Το κοντραμπάντο της μνήμης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το κοντραμπάντο της μνήμης

Jacques Hassoun

Ο καθένας διακατέχεται από την επιθυμία να μεταδώσει στους απογόνους του ιστορίες, έθιμα, πεποιθήσεις. Εκείνο που ήταν αυτονόητο στις σταθερές, ενδημικές κοινωνίες έχει σήμερα ανατραπεί από την αγροτική έξοδο, τις μετακινήσεις, τις μεταναστεύσεις. Η μετάδοση είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη: να εξηγήσουμε στη γενιά που «γεννήθηκε στην εξορία» αποσπάσματα της ιστορίας της, για να μη χάσει την επαφή της με τον τόπο που αφήσαμε πίσω μας, με την εγκαταλελειμμένη γη, με μια γλώσσα που κινδυνεύει να ξεχαστεί ή να εκλείψει. Η αναδίπλωση στις προγονικές παραδόσεις και πρακτικές διαιωνίζει τη νοσταλγία και ενέχει τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης. Από την άλλη πλευρά, η πάση θυσία διατήρηση της σιωπής μπορεί να δημιουργήσει γενιές που παραδέρνουν, χωρίς ιστορική συνέχεια, χωρίς σημεία αναφοράς, ανίκανες να ενταχθούν στην κοινωνία. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Αριέλλα Ασέρ (Μεταφραστής)

Η Αριέλλα Ασέρ είναι κλινικός ψυχολόγος, εργάζεται στον τομέα της ψυχανάλυσης στην Αθήνα. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με μεταφράσεις ψυχαναλυτικών κειμένων. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού. Το ενδιαφέρον της για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της Shoah αποτυπώνεται στη συμμετοχή της σε σχετικές επιστημονικές ημερίδες, σε μεταφράσεις και σε δημοσιεύσεις.

Jacques Hassoun (Συγγραφέας)

Ο Jacques Hassoun (1936-1999) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από εβραίους γονείς. To 1954 πήγε στο Παρίσι για σπουδές, όπου παρέμεινε μετά το τέλος τους και εργάστηκε ως ψυχίατρος-ψυχαναλυτής. Συγγραφέας πολλών βιβλίων ψυχαναλυτικής θεωρίας, μαθητής του Λακάν, έγραψε επίσης δοκιμία για θέματα εβραϊκής ταυτότητας, συλλογικής μνήμης και αντισημιτισμού, καθώς και μια ιστορία των εβραίων της Αιγύπτου ("Histoire des Juifs du Nil", Minerve, 1990). Άλλα, σημαντικά, βιβλία του είναι: "Entre la mort et la famille: la creche" ("Ανάμεσα στο θάνατο και την οικογένεια: η βρεφοκοιτίδα"), Payot, 1977, "Fragments de langue maternelle: esquisse d΄un lieu" ("Θραύσματα μητρικής γλώσσας: σκιαγράφηση ενός τόπου"), Payot, 1979, "Les passions intraitables" ("Τα αθεράπευτα πάθη"), Aubier, 1989, "Non lieu de la memoire: la cassure d΄ Auschwitz" ("Ο μη-τόπος της μνήμης: η ρωγμή του Άουσβιτς"), Bibliophane, 1990, "Le passage des etrangers. L΄un et l΄autre" ("Το πέρασμα των ξένων: ο ένας και ο άλλος", με τον Marx A. Longuet), Austral, 1995, "La cruaute melancolique" ("Η ωμότητα της μελαγχολίας"), Aubier, 1995, "Meurtre du pere sacrifice de la sexualite: approches anthropologiques et psychanalytiques" ("Θάνατος του πατέρα, θυσία της σεξουαλικότητας: ανθρωπολογικές και ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις", με τον Maurice Godelier), Arcanes, 1996, "Les contrebandiers de la memoire", La Decouverte (ελλ. εκδ. "Το κοντραμπάντο της μνήμης", μτφρ. Αριέλλα Ασέρ, Εξάντας, 1996), "L΄obscur objet de la haine" ("Το σκοτεινό αντικείμενο του μίσους"), Aubier, 1997, "Alexandrie Revisitee" ("Επιστροφή στην Αλεξάνδρεια"), Revue Noire, 1998. Το δοκίμιό του "Από τη μνήμη στην ιστορία", σε μτφρ. Αριέλλας Ασέρ, περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο "Εβραϊκή ιστορία και μνήμη" (Πόλις, 1998). Στον Jacques Hassoun ήταν, επίσης, αφιερωμένο το τεύχος 55 των "Τετραδίων Ψυχιατρικής", 1996, σε επιμέλεια Κατερίνας Μάτσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
117
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.178 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση