Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606870842
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις Praxis (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων Πρίσμα (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις Οξύ. Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του ΄60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).
Καίτοι η ζωή του Πολάνυι ήταν νομαδική -ποτέ δεν βολεύτηκε σε μία άνετη ακαδημαϊκή θέση- το έργο του είχε σημαντική επιρροή στους συγχρόνους του. Ο Πολάνυι (1896 - 1964) γεννήθηκε στη Βιέννη και μεγάλωσε στη Βουδαπέστη· εκεί σπούδασε και σύχναζε στους κύκλους του Καρλ Μάνχαϊμ και του Γκέοργκ Λούκατς. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αιχμαλωτίστηκε στο ρωσικό μέτωπο και, όταν αφέθηκε ελεύθερος, γύρισε στη Βιέννη και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Μετανάστευσε στην Αγγλία το 1933 και ζούσε παραδίδοντας κατ΄ οίκον μαθήματα. Το 1940, σε μία περιοδεία για διαλέξεις στις Η.Π.Α., δέχθηκε την προσφορά του Μπένινγκτον Κόλετζ να διδάξει εκεί. Τότε έγραψε και το opus magnus του, τον "Μεγάλο μετασχηματισμό" (1944).
Το 1947, προσκλήθηκε να διδάξει στο κοινωνιολογικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ωστόσο, επειδή η γυναίκα του Ilon Duczynska είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτυχημένη Ουγγρική επανάσταση το 1920, δεν της έδιναν βίζα για να επισκεφθεί τις Η.Π.Α. Οπότε ο Πολάνυι υποχρεώθηκε να κατοικεί στο Τορόντο του Καναδά και να πηγαίνει στις Η.Π.Α. για να διδάσκει· αυτό κράτησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Παρ΄ όλο που επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την διακλαδική έρευνα στο Κολούμπια, ποτέ δεν εντάχθηκε στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Έμεινε σε όλη του τη ζωή εξόριστος -από την Ουγγαρία, από την Αυστρία, από την Αμερική, από το ακαδημαϊκό περιβάλλον...
Κυριότερα έργα του:
- "Ο μεγάλος μετασχηματισμός", 1944
- "Trade and Markets in Early Empires" σε συνεργασία με τους K. Conrad, K. Arensburg, H. W. Pearson, 1957
- "Dahomey and the Slave Trade", σε συνεργασία με τον A. Rotstein, 1966
- "Primitiv, Archaic and Modern Economics: Essays of Karl Polanyi", 1968
- "The Livelihood of Man", σε συνεργασία με τον H. W. Pearson, 1977.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα