Το κίνημα στο Γουδί, 1909
zoom in

Το Κίνημα στο Γουδί αποτιμήθηκε από την πλειονότητα των ερευνητών, σύγχρονων με την εποχή και μεταγενέστερων, ως μείζον συμβάν της ελληνικής ιστορίας περαιτέρω όσοι μελέτησαν την ιστορική αυτή στιγμή την ταξινόμησαν ως μία προφανή τομή του ελληνικού εθνικού χρόνου - αφετηρία του ελληνικού εικοστού αιώνα - ισάξια ως έναν βαθμό με την ιδρυτική συνθήκη γέννησης του ελληνικού κράτους. Το Κίνημα σηματοδοτούσε ένα αδιαμφισβήτητο κατώφλι: την έξοδο από τη συνεχιζόμενη παρακμή του ελληνικού κράτους και την είσοδο της ελληνικής κοινωνίας στη διαδικασία εξυγίανσης και αναγέννησής της. Έτσι το 1909 όχι μόνο απέκτησε βαρύνοντα και σημαδιακό χαρακτήρα, αλλά συνοδεύτηκε εξαρχής και με θετικό προοδευτικό πρόσημο. Παράλληλα με το πραγματολογικό βάρος του Κινήματος αναπτύχθηκαν και οι "μύθοι" που στοιχειοθετούσαν το συμβολικό του απόβαρο.
Το 1909 συστήνει ακόμα ένα γόνιμο ερευνητικό έδαφος που προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους σκαπανείς, παλιότερους και νεώτερους, σε δημιουργική δράση. Ο συλλογικός τόμος που παρουσιάζουμε σήμερα με κεντρικό θέμα το Κίνημα στο Γουδί αποτελεί ένα δείγμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντιλαμβανόμαστε το 1909 ως μία διευρυμένη ιστορική στιγμή, της οποίας τα ίχνη αναζητούμε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1890 και τις απολήξεις στους Βαλκανικούς Πολέμους. Τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στον τόμο αποτυπώνουν, πιστεύουμε, την πρόσφορη διασταύρωση της παλιότερη ς με τη σύγχρονη έρευνα- παρουσιάζουν με κριτικό πνεύμα τις σημαντικές παραδοχές της βιβλιογραφικής παραγωγής, αλλά και προτείνουν νέες κατευθύνσεις μέσα από τις οποίες μπορούμε να πλαισιώσουμε επαρκέστερα τις γνώσεις μας για το Κίνημα του 1909.


Περιέχονται οι ενότητες:

Εισαγωγή
Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις του κινήματος στο Γουδί
Χρονολόγιο

Κεφάλαιο 1
Η δεκαετία πριν από το Γουδί: εσωτερικά και διεθνή δεδομένα
- Νίκη Μαρωνίτη, "Οι πολιτικές δυνάμεις κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα"
- Θάνος Βερέμης, "Το στρατιωτικό ζήτημα και το 1909"
- Ιάκωβος Μιχαηλίδης, "Αλύτρωτοι Έλληνες σε Κρήτη και Μακεδονία"

Κεφάλαιο 2
Η "Επανάστασις" της 15ης Αυγούστου 1909
- Σπυρίδων Πλουμίδης, "Το Κίνημα του 1909: συλλογικά υποκείμενα και γεγονότα"
- Λεωνίδας Μοίρας, "Οι Νεότουρκοι και το Κίνημα στο Γουδί"
- Νίκος Ποταμιάνος, "Από το Κίνημα του 1909 στην άνοιξη του 1910"
- Αλέξης Φραγκιάδης, "Το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο του Κινήματος στο Γουδί"

Κεφάλαιο 3
Η βαλκανική διάσταση
- Λίνα Λούβη, "Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής"
- Βαγγέλης Κεχριώτης, "Η επανάσταση των Νεότουρκων και οι ιστοριονραφικές της διαδρομές"

Φωτογραφικό παράρτημα
Βιβλιογραφία

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Μ. Βερέμης

Θάνος Μ. Βερέμης (Συγγραφέας)

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και έως το 2000 πρόεδρός του. Το 2001-2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και το 2004-2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Βιβλία (μεταξύ άλλων): - (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972. - "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983". - "Δικτατορία και οικονομία", 1982. - "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983. - "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984. - "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986. - "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995. - "Greece΄s Balkan Entanglement", 1995. - "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997. - "Greece.The Modern Sequel", 2002. κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Λούβη

Λίνα Λούβη (Συγγραφέας)

Η Λίνα Λούβη γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια της Νεότερης Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκη Μαρωνίτη (Συγγραφέας)

Η Νίκη Μαρωνίτη είναι ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστη
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Κεχριώτης (Συγγραφέας)

Ο Βαγγέλης Κεχριώτης είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Κωνσταντινούπολη), όπου διδάσκει βαλκανική ιστορία και ιστορία των μη μουσουλμάνων στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Διδάκτωρ του Προγράμματος τουρκικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, όπου υποστήριξε, το 2005, τη διατριβή του με τίτλο "The Greeks of Izmir at the end of the Empire a non-Muslim Ottoman Community between autonomy and Patriotism". Συμμετέχει στο σχέδιο δημοσίευσης τεσσάρων τόμων με θέμα τους λόγους (discours) της συλλογικής ταυτότητας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (1770-1945). Οι δύο πρώτοι τόμοι (τόμ. Ι: "Late Enligthenment" και τομ. ΙΙ: "National Romanticism") κυκλοφόρησαν το 2006 στη Βουδαπέστη από τις εκδόσεις CEU. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με την ιστορία της Σμύρνης και τους Ελληνοορθόδοξους μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης (Συγγραφέας)

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξης Φραγκιάδης

Αλέξης Φραγκιάδης (Συγγραφέας)

Ο Αλέξης Φραγκιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην οικονομική ιστορία, στο Παρίσι και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, όπου, το 1990, υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα "Αγροτική οικονομία και εξωτερικό εμπόριο: Η σταφιδοκαλλιέργεια στη νότιο Ελλάδα, 1830-1893". Έκτοτε, παράλληλα με την επαγγελματική του απασχόληση ως σύμβουλος σε προγράμματα και έργα πολιτισμικών υποδομών, ασχολείται με την ιστορική έρευνα, συμμετέχοντας σε συνέδρια και δημοσιεύοντας άρθρα, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, για τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική κοινωνική και οικονομική ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ποταμιάνος

Νίκος Ποταμιάνος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Κατοικεί στο Ρέθυμνο. Είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και πολιτική ιστορία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους για θέματα ελληνικής ιστορίας του 19ου και 20ού αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Μοίρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης (Συγγραφέας)

Ο Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2000 έλαβε Master's από το School of Slavonic and East European Studies. Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King' s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2009 αναγορεύτηκε λέκτορας της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Μάρτιο του 2015 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντά του εστιάζονται στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και στην ιστορική κοινωνιολογία του ελληνικού εθνικισμού.
Στις κύριες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες:
"Εθνοτική συμβίωση στα Βαλκάνια: Έλληνες και Βούλγαροι στη Φιλιππούπολη 1878-1914", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2006.
"Η ελληνοβουλγαρική κρίση του 1924-25: Ο πόλεμος της ζωοκλοπής", εκδ. Γόρδιος, Αθήνα 2006.
"Έδαφος και μνήμη στα Βαλκάνια: Ο 'γεωργικός εθνικισμός' στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (1927-46)", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2011.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Νικολακόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, στη Λοζάννη και στο Παρίσι και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην εκλογική κοινωνιολογία. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Kοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα "Τα Νέα" και τον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και των πολιτικών δημοσκοπήσεων. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: - "Άτλας των βουλευτικών εκλογών της 18ης Oκτωβρίου 1981", Αθήνα 1984. - "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", Αθήνα 1985. - "Εκλογές και κόμματα στη δεκαετία του ʼ80" (συν-επιμέλεια με τον Χ. Λυριντζή), Αθήνα 1990. - "Ο ελληνισμός της Αλβανίας" (συν-επιμέλεια με τους Θ. Βερέμη και Θ. Κουλουμπή), Αθήνα 1995. - "Κοινωνία και πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-1994" (συν-επιμέλεια με τους Χ. Λυριντζή και Δ. Σωτηρόπουλο), Αθήνα 1996. -"H καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές, 1946-1967", Αθήνα 2001

Βασίλης Παναγιωτόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Νίκη Μαρωνίτη (Επιμέλεια)

Η Νίκη Μαρωνίτη είναι ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστη

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
174
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.189 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση