Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601659534
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μελέτη αυτή, βασισμένη σε εθνογραφική επιτόπια έρευνα και αντλώντας από τις σύγχρονες ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της συγγένειας, παρακολουθεί πώς οι γυναίκες οι οποίες αναγκάζονται να προσφύγουν στη βιοϊατρική τεχνική της δωρεάς ωαρίων υπονομεύουν την "παντοκρατορία" των γονιδίων και απορρίπτουν τη μονολιθική υπαγωγή της μητρότητας και της συγγενειακότητας στη βιολογία. Νοηματοδοτώντας τις συγγενειακές τους σχέσεις μέσα από νέες συναρθρώσεις στοιχείων, συμβόλων και μεταφορών, που μπορεί να παραπέμπουν άλλοτε στη βιολογία και άλλοτε στην ανατροφή, τα κοινωνικά υποκείμενα "ξαναμοιράζουν την τράπουλα" της συγγένειας, οδηγώντας μας στην παραδοχή ότι η γονεϊκότητα και η συγγενειακότητα δεν πρέπει πλέον να εκλαμβάνονται αποκλειστικά ως απόρροια της ύπαρξης, αλλά μπορεί να συνιστούν και το αποτέλεσμα εμπρόθετης δράσης.
Η Ειρήνη Τουντασάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή.
Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρη Καθηγήτρια.
Δημοσιευμένα άρθρα της σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους αφορούν την ανθρωπολογία της συγγένειας, τις σχέσεις ανθρωπολογίας και ελληνικής λαογραφίας, τις διαδικασίες συγκρότησης και μουσειακής αναπαράστασης της εθνικής ταυτότητας και, πιο πρόσφατα, ζητήματα συγγένειας στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων αναπαραγωγικών τεχνολογιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα