Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789607010445
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Αίσωπος έζησε περίπου στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα. Θρακικής καταγωγής, ήταν αρχικά δούλος. Όμως ο αφέντης του, εκτιμώντας την ευφυΐα του, τον απελευθέρωσε. Λένε πως ήταν πολύ άσχημος· όμως η σοφία του τον μετέτρεψε σε πανανθρώπινο δάσκαλο. Οι μύθοι του Αισώπου έχουν εξαιρετικά λιτό ύφος. Είναι αναμφίβολα ιδανικό άκουσμα για το παιδί. Η ζωντάνια των χαρακτήρων, η απλότητα και το γέλιο κάνουν προσιτές και πειστικές τις διαχρονικές αλήθειες που εκφράζει ο κάθε μύθος. Το λιοντάρι και το ποντίκι μας λέει πως ποτέ μια καλή πράξη δεν πάει χαμένη· πως ακόμα και το πιο δυνατό πλάσμα μπορεί να έχει την ανάγκη του αδύναμου. Αλλά και ανεξάρτητα απ’ αυτό, κάθε πλάσμα έχει την αξία του και κανείς δεν έχει δικαίωμα να του κάνει κακό, απλώς και μόνο επειδή είναι ισχυρότερος.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Πτυχιούχος της αγγλικής και της ελληνικής φιλολογίας (1977-1981) του Α.Π.Θ. Από το 1977 ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια εκδόσεων και από το 1984 με τη συγγραφή και την έκδοση παιδικών βιβλίων για την προσχολική και την πρωτοσχολική ηλικία.
Αίσωπος (625-560 π.Χ). Γεννήθηκε στο Αμόριο της Φρυγίας, και πέθανε στους Δελφούς, όπου είχε σταλεί από το Βασιλιά Κροίσο, γα να λάβει χρησμό του Δελφικού μαντείου, αλλά κατηγορήθηκε εκεί για ιεροσυλία και καταδικάσθηκε σε θάνατο από ιεροδικαστές. Γκρεμίσθηκε δε από την κορυφή του Παρνασσού. Ο Αίσωπος είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου. Τη βιογραφία του τη συνέγραψε τον 14ο μ.Χ. αιώνα ο μοναχός Μάξιμος Πλανούδης και περιέχονται σε αυτή ένα σωρό ανέκδοτα γα τη ζωή και την εν γένει δράση του. Θεωρείται επίσης σαν ο κορυφαίος της λεγόμενης "διδακτικής μυθολογίας". Οι μύθοι του έχουν συγκεντρωθεί σε "Συλλογή Αισώπειων μύθων" και πρωταγωνιστές σε αυτούς είναι, κατά το πλείστον, ορισμένα ζώα, όπως η αλεπού, το λιοντάρι, το ελάφι κ.ά. Είναι δε αυτοί μικρά οικιακά αφηγήματα, διατυπωμένα με μεγάλη συντομία. Ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός και αλληγορικός. Ο Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής και τέρας ασχήμιας αλλά, παράλληλα ήταν ευφυέστατος. Παρά το ότι, όσο ζούσε, ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα, για να δείξουν έτσι ότι κάθε άνθρωπος αξίας, πρέπει, ανεξάρτητα από την καταγωγή του να τιμάται.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα