά και εύλογα ερωτήματα: Πώς επιβιώνουν οι νεοαφιχθέντες παρά τους επιβεβλημένους φραγμούς; Κατά πόσο η παρουσία τους διαψεύδει ή επιβεβαιώνει κυρίαρχες αναπαραστάσεις; Ποια η συνάφεια του επίσημου με τον ανεπίσημο (αντι)ρατσιστικό λόγο; Η ανθρωπολογική προσέγγιση προσφυγών με διαφορετική φυλετική ταυτότητα -πρώτη στο είδος της παρά το ενδιαφέρον με το οποίο οι ερευνητές σκύβουν στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα- επιτρέπει την κατανόηση των μορφών επικοινωνίας που υφαίνονται μεταξύ Ερυθραίων και γηγενών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τον προβληματισμό γύρω από τις μεθόδους και τις εννοιολογικές κατηγορίες που κυριαρχούν στην
τρέχουσα εργογραφία. Η αναζήτηση των διαδικασιών με τις οποίες οι Ερυθραίοι εντάσσονται στην αθηναϊκή κοινωνία φέρνει στο φως τις ιδιαίτερες στρατηγικές μέσω των οποίων μετασχηματίζουν την περιθωριακότητά τους σε αυτάρκεια και δεσμούς αμοιβαιότητας. Η ανίχνευση των σχέσεων που συνάπτουν είναι δυναμική: στρέφεται στην ιστορική τους μνήμη, την απήχηση του δημοσιογραφικού λόγου στους τρόπους αντιμετώπισής τους, τις διαπραγματεύσεις στο χώρο της δουλειάς και του σπιτιού, τη διαχείριση της εικόνας για τον `εαυτό`, τις συμβολικές πρακτικές με τις οποίες αντιδρούν στην υπεροψία που συναντούν. Δύο κόσμοι αλληλενεργούν, συγκρούονται, παγιώνουν ή αναπλάθουν πεποιθήσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής και συμβολικής αλληλόδρασης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Γεννημένη στην Αθήνα το 1952, ξεκίνησε τις σπουδές της από το χώρο των Καλών Τεχνών για να στραφεί έπειτα στην Κοινωνιολογία (Deree Pierce College, Αθήνα) και στην κοινωνική ανθρωπολογία (MPhil-University of Kent at Canterbury και διδακτορική διατριβή - Πάντειο Πανεπιστήμιο). Εργάζεται στο ΕΚΚΕ, και η ερευνητική της εμπειρία καλύπτει τον ελληνικό αστικό και αγροτικό χώρο και την Ερυθραία (Κέρας της Αφρικής). Έχει συμμετάσχει σε διακρατικά προγράμματα, ελληνικά και ξένα συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί, η συμβολική αλληλόδραση, η μετανάστευση και η προφορική ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα