Οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια του 1998 δεν εξέπληξαν τόσο με την εμφάνισή τους, όσο γιατί καθυστέρησαν να εκδηλωθούν, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της βοσνιακής κρίσης. Όλα τα συστατικά για την αναμενόμενη έκρηξη υπήρχαν συσσωρευμένα στη μικρή αυτή (10.800 τ.χλμ.) επαρχία της ΝΑ Σερβίας / Γιουγκοσλαβίας: ιστορικές αντιπαραθέσεις πέντε αιώνων μεταξύ Αλβανών και Σέρβων εναλλασσόμενοι ρόλοι κυρίαρχου / υποτελούς, θρησκευτικές αντιπαλότητες μουσουλμάνων / ορθοδόξων χριστιανών, φυσιολογικές αλλά και βίαιες δημογραφικές μεταβολές, ανεκτέλεστες βεντέτες εποχής Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και, πιο πρόσφατα, συνταγματικά πραξικοπήματα και «παράλληλα» συστήματα διοίκησης. Στο βάθος, όμως, υπέβοσκε η αμοιβαία καχυποψία για προώθηση των αντίπαλων εθνικών οραμάτων: της «Μεγάλης Αλβανίας» και της «Μεγάλης Σερβίας», αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή προσπαθεί να ανιχνεύσει τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου - που φυσιολογικά εμπλέκει και τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ - σε σχέση με το αλβανικό όραμα για εθνική ολοκλήρωση. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ευάγγελος Κωφός υπήρξε Πρεσβευτής Εμπειρογνώμων για βαλκανικά θέματα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά την αφυπηρέτησή του το 1995, προσκλήθηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Brasenose College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει δίπλωμα Master Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Georgetown (Washington, D.C.), και πτυχίο Bachelor Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Ohio.
Είναι μέλος των Δ.Σ. του ΙΜΧΑ και του Ιδρύματος Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ). Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου ΄Ερευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, καθώς και τηςΤιμητικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
΄Εχει στο ενεργητικό του σημαντικό αριθμό βιβλίων και πραγματειών για την ιστορία και τις σύγχρονες εξελίξεις των Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Δύο βιβλία του βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα