Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604583737
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη του ονομαστικού της Μακεδονίας από το 1750 έως και το 1900, με έμφαση στην αλλαγή που συντελείται υπό την επίδραση του Διαφωτισμού, στην επανεμφάνιση δηλαδή των αρχαίων ελληνικών ονομάτων. Σε πρώτο επίπεδο προβαίνουμε σε μία ιχνηλασία, με βασικό συνέκδημο τις πηγές, της επαναφοράς των αρχαίων ελληνικών ονομάτων στο πλαίσιο του Διαφωτισμού. Σε δεύτερο επίπεδο προβαίνουμε σε παρατηρήσεις επί των ονομάτων της συλλογής μας.
Το σύνολο των ονομάτων που αλιεύσαμε από τις πηγές βρίσκεται στο παράρτημα της εργασίας, σε δύο αναλυτικούς καταλόγους. Στον πρώτο καταγράφονται μόνο τα αρχαία ελληνικά ονόματα και στον δεύτερο το σύνολο των ονομάτων. Τα αρχαία ελληνικά ονόματα συνοδεύονται από την ετυμολογία τους, τη μυθολογική και την ιστορική τους διάσταση, αλλά και την παραπομπή στις επιγραφές, που πιστοποιούν την παρουσία τους στην αρχαία Ελλάδα, με έμφαση στη Μακεδονία. Σημειωτέα και η παραπομπή στην υστεροβυζαντινή παρουσία ή απουσία του ονόματος. Επεξηγηματικές πληροφορίες προσφέρουμε και για τα υπόλοιπα ονόματα, εφόσον άνευ αυτών η παρουσία και η διάδοσή τους θα παρέμεναν ακατάληπτες.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Σωτηρούλα Βασιλείου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1985. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, από όπου έλαβε επίσης με άριστα το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της δίπλωμα. Στην εργογραφία της περιλαμβάνεται, πέρα από τα επιστημονικά άρθρα, η μονογραφία Το ονομαστικόν στη Μακεδονία (1750-1900): Διαφωτισμός και ονοματοδοσία, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2012.Διετέλεσε υπότροφος του ΙΚΥ Κύπρου, του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και επιστημονική συνεργάτιδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της οθωνικής περιόδου, τις ιδεολογικές αναζητήσεις των Ελλήνων κατά τον 19ο αιώνα και τη μεταπολεμική διαχείριση και σταδιοδρομία των συντελεστών των εθνικών αγώνων, σε Ελλάδα και Κύπρο. Σχετικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Ασχολείται, επίσης, με τη μικροϊστορία και τη μελέτη οικογενειακών αρχείων, ενώ διηγήματα και νουβέλες της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα