Πόσο μόνος αισθάνεται το 1926 ο Αραγκόν στη γαλλική επαρχία… Η σουρεαλιστική περιπέτεια έχει ήδη ξεκινήσει και ο ίδιος είναι ο ταλαντούχος συνοδοιπόρος του Μπρετόν· μόλις είχε ανακαλυφθεί εκ νέου η ελευθερία του λόγου μέσα από την ελευθεριότητα των ηθών και το όνειρο. Γράφει ασταμάτητα το ογκώδες βιβλίο με τίτλο Η υπεράσπιση του απείρου το οποίο στη συνέχεια θα το απαρνηθεί, θα το ξεχάσει, θα το καταστρέψει. Η Ιρέν είναι μόνο ένα κεφάλαιο αυτού του βιβλίου και δημοσιεύτηκε ανώνυμα το 1928.
Πόσες ιστορίες γράφτηκαν γι’ αυτό το βιβλιαράκι, πόσες φήμες διαδόθηκαν, πόσους κλυδωνισμούς προκάλεσε η επέμβαση της αστυνομίας, καταδεικνύοντας σε ποιον βαθμό η κοινωνία της εποχής ήταν πάντα σε άμυνα όταν διαισθανόταν μια φυγή προς το άπειρο.
Η Ιωάννα Αβραμίδου γεννήθηκε στη Δράμα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ, γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν στη Γερμανία και μετάφραση στη Σχολή Μετάφρασης και Διερμηνείας της Κέρκυρας. Μιλάει γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Εργάστηκε από το 1980 έως το 2001 στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα. Έκτοτε ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων. Μεταξύ των δημοσιεύσεών της, τα έργα των: Βάλτερ Μπένγιαμιν, "Τα παιδικά χρόνια στο Βερολίνο το 1900" (Άγρα), Ζαν-Πιερ Ντυπυί, "Ελάσσων μεταφυσική των τσουνάμι" (Άγρα), Πάουλ Τσέλαν, "Μήκων και μνήμη" (Νεφέλη), Τζον Φέλστινερ, "Πάουλ Τσέλαν. Ποιητής, Επιζών, Εβραίος" (Νεφέλη), Λέοναρντ Κοέν, "Το βιβλίο του πόθου" (Ιανός), Μάρτιν Χάιντεγκερ, "… Ποιητικά κατοικεί ο άνθρωπος..." και "Λόγος, μοίρα, αλήθεια" (Πλέθρον), Γκέοργκ Τρακλ, "Η γαλάζια ψύχωση" (Σαιξπηρικόν), Ζαν Μπωφρέ, "Χαίλντερλιν και Σοφοκλής" (Σαιξπηρικόν), Ζωρζ Νταριέν, "Μπιριμπί" (Κατσάνος), Πάουλ Τσέλαν, "Το γλωσσικό πλέγμα" (Άγρα), Μάριο Λέις, "Λένι Ρίφενσταλ" (Μελάνι), Ζαν-Μπατίστ Μποτύλ, "Η σεξουαλική ζωή του Καντ" (Νεφέλη), Γκέοργκ Τρακλ, "Ποιήματα" (μετάφραση, επίμετρο και σημειώσεις, Νησίδες), Ζωρζ Ρόντενμπαχ, "Μπρυζ, η νεκρή" (Σαιξπηρικόν), Χανς Φαλλάντα, "Και τώρα, ανθρωπάκο;" (Gutenberg), Μαξ Πόρτερ, "Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά" (Πόλις), Λάσλο Κρασναχορκάι "Πόλεμος και πόλεμος", "Η μελαγχολία της αντίστασης" και "Το τανγκό του Σατανά" (Πόλις).