Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608318656
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας, το οποίο συνίσταται στην έλλειψη της κριτικής για την λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος από το 1821 μέχρι σήμερα.
Είναι προφανές ότι το σύστημα αυτό ποτέ δεν λειτούργησε ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να επιβληθούν στον ελληνικό λαό δικτατορίες και κυβερνήσεις οι οποίες δεν είχαν ως σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.
Γράφτηκαν πολλά ιστορικά βιβλία στα οποία περιγράφονται τα γεγονότα, χωρίς να αναδεικνύονται τα ελαττώματα του πολιτικού συστήματος και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της βελτίωσής του ή της αντικατάστασής του από ένα νέο πολιτικό σύστημα ανταποκρινόμενο στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι της οικονομικής ολιγαρχίας, ελληνικής ή διεθνούς.
Αυτή ακριβώς η προσπάθεια (της ανάδειξης των φοβερών ελαττωμάτων του ισχύοντος πολιτικού συστήματος και η πρόταση μιας ολοκληρωτικής αλλαγής του) αποτελεί το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου, το οποίο ενημερώνει πλήρως τον αναγνώστη για όλες τις συνιστώσες του προβλήματος και τις προϋποθέσεις της ριζικής επίλυσής του.
Οι αναγνώστες δηλαδή, ενημερώνονται όχι μόνον για τα ελαττώματα του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, αλλά και για το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αλλαγή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών και να ικανοποιεί τα αιτήματα των πολιτών αυτής της χώρας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, γεννήθηκε στα Αγιωργήτικα Αρκαδίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Τρίπολη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το πτυχίο του το 1941 και τελείωσε την άσκησή του το 1943, αλλά το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ και συνεπώς άρχισε τη δικηγορία το 1945, μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας.
Η μεταβαρκιζιανή τρομοκρατία τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει το γραφείο του και να καταφύγει στην Αθήνα, όπου συνελήφθη κατά τα τέλη του 1947 και εκτοπίστηκε στην Ικαρία. Τον Ιανουάριο του 1949 μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο και από εκεί στο Στρατοδικείο της Τρίπολης με σκοπό την εξόντωσή του, η οποία αποφεύχθηκε ύστερα από διεθνή κινητοποίηση και κατά τα τέλη του 1949 διακόπηκε προσωρινά η προφυλάκισή του.
Το 1950 -αν και υπόδικος- έκανε από τις στήλες της εφημερίδας "ΜΑΧΗ" την δημοσιογραφική εκστρατεία κατά της Μακρονήσου, η οποία είχε διεθνή απήχηση και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταργήσει το στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων της Μακρονήσου.
Το 1952 μετατέθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο του Πειραιά και το 1956 στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Από τότε ασχολήθηκε με τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων ως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της "Νέας Κίνησης των Δικηγόρων" (1956-1980), αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. (1975-1980) και πρέοδρός του (1981-1984). Από το 1987 είναι επίτιμος Πρόεδρος του Δ.Σ.Α.
Παραλλήλως ασχολήθηκε με πολλά προβλήματα του δημόσιου βίου (διεύρυνση της δημοκρατίας 1-1-4, αντιδικτατορικό αγώνα, απλή αναλογική, αγώνας για την Ειρήνη, την παιδεία, την υγεία κ.λπ.).
Το 1989 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη και το 1990 Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Από το 1994 είναι επίτιμος πρόεδρός του.
Ως έφεδρος αξιωματικός πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και τραυματίστηκε κοντά στο Τεπελένι. Πήρε επίσης μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-1944 ως Διοικητής μονάδων του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου και έγραψε τραγούδια της Αντίστασης ("Η μάνα του αντάρτη", "Μέσ΄ τα κατάμαυρα ντυμένη" και το "Νέο αρματολίκι") που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα. Έγραψε το χρονικό της Αντίστασης με τίτλο "50 χρόνια μετά" και ένα πολύτιμο βιβλίο για την "Τέχνη της Αντίστασης", που είναι και το μοναδικό για την πνευματική μας αντίσταση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα