Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789601217420
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Περιέχονται οι ανακοινώσεις:
- Ιωάννης Ταϊφάκος, "Ανθρωπισμός και "ανθρωπισμός""
- Ηλίας Κουρλιούρος, "Οι κοινωνικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προβλήματα και προοπτικές"
- Πανίκος Παπαδόπουλος, "Επιστήμονας και ανθρώπινες αξίες"
- Αναστασία Νάτσινα, "Σχετικά με το μέλλον του αντικειμένου της λογοτεχνίας: Το διακύβευμα που αποκαλύπτουν οι τάσεις της ευρωπαϊκής Ανοιχτής Εκπαίδευσης"
- Ιωάννα Τσακίρη, Δημήτρης Κασιμάτης, "Ανθρωπιστικές επιστήμες και νέες τεχνολογίες. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και η θεματική βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής".
- Παναγιώτης Θανασάς, "Η ιστορία ως πνεύμα και ως λήθη. Στοιχεία μιας νεοελληνικής αυτοδιάγνωσης".
- Φραγκίσκος Καλαβάσης, "Οι γνωστικές επιστήμες συναντούν τις θεωρίες του σχεδιασμού: Μια προσέγγιση της ανάπτυξης των ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο".
- Άννα Αναστασιάδη - Συμεωνίδη, "Πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής. Και μετά τι; Εναλλακτικές προοπτικές".
- Μιχάλης Κορδώσης, "Οι ανθρωπιστικές σπουδές μέσα από τη σύγχρονη πανεπιστημιακή πραγματικότητα"
- Στέλλα Δρούγου, "Ανθρωπιστικές σπουδές σήμερα. Γιατί;"
- Ιωάννης Μαρκόπουλος, "Η έννοια του ανθρωπισμού στην ιστορία των ιδεών και η εκπαιδευτική της νοηματοδότησης στην εποχή της μετανεωτερικότητας"
- Δημήτρης Τσουγκαράκης, "Η διδασκαλία της ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση και το μέλλον της: το τέλος της Ιστορίας"
- Λίλα Λεοντίδου, "Ο χωρο-χρόνος στις ανθρωπιστικές σπουδές. Ασυμμετρίες μεταξύ γεωγραφίας και ιστορίας".
- Φοίβος-Βασίλειος Γκικόπουλος, "Πληροφορική και επιστήμες του ανθρώπου"
- Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, "Έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας μας"
- Δημήτρης Μαυροσκούφης, "Ανθρωπιστικές σπουδές, παιδαγωγική και διδακτική μεθοδολογία: Ο σχεδιασμός του μέλλοντος"
- Αντωνία Νενοπούλου, "Μεταφραστικές σπουδές και υπέρβαση του "ομοιόμορφου" των πτυχίων"
- David Connolly, "Μεταφραστικές σπουδές: διεπιστημονικές, διαπολιτισμικές και δια-ανθρωπιστικές"
- Λουκάς Δ. Τσιτσιπής, "Ο ρόλος της δείξης ως μέρος της πράξης στο πλέγμα γλώσσας πολιτισμού"
- Μαρίκα Θωμαδάκη, ""Πουλάει" σήμερα ο Ευριπίδης;"
- Γιάννα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, "Η επιστήμη του δικαίου στο πλαίσιο της τάσης για "συμφιλίωση" των επιστημών"
- Σούλα Παυλίδου, "Ανθρωπιστικές επιστήμες, φύλο και διεπιστημονικότητα"
- Αλέξης Καλοκαιρινός, "Η Φιλοσοφική Σχολή μέσα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο: κατάσταση πραγμάτων και προοπτικές"
Ο Φοίβος Γκικόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάσκει Ιστορία της Ιταλικής Λογοτεχνίας.
Ο Ηλίας Κουρλιούρος είναι αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο (Διπλ. αρχ. μηχ. 1983), Πολεοδομία-Χωροταξία στο ίδιο ίδρυμα με υποτροφία του ΙΚΥ (Δρ. μηχ. 1990) και Γεωγραφία στη London School of Economics (Ph. D. 1995). Ήρθε στο Αιγαίο, αφού ανέπτυξε στο ΕΜΠ μακροχρόνια ερευνητική δραστηριότητα ως χωροτάκτης, συμπεριλαμβανομένων του προγραμματισμού και σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου. Έχει συγγράψει (σε συνεργασία) το βιβλίο Βιομηχανικά Πάρκα: Θεσμοί, Θεωρία και Μεθοδολογία Σχεδιασμού (ΕΤΒΑ & Παπαζήσης, Αθήνα 1991). Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε εκδόσεις ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται θέματα οικονομικής, τεχνολογικής και χωρικής αναδιάρθρωσης, ανάπτυξης και σχεδιασμού παραγωγικών χώρων και καινοτόμων δραστηριοτήτων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής.
Η Λίλα Λεοντίδου είναι Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, Γεωγραφία και χωρική διακυβέρνηση στο Λονδίνο (MSc, LSE). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Λονδίνου (Ph.D., LSE) και Senior Fellow στο Johns Hopkins University (HΠA). Δίδαξε Πολεοδομία στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ), Γεωγραφία και Σχεδιασμό στην Αθήνα (ΕΜΠ) και Γεωγραφία και Μεσογειακές Σπουδές στο Λονδίνο (King΄s College London). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού Τμήματος Γεωγραφίας και διετέλεσε πρώτη Πρόεδρός του και Συγκλητικός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου δίδαξε ως Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Ευρωπαϊκών Σπουδών μέχρι το 2002, οπότε εξελέγη Καθηγήτρια στο ΕΑΠ. Διετέλεσε μέλος επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ (Βέλγιο), της European Science Foundation (SCSS, Γαλλία), του ΟΗΕ (UN ECE, Ελβετία), δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, συντόνισε διεθνή ερευνητικά δίκτυα και προγράμματα, και είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Βιβλία, διδακτικά συγγράμματα και επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί επίσης στα ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.
Ο Μιχ. Σ. Κορδώσης είναι καθηγητής ιστορικής γεωγραφίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολείται κυρίως με το Βυζάντιο και τις σχέσεις του Ελληνικού κόσμου με την Ανατολή, στους αρχαίους και μέσους χρόνους.
Η Στέλλα Δρούγου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
Ο Παναγιώτης Θανασάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στα κύρια φιλοσοφικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ο γερμανικός ιδεαλισμός, η φιλοσοφία του Χάιντεγκερ και η φιλοσοφική ερμηνευτική. Έχει δημοσιεύσει πλειάδα άρθρων και μελετών, καθώς και βιβλία.